Fortumille torjuntavoitto 1Q:lla

Myönnetään, itse ainakin odotin huonompaa 1Q tulosta Fortumille mitä tuli ja niin taisi muukin markkina odottaa kun osake nousi liki 2% tulosjulkistuksen jälkeen. Poimintoja:

 • Liikevaihto 1.47 miljardia euroa (1.65 miljardia). Laskua 12%
 • Vertailukelpoinen liikevoitto 477 miljoonaa (524 miljoonaa).
 • Liikevoitto mukaanlukien sähkönsiirtoverkon myynti 2.3 miljardia euroa (477 miljoonaa)
 • Tulos per osake 2.53 euroa (0.45)
 • Kassavirta 566 miljoonaa euroa (467)
 • Oma pääoma per osake 13,63 euroa
 • Korollinen nettovelka 4.84 miljardia euroa (7.38 miljardia)
 • Pörssikurssi nyt 16.22 euroa

Suuri voitto johtui luonnollisesti jo aiemmin julkistetusta Suomen sähkönsiirtoverkon myynnistä. Mutta perusbisnes rullasi odottamaani paremmin: “Poikkeuksellisen leuto sää ja alentuneet hinnat heikensivät sekä Fortumin ensimmäisellä neljänneksellä saavuttamia keskimääräisiä myyntihintoja että lämmön, siirron ja sähkön myyntimääriä ja siten myös tulosta. Pohjoismaiset vesivarastot palasivat pitkän aikavälin keskiarvotasoille. Kasvanut vesivoimatuotanto vaikutti positiivisesti ja hieman kompensoi tuloksen laskua. Russia-segmentin vertailukelpoinen liikevoitto oli hyvä heikentyneestä ruplasta huolimatta. Osakekohtainen tulos oli 2,53 euroa, josta Suomen sähkönsiirtoliiketoiminnan myyntivoiton vaikutusta oli 2,08 euroa osaketta kohden. Operatiivisen liiketoiminnan kassavirta oli vahva.

Putin toteaa lännen uusista pakotteista Venäjälle näin: “Jos tälläinen (pakotteet) jatkuu, Venäjä saattaa harkita uudelleen länsimaisten yritysten mukanaoloa sen taloudessa mm. energiaprojekteissa.”. Ei tuo nyt ainakaan hyvä uutinen ole Fortumille.

Venäjän riskin, ruplan heikkouden, sähkön todella halvan hinnan ja ei niin kummoisten kasvunäkymien takia en nyt oikein näe syytä omistaa Fortumia. Toki tasainen osinkovirta tässä jokatapauksessa se driveri on.

Advertisements

Tags:

4 Responses to “Fortumille torjuntavoitto 1Q:lla”

 1. jankko Says:

  Eikö nyt olisi hyvä aika ostaa Fortumia juuri noiden syiden takia? Myydään sitten kun sähkönhinta ja rupla ym. ovat huipussaan?

  Koska irtaudut Take-Twosta?

  “salkun sisällöstä” löytyy kuvaaja joka kuvaa indeksien ja salkkusi kehitystä. Mielestäni se on hieman harhaanjohtava. Salkkusi tuotto on varmaankin voittanut kaikki indeksit, mutta nyt tuo kuvaaja näyttää, että OMXH olisi tuottanut paremmin kuin nasdaq tai s&p500. Allaoleva linkki kuvaa todellista indeksien tuottoa.

  Toki kuvaaja voi kertoa indeksien absoluuttisen kehityksen, mutta nähdäkseni prosentuaalinen asteikko helpottaisi tuottojen vertailua.

  https://www.google.com/finance?chdnp=0&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=Linear&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1398858941528&chddm=256706&chls=IntervalBasedLine&cmpto=INDEXNASDAQ:NDX;INDEXNASDAQ:OMXHCAPPI&cmptdms=0;0&q=INDEXSP:.INX&ntsp=0&ei=seRgU6iWEO3EwAPZJQ

  • Laimea Silli Says:

   Voit olla oikeassakin Fortumista, mutta sähkön hinnan arvioidaan olevan matala seuraavat pari vuotta ja Venäjän tilanne on arvaamaton. On mahdollista että tilanne ei eskaloidu ja rupla alkaa pikkuhiljaa vahvistua.

   TTWO:sta irtaudun kunhan se julkistaa GTA V:n PC:lle ja NextGen konsoleille. Silloin uskon kurssin ottavan vielä kunnon nousupiikin.

   > ”salkun sisällöstä” löytyy kuvaaja joka kuvaa indeksien ja salkkusi kehitystä. Mielestäni se on hieman harhaanjohtava

   Olet varmaan oikeassa. Olen vähän pohtinut tuota kuvaajaa ja sen hyötyä mutta pitänyt sen toistaiseksi tuollaisena. Indeksipisteitä ja salkkuni arvo euroissa tuo kuvaa. Asteikkoa en ole halunnut näyttää eurojen osalta.

   Sulla on muuten Jankko mahtava mailiosoite 🙂

 2. jankko Says:

  Voitko paljastaa hieman hajautustasi? Eli siis rahastojen ja osakkeiden painoja. Ei tarvitse tarkkoja lukuja antaa, mutta onko esim. rahastot yli 50% salkustasi?

  Entä onko take-two reilusti yli 20% painolla?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: