Ostin Softbankkia

Tankkasin juuri ensimmäisen erän Softbankin osakkeita. Tarkoitus olisi ostaa yhteensä neljä erää ellei enemmänkin ajallisesti hajauttaen. On pitänyt jo pidemmän aikaa sipaista tätä operaattorihelmeä salkkuun, mutta ei ole ollut käteistä tai jotain muuta fiksumpaa vetoa on tullut eteen. Nyt kun Nordnetillä oli vielä tarjous ostaa Softbankin osakkeita ilman välityspalkkiota niin homma lähti liikkeelle. Ostin Softbankkia Saksan pörssistä.

Suomalaisille Softbank on parhaiten tuttu siitä että se osti yhdessä japanilaisen peliyhtiö GungHon kanssa 51% suomalaisesta pelifirmasta Supercell. Softbank on myös NSN:n suurimpia asiakkaita. Softbank on Japanin nopeimmin kasvava operaattori ja sillä on Japanissa 35.9 miljoonaa asiakasta. DoCoMo on toki vielä selvä ykkönen Japanissa 63.1 miljoonalla asiakkaallaan, mutta markkinakakkonen KDDI 40.5 miljoonalla asiakkaallaan saa kohta katsoa taustapeiliin aika tarkasti koska Softbank yrittää ohi. Softbank toi ensimmäisenä japanilaisena operaattorina iPhonen markkinoille ja se on muutenkin profiloitunut innovaatiokyvystään. USA:ssa Softbank omistaa maan kolmanneksi suurimmasta operaattorista Sprintista noin 80%.

Mistä Softbankin markkina-arvo 84 miljardia dollaria muodostuu? PE-luvultaan Softbank on aika maltillisesti hinnoiteltu yritys. Sen PE luku on noin 13 eli samaa luokkaa kotimaisen Elisan kanssa ja se maksaa ihan kohtuullista osinkoakin. Sprintin markkina-arvo on yli 50 miljoonalla asiakkaalla 35 miljardia dollaria ja 80% tuosta on 28 miljardia dollaria. Uskoisin että Japanin operaattoritoimintojen arvo on ehkäpä viitisen miljardia alhaisempi kun asiakkaita on vähemmän. Vertailuksi DoCoMon markkina-arvo on 63.7 miljardia dollaria ja KDDI:n 11 miljardia dollaria. Softbankin ARPU on korkea, vaikkakin USA:ssa se on korkein ja myös DoCoMolla ARPU on korkeampi. Eli jos poistetaan operaattoribisnekset markkina-arvosta, mitä jää jäljelle? 84 – 28 – 23 = 33 miljardia dollaria. Mistä tuo loppu markkina-arvosta sitten muodostuu? Softbank omistaa japanilaisesta pelifirmasta GungHo:sta 58.5 %. GungHo on Japanissa listattu pörssiin ja sen markkina-arvo on 627 miljardia jeniä eli 4.5 miljardia euroa. 58.5% tuosta on 2.6 miljardia euroa. Lisätään päälle 400 miljoonaa vielä Supercellistä (mikä lienee alakanttiin) niin saadaan kolme miljardia euroa, eli runsaat 4 miljardia dollaria. Kun tuo vähennetään pois jää markkina-arvoa edelleen 29 miljardia dollaria. Listaus Softbankin bisneksistä: “SoftBank’s corporate profile includes various other companies such as Japanese broadband company SoftBank BB, data center company IDC Frontier, gaming company GungHo Online Entertainment, and the publishing company SB Creative. Additionally, it has various partnerships in Japanese subsidiaries of foreign companies such as Yahoo!, E-Trade, Ustream.tv, EF Education First and Morningstar. SBI Group is a Japanese financial services company that began in 1999 as a branch of SoftBank“. Voiko Softbankkia kutsua operaattoriksi? Pikemminkin se on monialayhtiö.

Homman pihvi on Ali Baba! Kiinan Hangzhoussa majaileva vuonna 1999 perustettu webbikauppafirma, jossa moni suomalainenkin on käynyt ostoksilla. Kiinassa 60% kaikista lähetetyistä paketeista on Ali Baban paketteja! Ali Baba on nyt listautumassa pörssiin USA:ssa. Aluperin sen piti listautua Hong Kongissa mutta se aie kariutui jostain syystä. Softbank omistaa Ali Babasta 37% ja hinta-arviot tulevan IPOn osalta liikkuvat nyt jopa 150 – 250 miljardin dollarin välissä. 37% tuosta on 55 – 93 miljardia dollaria. Jos tuo on tosiaan listautumisessa hintahaarukka niin nousuvaraa Softbankin osakkeella olisi 26 – 64 miljardia dollaria eli vähintään 30%, jopa yli 70%.

Ali Babasta irtoavalla rahalla Softbank voisi olla kiinnostunut ostamaan Deutsche Telekomin jolloin se saisi samalla USA:ssa omistukseensa T-Mobilen ja voisi yhdistää sen ja Sprintin toiminnot yhteen, mikäli kilpailuviranomaiset sen sallisivat. T-Mobilea Softbank on havitellut ostavansa. Iso ostos se olisi tuokin kun DT:n markkina-arvo on 69 miljardia dollaria.

Yhtiön suurin omistaja on sen perustaja Masayoshi Son joka omistaa yhtiöstä 20%. Kaverilla on kova maine alalla ostettuaan Japanissa Vodaphonelta operaattoribisneksen. Vodaphone ei saanut bisnestä vauhtiin mutta Masayoshi sai ja Softbank on ollut nopeimmin kasvava operaattori Japanissa jo vuosien ajan.

Ensimmäinen erä on siis ostettu. Myöhemmin lisää… Ai niin. Nordnetin tarjous loppuu huomenna

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

9 Responses to “Ostin Softbankkia”

 1. Jarmo Vestola Says:

  Mielenkiintoista. Löytyisikö Softbankista jotain kunnon analyysia, vai perustuiko osto pelkkään omaan intuitioon. En ainakaan itse osannut pikaisella googletuksella löytää mitään kovin syvällistä.

  • Laimea Silli Says:

   Joo mä tiedän yhden kunnon analyysin Softbankista. Säkin taisit just lukea sen 🙂 En mä muiden analyysejä ole lukenut. Kunhan laitoin laskien vähän lukuja ja googlailin arvioita Ali Baban antihinnasta. Nuo arviot voivat toki olla yläkantissa ja voihan se olla että antikin viivästyy jne. Pahin riski on ehkä jos anti viivästyy ja Kiinan talous sakkaa.

   Mutta Softbankin perusbisnes rullaa hyvin Japanissa. GungHo etenee mielestäni hyvin ja Sprintin ne laittavat kuntoon samalla sapluunalla mitä laittoivat Vodaphone K.K:n Japanissa ostettuaan sen vuonna 2006.

 2. Laimea Silli Says:

  Softbankin alkuperäinen sijoitus Ali Babaan oli 20 miljoonaa dollaria vuonna 2000. Melkoisen kova tuotto tuosta sijoituksesta. Masayoshi on todellinen kultasormi!! http://blogs.wsj.com/japanrealtime/2014/03/17/what-alibabas-ipo-means-for-softbank/

 3. Virtanen Says:

  Paljonko viimeisen vuoden aikana tulokseen on kirjattu kertaluonteisia tuloja? Kasvuyhtiön P/E (ttm) on Yahoo financen mukaan 9,15. http://finance.yahoo.com/q?s=SFT.DE.

  • Laimea Silli Says:

   Hyvä kysymys, en tiedä. Olen mennyt hieman kevyellä lukemisella nuo tulostiedotteen. Pääsiäisenä koitan perehtyä paremmin.

 4. Ali Babalta loistava tulos. Softbank komeessa nousussa | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] USA:ssa liki 7% nousussa. Ja eilenhän kurssi nousi jo parisen prosenttia. Ei paha, taisi mennä osto ja lisätankkaus ajoituksen puolesta suht. putkeen. Toki olisin ehkä voinut aloittaa ostot […]

 5. Huhtikuussa salkkuni teki uuden ATH:n | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] suht. paljon kauppaa. Myin Metsot pois heti huhtikuun eka päivänä. Ostin lisää PKC:ta. Aloitin Softbankin ostot ja ostin sitä kahteen otteeseen myöhemmin. Intia (IFN) ETF:n myin pois osin ostotarjouksen […]

 6. Ali Baban listautuminen lähestyy | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Ali Baba jätti tänään listautumishakemuksen USA:n pörssiin. Tosin hakemuksessa ei selvinnyt että mihin pörssiin ja myöskään antihintaa ei kerrottu. Ilmeisesti hätäisimmät sijoittajat odottivat tätä tietoa hakemuksen jättämisen yhteydessä kun kurssi painui Saksassa 3.65% laskuun. Minä käytin laskua hyväkseni ja tankkasin Softankkia lisää. Näillä näkymin tuo on viimeinen tankkaus ja nyt sitten vaan odotellaan kurssinousua. Täällä arvellaan että Softbankin osake nousisi IPOn yhteydessä 71 dollariin kun kurssi on nyt vajaa 37 dollaria. Kurssi siis likimain tuplaisi tuon analyysin mukaan. Itse laskeskelin aiemmin että nousuvaraa olisi 30-70%. […]

 7. Nyt naatitaan… | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] perehdytty sijoitukseen ja firmaan ja mietitty asiaa eri kanteilta ja päädytty ostamaan osaketta (ensimmäinen kauppa 10.4. 2014) ja sitten alkaa kurssi kehittymään juuri niin kuin on ajatellutkin aivan kuten kävi TTWO:n […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: