Roamingmaksut poistuvat vuoden 2015 loppuun mennessä EU:ssa

Mikäli EU:n jäsenvaltion hyväksyvät EU-parlamentin esityksen tulevat roaming-maksut poistumaan EU:n alueella vuoden 2015 loppuun mennessä. Mielenkiintoinen esitys, jolla voi olla suuriakin vaikutuksia sekä operaattoreille että puhelimien käyttäjlle. Nykyisihän ihmiset eivät juurikaan uskalla puhelintaan käyttää ulkomailla suurten laskujen pelossa ja tämän muutoksen myötä ongelma poistuu kun puhelut ulkomailla tulevat olemaan samanhintaisia kuin kotimaassakin. Puhelimen käyttö tiedonhakuun, navigointiin, kuvien lataukseen ja soittamiseen tulee kasvamaan räjähdysmäisesti lomareissujen aikana eli sekä kotioperaattori että EU-kansalainen hyötyvät selvästi tästä uudistuksesta.

Mutta entäpä se operaattori joka joutuu tarjoamaan verkkonsa käytettäväksi toisen EU-maan kansalaisen puheluihin toisen operaattorin bisneksen tekoon ilman että se voi periä verkkovierailumaksua? Sehän on tämän uudistuksen maksumies.Tuleeko tämä uudistus johtamaan fuusioaaltoon Euroopassa, jossa nyt toimii noin 100 operaattoria? Uskoisin että tämä tulee kiihdyttämään fuusiokehitystä. Uudistus ymmärtääkseni mahdollistaa puheluiden kilpailuttamisen EU-alueella siten että hankitaan liittymä sieltä missä hinnat ovat halvimmat ja sitten soitellaan missä tahansa EU-alueella samalla hinnalla. Eli jos vaikka ostan Virosta halvan liittymän, voin soitella sillä puheluita Suomessa ilman että suomalaiset operaattorit saavat tuosta euroakaan. Kuulostaa kyllä niin erikoiselta systeemiltä että olen joko ymmärtänyt tämän täysin väärin tai sitten europarlamentti ei ole ymmärtänyt mitä on sopinut. Kenties verkkovierailumaksu muuttuukin jonkinlaiseksi kollektiiviseksi laskuksi jonka operaattori lähettää sille operaattorille jonka asiakas on roumannut. Tuota kulua ei sitten laskuteta tältä yhdeltä käyttäjältä vaan kaikilta käyttäjiltä kollektiivisesti? Liittymän hankkiminen ulkomailta kannattaisi ehdottomasti kuuluvuusmielessäkin kun luuri roumaa aina sitten johonkin verkkoon eikä ole riippuvainen yhden operaatorin verkkopeitosta.

Todennäköisesti operaattorit haluvat taata kaistaa omille maksaville asiakkeilleen ja priorisoivat verkkonsa resurssit heille. Muille tarjotaan palvelua sitten jos resursseja jää ylitse omien palvelemiselta.

Tähän ehdotukseen tarvitaan kyllä lisätietoja jotta ehdotuksen vaikutukset voi analysoida perusteellisesti. Mutta tässä on kaikki ainekset valtavaan muutokseen operaattorikentässä. Voi olla mielenkiintoisia sijoitusmahdollisuuksia avautuu.

 

Advertisements

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: