Nokian Renkailta olosuhteisiin nähden hyvä 2Q 2014

Luin tulosjulkistuksen ja harvoin käy niin etten oikein osaa arvioida että mikä on kurssivaikutus tänään. Osaketta on lyöty oikein kunnolla mutta toisaalta firman liikevaihto ja tulos jäivät hieman odotuksista joissa kuitenkin Venäjän vaikutuksia oli jo laskettu mukaan. Uskoisin kuitenkin nousuun ja helpotus”ralliin” sillä firma teki kuitenkin ihan OK tuloksen ja mitään katastrofia se ei ennusta lähitulevaisuuteensa. Poimintoja tuloksesta:

 • Liikevaihto laski 11,8 % ja oli 369,5 MEUR (4-6/2013: 419,1 MEUR)
 • Liikevoitto oli 90,7 MEUR (120,2 MEUR)
 • Tilikauden voitto oli 66,1 MEUR (85,6).
 • Osakekohtainen tulos oli 0,50 euroa (0,65 euroa)
 • Vuoden ekan puolikkaalla EPSiä tuli 0.79 euroa (1.13 euroa)
 • Velkaantumisaste oli 18,0% (22,4%)
 • korollinen nettovelka 229,9 MEUR (307,2) ja omavaraisuus-aste 67,6% (67,6 %)
 • Yhtiön myynti Venäjällä laski katsauskaudella 1H 31,4% ja oli 230,9 MEUR (336,4). Myynti IVY-maissa (poislukien Venäjä) oli 6,9 MEUR (20,3)
 • Myynti Venäjällä ja IVY-maissa yhteensä laski 33,3% ja oli 237,8 MEUR (356,7). Myynnin arvon lasku johtui pääosin Venäjän ruplan heikkenemisestä euroa vastaan

Henkilöautorenkaiden myynti poislukien Venäjä ja IVY-maat kasvoi 1H:lla 20 % ja markkinaosuus kasvoi jälleen kaikilla länsimarkkinoilla. Jakeluverkoston laajentaminen alkaa kantaa hedelmää Keski-Euroopassa, missä kappalemääräisen myynnin kasvuvauhti oli markkinan kasvua tuplasti nopeampaa!

NR odottaa henkilöautorenkaiden myynnin kasvavan pohjoismaissa, USA:ssa ja Keski-Euroopassa kun taas Venäjällä ja IVY-maissa kasvua ei NR ennusteissa tule. Raskaat renkaat elpyy ja tulos kasvaa. NR arvelee lisäksi että sen markkina-osuus kasvaa USA:ssa, Keski-Euroopassa ja pohjoismaissa. Yhtiön liikevaihto laskee johtuen myös valuuttakurssikehityksestä. Raaka-ainekustannukset laskevat 50 miljoonaa euroa vuoden 2014 aikana mutta se ei kykene täysin kompensoimaan valuuttakurssien tuomaa vähennystä ja Venäjän vaikutusta. Venäjästä Gran kommentoi näin: “Viime aikojen heikosta kehityksestä huolimatta luotamme edelleen siihen että myös Venäjä, kuten historian perusteella on odotettavissa, kääntyy ajallaan hyvään kasvuun. Koska elpymiseen voi mennä jonkin aikaa, teemme tänä vuonna päättäväisiä toimenpiteitä myynnin maksimoimiseksi ja asemamme puolustamiseksi Venäjän markkinoilla.

Tämä vuosi on välivuosi NR:lle kuten myös PKC:lle. Osakekurssi on tätä jo ennakoinutkin laskemalla 28% vuoden alusta. Saatan ostaa osaketta lisää jossan vaiheessa. Verottajakin joutunee palauttamaan sen noin 100 miljoonaa euroa joka voidaan käyttää (lisä)osingonmaksuun.

*UPDATE* Nokian Renkaiden osakekurssi on pari minuuttia avauksen jälkeen liki 8% laskussa vähän päälle 23 eurossa. Aikamoista. Onkohan jo ylilyöntiä. Mieli tekisi ostaa samantien hieman lisää osakkeita mutta jos nyt hillitsisi itsensä.

Tags:

13 Responses to “Nokian Renkailta olosuhteisiin nähden hyvä 2Q 2014”

 1. Aargh! Says:

  Huh,huh. Tulipa kunnolla turpaan. No, luotan kuitenkin omaan arviooni jaa jään odottamaan toipumista.

 2. Aargh! Says:

  Mieli tekisi, mutta olen jo melko isolla panoksella mukana. Ehkä ihan riskienhallinta syistä katselen tilanteen kehittymistä ensin jonkin aikaa. Olen melko varma siitä että näillä hinnoilla tehdään keskipitkällä aikavälillä erinomaisia kauppoja, mutta aina pitää myös huomioida “tail end risk”.

  Sinänsä tämä on minusta klassinen osta-tilanne. Erinomainen yhtiö joutuu markkinoiden ongelmien takia alennusmyyntiin, vaikka yhtiö tai sen kilpailuasema ei ole heikentynyt. Suhtaudun aina vakavammin yhtiön laadun heikkenemiseen kuin markkinoista tai varsinkaan valuuttakursseista lähteviin ongelmiin. Niillä on kuitenkin tapana pidemmällä aikavälillä korjaantua.

  Ehkä käyn vielä viimeisimmät osarit läpi mahdollisimman skeptisillä laseilla ja katson löytyykö merkkejä yhtion laadun tai kilpailuaseman heikkenemisestä. Ostan tai jätän ostamatta sitten sen perusteella. missään tapauksessa en näillä hinnoilla ole myymässä ainuttakaan osaketta.

 3. Aargh! Says:

  Käänsin kelkkani ja myin pois, onneksi kurssi oli noussut niin, että pääsin lähes omilleni.

  Uutiset eivät ole hyviä. Venäläiset avustusrekat tulivat rajan yli ilman lupaa, saa nähdä mitä seuraa. Putin ei halua antaa Ukrainan voittaa ja hänellä ei ole paljon aikaa. En uskalla omistaa rinkuloita seuraavan viikonlopun aikana.

  Maanantaina uudelleen harkintaan, Katson pääsenkö myöhemmin takaisin kyytiin, vaikka sitten hieman korkeammalla hinnalla. juuri nyt poliittinen riski on liian korkea minulle.

  Luin Venäjän ulkoministeriön tiedoitteen asiasta. Melko hyytävää tekstiä.

  Uskon markkinoiden lyövän Renkaita lujaa jos Putin päättää sotavoimin tehdä Itä-Ukrainasta “jäädytetyn konfliktin”

 4. Aargh! Says:

  Tämä on toki spekulaatiota, mutta itse uskon downside riskin (hulina Ukrainassa) ja upside riskin (Saksalaisten välittämä sovinto Ukrainan ja Venäjän välille) menevän niin, että ensimmäisessä tapauksessa kurssi laskisi enemmän kuin se jälkimmäisessä nousisi.

  Kurssi on noussut paljon osarin jälkeisestä romahduksestaan vaikka shorttipositioita ei jurikaan ole suljettu. Kotitalouksien ostointo tuskin pitkään riittää pitämään kurssia nykytasolla, jos ulkomaalaisten myynti-into ei lienny.

  • Laimea Silli Says:

   Mä olen pitänyt vielä posititioni joka on edelleen miinuksella mutta ei enää kuin jokusen prosentin.

   Venäjän talouteen tuleee pidempiaikaisia vaikutuksia tästä kriisistä ja se ei tietenkään ole hyvä asia NR:lle. Mutta NR tuntuu etenevän myös länsimaissa ja euron halventuminen saattaa olla hyvä asia, jos Pohjois-Amerikasta saadaan lisää myyntiä.

 5. Aargh! Says:

  Palasin tänää rinkuloiden omistajaksi tänään.

 6. Aargh! Says:

  Joo, Putinin lyhyt peli on käynyt selväksi. Ukraina pidetään limbossa joka jäädyttää integroitumisen länteen. Täyteen invaasioon ei lähdetä. Putin välttää näin sisäpoliittisesti vaarallisen arvovaltatappion, mutta hinta Venäjälle on todella kova.

  Poliittisesta riskistä toteutui lievin senario. Koska kriisi tuskin eskaloituu lisää, ei myöskään pakotteita lisätä merkittävästi. Rinkuloiden kannalta suurimmat huolenaiheet ovat minusta Venäjän talouden heikentyminen jota nopeasti halventuva öljy entisestään kurjistaa.

  Alle 23€ hinta (Ostin tasolta 22,6x, ihan pohjille en osunut) diskonttaa omien laskelmieni mukaan jo huomattavasti toteutunutta suuremman pudotuksen Venäjän myyntiin. Rinkuloiden hinnoitteluvoiman heikentyminen länsimarkkinoilla voisi toki tämänkin kurssitason oikeuttaa.

  Riskistä iso osa on jo hinnassa. Osakkeella on minusta melko lyhyelläkin aikavälillä +50% potentiaali. Tietysti voi tulla vielä parempiakin ostopaikkoja, jos paniikki markkinoilla jatkuu.

  • Laimea Silli Says:

   Öljyn on arveltu heikyntyvän 80 dollarin tasoille ja se ei kyllä tee hyvää Venäjän taloudelle oli pakotteita tai ei. Liuskekaasu tuli ja pilasi bisnekset ja taitaa Irakissa ja Libyassa tuotanto kasvaa

 7. Aargh! Says:

  Voi ei, Nordean analyytikot ovat laskeneet samoin kuin minä. Mun laskelman täytyy siis olla täysin pielessä… :()

  • Laimea Silli Says:

   Minäkin olen miettinyt lisätankkausta mutta en ole vielä lähtenyt tuohon. Vähän mietityttää 3Q tulos ja 4Q ennuste. Tosin onhan tuota pettymystä jo hinnoiteltu sisään

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: