PKC:n 2Q 2014 ei tarjonnut vielä käännettä parempaan

Se oli PKC:n vuoro tänään pilata salkkuni päivätulos. Muuten oltaisiin oltu kivasti plussalla mutta PKC:n 5% kurssilasku painoi koko salkkuni hieman miinukselle. Huomenna kenties Nokian Renkaat pilaa tulosjulkistuksellaan salkkuni päivätuloksen. PKC:n 2Q jatkoi samalla sapluunalla kuin 1Q:lla, muutamia poimintoja tuloksesta:

 • Liikevaihto laski 12,3 % vertailukaudesta (4-6/2013) ollen 206,2 milj. euroa (235,1 milj. euroa). Valuuttakurssimuutokset laskivat liikevaihtoa 5%.
 • EBITDA ennen kertaluonteisia eriä oli 12,4 milj. euroa (20,6 milj. euroa) eli 6,0 % (8,8 %) liikevaihdosta.
 • EBITA** oli 7,6 milj. euroa (16.1 milj. euroa) eli 3,7 % (6,8 %) liikevaihdosta. Katsauskaudella kirjattiin PPA -poistoja 2,0 milj. euroa (2,8 milj. euroa).
 • Liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä oli 5,6 milj. euroa (13,3 milj. euroa) eli 2,7 % (5,6 %) liikevaihdosta.
 • Laimennettu tulos/osake oli 0,11 euroa (0,28 euroa).
 • Katsauskauden rahavirta investointien jälkeen oli 7,4 milj. euroa (1,1 milj. euroa). Kassavirta oli hyvällä tasolla ollen 13,0 miljoonaa euroa ennen investointeja.
 • Korolliset velat olivat katsauskauden päättyessä 101,2 milj. euroa ( vuotta aiemmin 129,6 milj. euroa) ja nettovelat olivat 26,2 milj. euroa. 1Q:n lopulla nettovelkaa oli 16.9 miljoonaa euroa. Velkaa siis tuli taas hieman lisää vaikka kassavirta oli positiivinen.
 • Rahavarat olivat 75,0 milj. euroa (59,8 milj. euroa).

Oikeastaan ainoa positiivinen asia oli kassavirta. Muuten jäätiin odotuksista. PKC kommentoi 2Q:ta näin: “Toisen vuosineljänneksen liikevaihto jäi alle vertailukauden ollen 206,2 miljoonaa euroa. Euroopassa kuormaautojen tuotantomäärät olivat ensimmäisen vuosineljänneksen tasolla mutta jäivät alle vertailukauden. Pohjois-Amerikassa kuorma-autojen tuotanto jatkoi kasvuaan sekä edelliseen vuosineljännekseen että vertailukauteen verrattuna. Brasiliassa toisen vuosineljänneksen tuotantomäärät ylittivät ensimmäisen vuosineljänneksen tuotannon mutta jäivät merkittävästi alle vertailukauden. Ukrainan kriisi on vaikuttanut negatiivisesti asiakkaidemme liiketoimintaan Venäjällä ja sen johdosta kaudelle suunnitellut PKC:n Venäjän tehtaan tuotannon ylösajot uusille asiakasohjelmille jäivät toteutumatta“. Eli Venäjän ongelmat kuittasivat sen pienoisen parannuksen mitä Brasiliasta tuli. PKC:n liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä oli 5,6 miljoonaa euroa. Liikevoittoa rasittivat matala tuotannon käyttöaste ja erityisesti Brasilian tappiot.. Koko vuoden ennuste pysyi ennallaan mikä on positiivista, mutta jos firman tilanne ei selvästi parane 3Q:lla niin negariahan sieltä sitten tulee koko vuotta koskien.

Tämä vuosi on jo pilalla mutta ensi vuonna kenties jo helpottaa. Etenkin jos firma saa pään kunnolla auki Kiinan suhteen: “PKC 2018 strategian keskiössä on etabloituminen Kiinan kuorma-automarkkinoille. Olemme edelleen vahvistaneet PKC Kiinan organisaatiota ja tällä hetkellä meillä on yli 70 henkilön osaamisyksikkö Suzhoussa. Kiinassa työskentelemme useiden hankkeiden parissa.“. Firma on myös saamassa ainakin osittain Brasilian ongelmia kuriin:”PKC on edistynyt hintasopimuksissa, jotka ovat tulevaisuuden kannattavan toiminnan edellytys, vaikkei koko liiketoimintaa kattavia hintasopimuksia ole vielä täysimääräisesti päästy sopimaan. PKC:n muut maantieteelliset liiketoiminta-alueet etenevät suunnitelman mukaan“.

Lisäksi firma aloittaa kustannusäästöohjelman jossa suljetaan lukuisia tehtaita. Euroopassa Sosnowiecin (Puola) ja Haapsalun (Viro) tehtaiden tuotanto ajetaan alas vuoden 2014 loppuun mennessä. Sosnowiecin ja Haapsalun tehtaat työllistävät noin 900 henkilöä. Tuotanto siirretään nykyaikasemmille ja tehokkaammille tehtaille Serbiassa ja Liettussa missä varmaan palkkatasotkin ovat halvempia. Brasiliassa Itajuban tehtaan tuotanto ajetaan alas vuoden 2014 loppuun mennessä. Itajuban tehdas työllistää noin 500 henkilöä. Muitakin säästötoimenpiteitä mm. päällekkäisyyksien osalta tehdään tämän vuoden aikana. Loppuvuonna tästä ohjelmasta kirjataan kuluja 20 miljoonaa mutta vuoden 2016 alusta lähtien ohjelma tuottaa 12-14 miljoonan euron säästöt vuodessa. Taitaa iso osa säästöistä näkyä jo ensi vuoden alusta.

Elektroniikkapuolikin tuo vielä jonkun verran liikevaihtoa ja hieman voittoakin:

 • Elektroniikkaliiketoiminnan liikevaihto laski 17,9 % ja oli 14,7 milj. euroa (17,9 milj. euroa).
 • Segmentin osuus oli 7,1 % (7,6 %) konsernin liikevaihdosta. Katsauskaudella ei kirjattu kertaluonteisia eriä (0,1 milj. euroa).
 • Liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä oli 0,4 milj. euroa (1,7 milj. euroa), joka on 3,0 % (9,5 %) segmentin
  liikevaihdosta

PKC:n tavoitteet vuodelle 2018 ovat nykytilanteeseen nähden aika tiukat:

 • PKC Group Oyj:n pitkän aikavälin taloudellisina tavoitteina on saavuttaa 1,4 miljardin euron liikevaihto
  vuoteen 2018 mennessä,
 • vähintään 10 %:n käyttökate (EBITDA) ja pitää nettovelkaantumisaste alle 75 %:n.
 • Yhtiön tavoitteena on jakaa osinkoa 30 – 60 % kassavirrasta investointien jälkeen

Lyhyellä aikavälillä ei taida olla nousudraivereita mutta kyllä tässä pitkässä juoksussa on edelleen potentiaalia. En taida kyllä ostaa lisää PKC:n osakkeita. Firman markkina-arvo on nyt 18.93 euron kurssilla 450 miljoonaa euroa ja jos se pystyy tekemään 140 miljoonaa euroa käyttökatetta niin PE-luku on todella matala. Jos PKC pääsee vuoden 2018 tavoitteihinsa, tulee osakekurssi vähintään tuplaamaan nykyisestä.

 

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: