Sprint ostamassa T-Mobilen

USA:n operaattorikentässä tapahtuu. Sprint on jättämässä tarjouksen T-Mobilesta. Softbank omistaa noin 80% USA:n kolmanneksi suurimmasta operaattorista Sprint. Neljänneksi suurimman operaattorin T-Mobilen omistaa saksalainen Deutsche Telekom.

Ei siitä pitkä aika ole kun AT&T teki TMO:sta 39 miljardin dollarin tarjouksen. Kauppa kaatui kilpailuviranomaisiin ja TMO sai jättimäisen kuuden miljardin dollarin rahatukon AT&T:ltä ja taajuuksia joiden avulla se laajensi verkkoaan.

Nyt halvempi, 32 miljardin, tarjous olisi tulossa Sprintin  toimesta ja kilpailuviranomaiset hyväksynevät kaupan. Softbankin pääomistaja ja perustaja Masayoshi Son on lobannut kauppaa ja tuskin uskaltaisi tarjousta tehdä jollei olisi varma kaupasta sillä peruuntuessaan Sprint joutuisi maksamaan T-Mobilelle miljardin dollarin korvauksen.

Omistan Softbankkia ja Nokiaa ja molempiin tämä kauppa vaikuttaisi, sekä toki myös Deutsche Telekomiin. Softbank haluaa USA:n ykköseksi aivan kuten se haluaa Japanin ykköseksi. Japanissa se on satsannut verkkoonsa ja sen laatuun Nokian toimiessa hovitoimittajana ja on ollut jo vuosia nopeimmin kasvava operaattori kilpailukykyisten hintojensa ja innovatiivisuutensa ansiosta. USA:ssa sillä on hyvät mahikset onnistua samassa kaupan myötä. Nokia on verkkotoimittajana sekä TMO:n että Sprintin verkoissa ja kaupan myötä investoinnit verkkoon tulisivat olemaan suuret lähivuodet. Siis todella suuret. Lyhyellä aikavälillä kauppa todennäköisesti laskee Sprintin kurssia vaikkakin tarjous on paljon AT&T tarjousta pienempi.

Ali Baban tulevan annin myötä ei Softbankillä ole mitään rahoitusongelmia. AT&T ja Verizon voivat saada ison haastajan ja kilpailu USA:ssa kasvaa.  Mikäli kauppaa ei taaskaan hyväksytä niin alkaa mennä DT:llä jo huumorin puolelle. Ostotarjoukset ja niiden torppaus kilpailuviranomaisten toimesta tuottavat enemmän kuin se operaattoribisnes 🙂 Sitten vaan odottamaan Verizonin ostotarjousta.

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Sprint ostamassa T-Mobilen”

 1. Kalle Says:

  Olen seurannut Softbankia jo hetken aikaa ja olen suurin piirtein samoilla linjoilla kanssasi softbankin suhteen. Alibaban listautuminen lähestyy ja viimeistään silloin pitäisi purkautua osa softbankin aliarvostuksesta. Luin edelliset artikkelisi ja jäin miettimään paria asiaa. Oliko sinulta jäänyt Yahoo Japan omistus pois laskelmista? Entä pitäisikö laskelmissa ottaa huomioon ns. conglomerate discount koska Softbankilla on vaikka mitä toimintaa? Mitä tulee Sprint ja T-Mobile yhdistelmään olen paljon pessimistisempi kaupan läpi menosta. Masayoshi Son on todennäköisesti tehnyt riski/hyöty analyysin tarkkaan ja on valmis ns. lyömään veto miljardista dollarista että tama menee läpi. Ja kaikkia yksityiskohtia ei ole vielä sovittu joten ei tama kauppa vielä ihan niin kirkossa kuulutettu ainakaan minun mielestä ole.

  • Laimea Silli Says:

   Kyllä. Jäi todellakin silloin mainitsematta tuo Yahoo Japanin osuus siitä bloggauksesta missä analysoin Softbankkia. Syy oli tuohon että mulla oli se käsitys että tuon taloudellinen arvo olisi pieni. Myöhemmin tiedostin olleeni väärässä. Softbank omistaa tuosta kaiketikin 35% edelleen ja Yahoo Japanin markkina-arvo on 28 miljardia dollaria eli tuolta tulee siis noin kymmenen miljardia dollaria. Eikö niin? Ja toki arvossa pitää ottaa huomioon myös velka jota Softbankilla on aika paljon ja yleensä tosiaan monialayhtiöissä arvostus on alempi kuin mitä osiensa summa on.

   Ei tuo Sprint – T-Mobile kauppa ole mikään läpihuutojuttu mutta pidän kaupan toteutumista kuitenkin melko todennäköisenä. Aikaisemman AT&T kaupan epäonnistumisen osasin ennakoida oikein. Kuluttajille voisi olla paljon parempi idea pitkässä juoksussa se että olisi kolme tervettä ja voitollista firmaa kilpailemassa kuin kaksi suurta, yksi keskikokoinen ja yksi pieni joka tekee tappiota plus alueelliset operaatorit. Siinä mielessä voisi puolto tulla kilpailuviranomaisilta.

   Kiitos viestistä ja mukavaa viikonloppua!

 2. Vesa Says:

  Hei,

  Osaatko kertoa mikä on esim nordnetin eri softbank papereiden ero ? Esim nyse ja xetra ?

 3. Laimea Silli Says:

  Softbank on listattuna eri pörsseihin. Päädyin ostamaan Saksasta kun se oli silloin tuossa Nordnetin kampanjatarjouksessa ja USA:ssa Softbankin osto Nordnetin kautta vaatii ilmeisesti soiton meklarille. Aika vähävaihtoinen osake tuo on, ainakin Saksassa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: