Nokia ylitti odotukset 2Q:lla ja antoi posarin

Nokian 2Q tulos ylitti odotukset ja firma antoi myös Networksiä koskevan posarin. Hyvältä näyttää ja kurssi kipusi reippaasti päälle kuuden euron. Muutamia poimintoja tuloksesta:

Nokia Networks

 • Liikevaihto 2.6 miljardia euroa (2.8 miljardia vuosi aiemmin ja 2.3 miljardia 1Q 2014). Laskua siis vuoden takaisesta 7.7% mutta nousua 11.5% ed. kvartaalilta mikä on aina yleensä vuoden huonoin. Liikevaihdossa näkyi vielä se että vuosi sitten oli mukana bisneksiä ja sopimuksia joista firma on irtautunut ja jos tämä otetaan huomioon niin Networksin liikevaihto kasvoi prosentin vuoden takaisesta. Käänne alkaa nyt olla käsillä ja 2H:lla Networks kääntyy kasvuun ja tässä sitä avittaa myös jo tehdyt ja kenties tulevat yritysostot
 • Bruttokate hyvä 38.1% (ed. kvartaalilla oli ennätysmäinen 39.6%)
 • Operatiivinen voittomarginaali 11% ja operatiivinen voitto 281 miljoonaa euroa. Molemmat paljon odotettua suurempia.
 • Uudelleenjärjestelykustannuksia tuli 34 miljoonaa ja muita kuluja 9 miljoonaa joten raportoidut luvut ovat hieman huonompia
  • Mobile Broadband divisioonan liikevaihto oli 1.36 miljardia euroa (vuotta aiemmin 1.28 miljardia). Kasvua siis 6%. Tätä vähän ennakoinkin. Isot LTE ja 3G tilaukset alkavat näkyä pikkuhiljaa liikevaihdossa ja voitoissa. Operatiivinen voittokate oli 7.7% (8.7%) ja operatiivinen voitto 105 miljoonaa (112 miljoonaa)
  • Global Services liikevaihto oli 1.19 miljardia (vuotta aiemmin 1.46 miljardia). Liikevaihto laski 270 miljoonaa euroa ja 18%. Tätä siis selittää sen miksi Nokia Networksin liikevaihto laski. Mitään uutta tässä ei ole vaan sama on ollut nähtävissä jo aiemmin. Nokia on luopunut huonoista palvelusopimuksista jotka tuottivat sille tappioita. Samalla kun liikevaihto putosi, putosi myös kustannukset 1.25 miljardista eurosta miljardiin euroon eli 250 miljoonaa euroa. Operatiivinen voittokate 13.9% (14.7%) ja operatiivinen voitto 165 miljoonaa euroa (215 miljoonaa).

Technologies

 • Liikevaihto oli 147 miljoonaa euroa (vuotta aiemmin 145 miljoonaa)
 • Bruttokate huikeat 98.6% (94.5%)
 • Operatiivinen voitto 96 miljoonaa euroa 65.3% marginaalilla. Vuotta aiemmin 90 miljoonaa 62.1% katteella
 • Voittoa siis tulee tasaisesti ja tulevaisuudessa ristiinlisensiointisopimuksien vaihtuessa paremmin tuottaviin ja koko patenttiportofolion paremmalla hallinnalla saadaan voittoja merkittävästi kasvatettua ja kukaties nähdään jotain aivan uutta. Kenties jopa kuluttajatuotteita?
 • Ramzi Haidamus nimettiin Henry Tirrin tilalle divisioonan vetäjäksi. Haidamus tulee Dolbylta jossa sai aikaa merkittävää kasvua tehtävissään.

HERE

 • Liikevaihto 233 miljoonaa euroa (vuotta aiemmin 234 miljoonaa euroa)
 • Bruttokate huikeat 74.7% (75.6%)
 • Operatiivinen voitto 0 euroa (8 miljoonaa 3.4% marginaalilla)
 • Kasvupotentiaali on, mutta sitä ei varmaan ihan äkkiä taiota esiin. Tosin autoteollisuuspuolella kasvua tuli jonka taas sitten kompensoi laskeva luurimyynti (karttalisenssit luureihin). Nyt varmaan luurien lisenssimyynti tuskin enää laskee joten liikevaihto pääsee kasvuun.
 • Kvartaalin aikana Medio ja Desti yritysostot.

Luurit

 • Luurit ehtivät olla mukana vielä runsaat kolme viikkoa ja tuottivat sinä aikana 497 miljoonan euron liikevaihdon ja 110 miljoonan euron operatiivisen tappion.

Nokia antoi Networksin kannattavuutta koskevan positiivisen tulosvaroituksen: “Odotuksemme koskien koko vuotta 2014 ovat parantuneet, ja odotamme nyt Networksin kannattavuuden ilman kertaluonteisia eriä koko vuodelta 2014 asettuvan pitkän aikavälin tavoitteemme 5-10 % yläpäähän tai ylittävän sen hieman.” Ja Suri ennustaa seuraavaa: “Tämän lisäksi Nokia arvioi Nokia Networksin liikevaihdon kasvavan vuoden 2014 jälkimmäisellä vuosipuoliskolla edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Nokia arvioi edelleen HERE-liiketoiminnan investoivan vuonna 2014 pitkän aikavälin kasvumahdollisuuksiin. Tämän arvioidaan vaikuttavan kielteisesti HERE-liiketoiminnan vuoden 2014 ei-IFRS-liikevoittoprosenttiin.

Nokia arvioi Nokia Technologies -liiketoiminnan liikevaihdon jatkuvan vuositasolla laskettuna noin 600 miljoonassa eurossa vuoden 2014 aikana.

Nokia arvioi nyt rahoitustuottojen ja -kulujen olevan noin 40 miljoonaa euroa neljännesvuosittain mukaan lukien nettokorkokulut ja valuuttakurssimuutosten vaikutus tiettyihin tase-eriin, riippuen valuuttakurssimuutoksista ja korollisten velkojen määrästä

Nettokassan koko on nyt 6.5 miljardia euroa. Tuossa on mukana siis jo maksetut osingot ja luuribisneksestä saatu raha. Ilmeisesti kassaan kilahtaa vielä 200 miljoonaa euroa lisää tuosta luurikaupasta loppuvuoden aikana. Nokia aloittaa nyt samalla omien osakkeidensa osto-ohjelman, josta se jo ilmoitti aiemmin. Tuo tulee tukemaan ja nostamaan osakekurssia joka nyt tänään tulosjulkistuksen jälkeen on reilussa nousussa yli kuudessa eurossa. Nokia on myös maksanut pois lainojaan ja sillä ei ole enää mitään merkittäviä rahoituskovenantteja joiden kulut söisivät operatiivista voittoa. Veroja Nokia ei joudu juurikaan maksamaan lähivuosina aiempien tappioiden takia. Investointeja käyttöomaisuuteen tulee noin 200 miljoonan euron edestä loppuvuoden aikana pääosin Networksille.

Nokia ilmoitti järjestävänsä CMD:n (Capital Markets Day) 14.11.2014

Tulos oli hyvä ja odotuksia parempi ja nyt kun 2H:lla päästään kasvuun niin ajattelin pysyä edelleen osakkeenomistajana.

Advertisements

Tags: , , , ,

One Response to “Nokia ylitti odotukset 2Q:lla ja antoi posarin”

 1. Nokia Networks vs. Ericsson 2Q 2014 | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] Laimean Sillin tarinoita sijoittamisesta ja vähän muustakin « Nokia ylitti odotukset 2Q:lla ja antoi posarin […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: