Microsoftin luuridivisioona teki karmeat luvut 2Q:lla

En ole sitten 11.2.2011 halunnut enää pitää kirjaa Nokian ja muiden alan isoimpien pelureiden luurimyynnistä. Nyt pikkaisen harmittaa etten tuota vertailua jatkanut. Syy tähän vertailun lopettamiseen oli täydellinen tyrmistys 112 strategian järjettömyydestä heti tuoreeltaan ja ymmärrys siitä että luvut tulemaan rumia joten miksi pitää kirjaa etenkin kun usko loppui firmaan ja sen osakkeeseen välittömästi. Sitten usko palautui ja palasin omistajaksi ja olen omistaja edelleen. Katastrofaalisen 112 virheen jälkeen Nokia on tehnyt kaksi tämän vuosikymmenen ihan globaalistikin parhaimmistoa olevaan kauppaa. NSN puolikkaan osto Siemensiltä jota hehkutin heti tuoreeltaan että luurien myynti Microsoftille. Moni ei ymmärtänyt kumpaakaan kauppaa tuoreeltaan eikä ehkä vieläkään, mutta luulisi että Microsoftin eilen ilmoittamat 2Q kännykkäluvut viimeistään kertovat kaiken oleellisen siitä kuinka loistava kauppa Nokialta oli myydä luurit pois.

3.9.2013 kun Nokia ilmoitti myyvänsä luurit Microsoftille oli Nokian luuridivisioonassa vielä töissä 32 000 ihmistä. Vime viikolla kun Microsoft ilmoitti laittavansa 50% tuosta porukasta pihalle oli luku enää 25 000 ja jäljelle jää siis enää 12 500. Vähiin on porukka käymässä kuten Nokian tuleva markkinaosuus ja liikevaihto. Nyt 2Q:lla luurit tuottivat Microsoftille enää 1.9 miljardia dollaria ja tappiota syntyi 692 miljoonaa dollaria. Pahoja lukuja. Vielä pahempaa on ehkä se että 25.4 tapahtuneen kaupan jälkeen Microsoft myi vain 5.8 miljoonaa Lumiaa ja 30.3 ei-Lumia luuria. Kun Microsoft tulee tappamaan ilmoituksensa mukaan ei-Lumia tuotteet tulee Microsoftin markkinaosuus luureissa romahtamaan todella todella alas. Voi olla heikkoa sen jälkeen neuvotella komponenttitoimittajien, jälleenmyyjien ja operaattoreiden kanssa. En usko että porukka joka käyttää nyt S40 / Asha / X-series luureja vaihtaa Lumiaan. Eiköhän koti löydy halpis-Androideista. Microsoftin strategiana ja toiveissa on että suuri osa tuosta porukasta vaihtaa Lumiaan.

Microsoft tiedotti myös että tulevaisuudessa on vain yksi Windows, joka siis pyörii pöytäkoneissa, läppäreissä, tableteissä, XBoxissa ja luureissa. Tavoite on ymmärrettävä, skaalaedut kun on sama softa kaikissa tuotteissa ja samat applikaatiot toimisivat kaikissa tuotteissa mutta noinkohan tuo toimii käytännössä. Hieman tätä epäilen ja pikkaisen vaikeaa on kuvitella että joku ajaisi täysiveristä exceliä pienellä halpis Lumialla.

ex-Nokiaan liittyen vielä uutinen Oulusta, murheellinen uutinen kun kuvaan sopii. Nokian jo vuosia sitten japanilaiselle Renesakselle ulkoistama modeemikehitysyksikkö, joka sitten myytiin amerikkalaiselle Broadcomille viime vuonna tullaan Oulun osalta ajamaan alas ja muualla Suomessa irtisanotaan myös. Kuinkahan monta kymmentä tuhatta työpaikkaa on Suomen mobiiliklusterista hävinnyt sitten vuoden 2000? Oulun seutua ja Saloa ollaan kuritettu erityisen pahoin. Toivottavasti uudet syntyneet yritykset menestyvät ja yhä uusia syntyy ja alalle syntyy uusia elinvoimaisia työpaikkoja. Se alkaa olla Suomellekin kohtalonkysymys.

Suosittelen lukemaan nuo yllä löytyvät linkit järjestyksessä etenkin jos et ole aiemmin niitä lukenut ja aihepiiri kiinnostaa.

Tags: , ,

3 Responses to “Microsoftin luuridivisioona teki karmeat luvut 2Q:lla”

 1. Laimea Silli Says:

  Tomi Ahonen on näköjään blogannut samasta aiheesta hieman eri vinkkelistä. http://communities-dominate.blogs.com/brands/2014/07/rest-of-decade-forecast-for-smartphones-all-mobile-phones-pcs-tablet-and-all-computing-devices-inclu.html

 2. hta Says:

  En kyllä aina ymmärrä ihan tuota ihmisten Lumia (WP) vihaa paitsi ehkä siltä kantilta, että Microsoftille ei missään nimessä haluta antaa enää vastaanvanlaista asemaa, kuin mitä sillä oli tietokoneiden käyttöjärjestelmissä.

  Olen itse käyttänyt useamman valmistajan kännyköitä aina NMT ajoista lähtien (pääosin Nokia, Ericsson) josta vaihdoin sitten Apple leiriin iPhone 3G tultua markkinoille. Kun iPhone alkoi 4s kohdalla kyllästyttämään niin katselin vaihtoehtoja Android ja Lumia puolelta mutta mikään ei vielä silloin sytyttänyt.

  Tarkistin tilanteen uudelleen iPhone 5s julkistuksen aikaan ja päätin hypätä pois Applen kelkasta ja hankkia Lumia 1020 johon olen ollut erittäin tyytyväinen, samoin kuin WP käyttöjärjestelmään 8.0 lähtien (ja 8.1 on suorastaan loistava). Mielipiteitä on toki yhtä paljon, kuin perseitäkin mutta olen suorastaan hämmästynyt siitä, miten pahasti Lumiat (ja WP käyttöjärjestelmä puhelimessa ylipäätänsä) rämpii.

  Onko kyseessä jokin järjetön Microsoft viha joka estää ihmisiä huomaamasta, kuinka hieno käyttöjärjestelmä WP on vai missä on vika? Ohjelmiakin on saatavissa ihan riittävästi.

  Henkilökohtaisesti toivon WP:n menestyvän luureissa, koska paluu iOS tai Androidiin ei kuulosta kovin houkuttelevalta. Jollan Sailfish voisi olla sitten jonkinlainen vaihtoehto mutta sille ei vielä oikein ole hyvää rautaa puhelimen muodossa ja ohjelmatarjonta on vielä WP:täkin rajatumpi.

  • Laimea Silli Says:

   Hyviä kysymyksiä joihin minulla ei ole antaa hyvin vastauksia. Ainakin siinä vaiheessa kun Nokia ilmoitti 112 strategiastaan oli Windows OS todella puutteellinen ja se on suljettu kuten iOS. Kumpaankaan ei minulla siksi ole pienintäkään kiinnostusta. Oma kiinnostus oli Maemo / Meego linjalla ja kun ne sattuneista syitä loppuivat olin siirtymässä Androidiin kunnes Jolla tuli ja pienistä puutteistaan huolimatta se on kyllä minulle erittäin toimiva peli. Applikaatioita saa asennettua sitten vaikkapa Google Playstä jos ei natiiviappsia löydy. Natiiviappsien määrä kasvaa hyvää vauhtia. Virallisen natiiviappsikaupan lisäksi on myös yhteisön “Warehouse” kauppa.

   On minulla Android laitekin. Google Nexus 10 tabletti. Loistava laite.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: