Nokian odotetut tiedot tulivat. 1Q oli ihan OK.

Nokia kertoi tänään odottamaani tietoa. Rajeev Surista tulee CEO. Hieno uutinen, kaverilla on näyttöjä ja osaamista. Ja Ihamuotila jatkaa CFO:na. Risto Siilasmaa jatkaa hallituksen puheenjohtajana. Hallituksen nimitysvaliokunta ehdottaa yhtiökokoukselle, että hallituksen jäsenmäärä on yhdeksän (9) ja että seuraavat hallituksen jäsenet valitaan uudelleen Nokian hallitukseen vuoden 2015 varsinaiseen yhtiökokoukseen päättyvälle toimikaudelle: Bruce Brown, Elizabeth Doherty, Jouko Karvinen, Mårten Mickos, Elizabeth Nelson, Risto Siilasmaa ja Kari Stadigh. Lisäksi nimitysvaliokunta ehdottaa, että Vivek Badrinath, Accorin varatoimitusjohtaja, ja Dennis Strigl, Verizon Wirelessista eläkkeelle jäänyt toimitusjohtaja, kirjailija ja konsultti, nimitetään Nokian hallituksen jäseniksi samalle toimikaudelle. Yhtiökokous hyväksyy päätökset sitten 17. kesäkuuta.

Nokia jakaa 0.11 euron perusosingon (400 miljoonaa euroa) plus 0.26 euron (miljardi euroa) lisäosingon heinäkuun 3.päivä 2014. Yhteensä siis 0.37 euroa. Yhtiö ilmoitti samalla että ensi vuonna se maksaa normaalin vähintää 0.11 euron osingon (400 miljoonaa euroa). Lisäksi Nokia ostaa ja mitätöi 1.25 miljardilla eurolla omia osakkeitaan (enintään 370 miljoonaa kappaletta). Osakkeiden osto ja mitätöintivaltuutus on voimassa 17.12.2015 asti eli siihen mennessä omien osakkeiden osto tapahtuu. Tämän mitätöinnin pitäisi siis nostaa osakekurssia yksinään vajaa 10%. Lisäksi Nokia aikoo maksaa velkojaan pois kahdella miljardilla eurolla 2Q 2016. Tämän ohjelman koko on viisi miljardia ja sillä sitten palautetaan ylimääräinen bisneksen pyörittämiseen tarpeeton raha omistajille ja kevennetään velkaa. Näyttää ihan hyvältä ja uskoisin että tämä tulee nostamaan tänään Nokian kurssia selvästi.

Nokia aikoo jatkaa kaikissa nykyisissä bisneksissään ja jokainen bisnes keskittyy omaan toimintaansa ja tekee toki yhteistyötä tarvittaessa mutta ei focusta sekoittaen. Eli yhtiö tulee olemaan monialafirma.

Vilkaistaanpa sitten Nokian 1Q tulosjulkistusta:

 • Networksin (NSN) liikevaihto laski reilusti, peräti 17% ja oli nyt 2.3 miljardia euroa <– selkeä pettymys. 1Q luonnollisesti on huono ja samat asiat kuin Ericssonilla eli isot päättyneet projektit painoivat NSN:ääkin, mutta käänne on tuloillaan ja kun myynnin lasku tuli palveluista niin en ole niin huolissani
  • Mobile broadband laitemyynti oli 1.25 miljardia euroa (vuosi aiemmin 1.244 miljardia). Eli tämä bisnes jopa kasvoi ja olisi kasvanut enemmänkin ellei komponenttipula olisi rajoittanut myyntiä. Komponenteista tulee olemaan pulaa aina 2Q:n loppuun asti.
  • Global Services myynti oli 1.1 miljardia (1.4 miljardia) <– Selvää laskua ja tämä oli siis se joka aiheutti laskun myynnissä ihan yksinään. NSN luopui osana uudelleenjärjestelyohjelmaansa osasta huonokatteisista palvelusopimuksista ja tämä nyt näkyy sekä myynnissä laskuna että kannattavuudessa parantumisena.
 • Networksin:n bruttokate oli todella loistava 39.6%. Paras koskaan NSN:n aikana
 • Networksin operatiivinen voitto-% oli sekin loistava eli 9,3% ja paras 1Q voitto-% NSN aikana
 • Networksin operatiivinen voitto 216 miljoonaa euroa eli 10% enemmän kuin vuosi sitten <– hienoa!!
 • HERE:n liikevaihto oli 209 miljoonaa euroa (216 miljoonaa euroa). Laskua 3%
 • Bruttokate hurjat 77,5%
 • Operatiivinen voitto 10 miljoonaa euroa
 • Operatiivinen voitto-% 4.8%
 • Technologies bisneksen liikevaihto oli 131 miljoonaa euroa (123 miljoonaa). Kasvua 7%
 • Bruttokate oli odotetun kova eli 98.5%
 • Operatiivinen voitto 86 miljoonaa euroa. Kasvua 18%
 • Operatiivinen voitto-% oli 65.6%
 • Nokian luurit toivat 1.9 miljardin liikevaihdon, missä laskua 30%. Microsoftilla ei ole ihan helppo homma kääntää tätä bisnestä kasvuun. Operatiivista tappiota tuli 326 miljoonaa euroa ja kassavirta oli negatiivinen 336 miljoonaa euroa. Tästä kassansyöjästä päästään nyt onneksi eroon

Kokonaisuudessaan Nokia teki operatiivista voittoa 1Q:lla 242 miljoonaa euroa (EI-IFRS 304 miljoonaa) jatkuvien bisnesta osalta. Osakekohtainen voitto 0.04 euroa. Kunhan luureista nyt päästään eroon niin epsi loikkaa ylemmäs. Nettokassa olisi ollut noin 7.1 miljardia euroa jos luurikauppa olisi toteutunut 1Q:n lopulla. Kun rahaa palautetaan omistajille tänä ja ensi vuonna ja maksetaan pois velkaa yhteensä 5 miljardia jää yritysostoihin ja taseen vahvistamiseen noin kaksi miljardia euroa. Mitään jättimäisiä ostoksia ei ole siis tiedossa eli sijoittajien pelkäämä ALU:n ostaminen jne. voidaan unohtaa. Toki yhtiöt voivat edelleen fuusioitua ja Nokia voi olla ostokohde isolla preemiolla.

Nokia ennustaa seuraavaa lähitulevaisuudelleen:

 • Networksin operatiivinen voitto-% tulee olemaan 5-10% putken yläpäässä koko vuonna
 • Networksin myynti kasvaa 2H:lla 2014. Hienoa!!
 • Networksin 2Q marginaali tulee hieman kärsimään johtuen hyväkatteisen softabisneksen vähästä osuudesta kvartaalin aikanana
 • Vuonna 2014 HERE investoi kasvuun ja tällä on negatiivinen vaikutus tulokseen. Tämä varmaan tarkoittaa yritysostoa.
 • Lisenssibisnes tulee tuomaan noin 600 miljoonan euron myynnin tänä vuonna
 • Koko Nokian maksamat verot jatkuvista toiminnoista vuonna 2014 ja tulevaisuudessakin tulee olemaan vain 250 miljoonaa euroa globaalisti johtuen vanhoista tappioista. Joita riittää

Nokia kirja luureistaan 3 miljardin voiton joista miljardi on verotettavaa Suomessa. Tämä generoi 180 miljoonan euron verot joihin hyödynnetään vanhoja tappioita. Luureista piti saada 5.44 miljardia euroa, mutta tätä summaa on nyt säädetty 170 miljoonalla eurolla suuremmaksi eli Nokia saa 5.61 miljardia euroa kokonaisuudessaan Microsoftilta.

Korean matkapuhelintehdas tullaa sulkemaan ja Intiassa tehdas tulee toimimaan sopimusvalmistajana Microsoftille.

Minusta strategiapäätökset, pääomanpalautus osinkoina ja omien ostoina ja 1Q tulos ja näkymät olivat hyvä kokonaisuus ja kurssinousua tulee.

*UPDATE* Nokian kurssi nousi tänään lopulta vain 2.92% Helsingin pörssissä käytyään päivän mittaan jo yli 7.5% nousussa.

 

 

Advertisements

Tags:

2 Responses to “Nokian odotetut tiedot tulivat. 1Q oli ihan OK.”

 1. Nokia vs. Ericsson 1Q 2014 | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Laimean Sillin tarinoita sijoittamisesta ja vähän muustakin « Nokian odotetut tiedot tulivat. 1Q oli ihan OK. […]

 2. Laimea Silli Says:

  Suri kommentoi Nokian mahdollisia yritysostoja. Minusta vaikuttaa todella järkevältä kommentilta http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/suri+olemme+valmiita+yritysostoihin+mutta+kiiretta+ei+ole/a984740?service=mobile

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: