Analyytikkojen mielestä Nokia on kallis

Taloussanomat kirjoittaa näin: “Myyntisuosituksensa osakkeelle uusivat Nordean analyytikot arvioivat, että Nokia jakaa osakkailleen euron suuruisen osakekohtaisen osingon kuluvana vuonna. – Uskomme, että sijoittajat maksavat erittäin korkeaa hintaa harvinaisesta osingosta, analyytikot kirjoittavat

Hieman ihmettelen tätä höpötystä korkeasta hinnasta. Nokian markkina-arvo on nyt 5.44 euron osakekurssilla hiukan päälle 20 miljardia euroa.Nettokassa vuoden 2013 lopussa oli 2.3 miljardia euroa ja kunhan luurikauppa perjantaina toteutuu niin tilille kilahtaa jossain vaiheessa 5.44 miljardia euroa lisää ellei sitten kauppahinta ole alhaisempi kun Korean ja Intian tehtaat (?) eivät ole mukana. Nettokassan arvo olisi siis likimain 7.8 miljardia euroa. Jäljelle jää NSN+HERE+patenttibisneksen arvoksi 12.2 miljardia euroa.

NSN teki viime vuonna operatiivista voittoa vähän päälle miljardi euroa. Oletetaan että se pystyisi tekemään liikevoittoa tänä vuonna 500 miljoonaa euroa, mikä lienee alakanttiin. Nokia arvioi NSN:n ei-IFRS-liikevoittoprosentin koko vuonna 2014 asettuvan kohti NSN:n pitkän aikavälin tavoitteen 5-10 % yläpäätä. Jos arvelisi että NSN ei pystyisi kasvattamaan liikevaihtoaan yhtään viime vuodesta eli tekisi 11 miljardin liikevaihdon olisi 10% siitä 1.1 miljardia euroa. Pitää myös huomioida että NSN:n voitoista ei mene veroja vuosikausiin vanhojen tappioiden takia. 4Q tulosjulkistuksessaan Nokia arvioi patenttibisneksestään näin: “Nokia arvioi Advanced Technologies -liiketoiminnan liikevaihdon kasvavan vuositasolla laskettuna noin 600 miljoonaan euroon vuoden 2014 aikana Microsoftin tullessa tärkeämmäksi patenttilisenssinsaajaksi“. Tuo tarkoittaa yli 500 miljoonan euron voittoa. Eli miljardin voitot on kasassa. PE-luku tuolla on 12 ja päälle jättiosingot jopa useana vuonna. Onko tuo nyt sitten korkea hinta kuten Nordean analyytikot lausunnossaan toteavat? Ericssonin PE-luku on 23.5 (Forward PE noin 14).  Uskoisin että sekä NSN että etenkin patenttibisnes pystyvät lähivuosina kasvattamaan voittojaan selvästi eli kasvuakin olisi tulossa orgaanisesti ja myös harkittujen yritysostojen kautta.

Enkä tuossa voitossa arvioinut edes HERE-bisnestä mitenkään. Mikäli Nokia ilmoittaa tulevassa strategiapläjäyksessään laittavansa HEREn myyntiin, voisi se saada tuosta joitakin miljardeja ja vanhojen tappioiden takia tuosta myynnistä ei paljon veroja menisi. Ja jos ei myy niin eiköhän tuolta jokunen kymmenen tai sata miljoonaa euroa voisi vuodessa tulla voittoa etenkin jos Microsoft saa Lumia myynnin laulamaan.

Nokian kurssi nousi tänään 2.35% Helsingissä kauppauutisen vetämänä. Aika laimeaa nousua, odotin parempaa.

Advertisements

Tags: , , ,

One Response to “Analyytikkojen mielestä Nokia on kallis”

  1. Laimea Silli Says:

    Analyysiä Nokian patenttibisneksen potentiaalista http://www.tekniikkatalous.fi/ict/nokian+patentit+todella+isoa+bisnesta/a983272?mobileRedirect=false

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: