Alibaban kurssi nousi 38% listautumispäivänä!!

Alibaban listautuminen oli menestys. Osaketta vaihtui 270 miljoonaa kappaletta ja kurssin vaihteluväli oli 89.95 – 99.7 dollaria. Päätöskurssi oli 93.89 dollaria millä tosiaan 68 dollarin listautumishintaan tuli nousua 38.07 dollaria. Itse heitin leikkimielisen veikkauksen että osake sulkee 102 dollariin. No lähellä käytiin mutta tuosta korkeimmasta hinnasta osake sitten hiuman laski. Onko nyt sitten juhlat päällä? No ei ole, sillä BABAn reipas kurssinousu ei sitten näkynyt Softbankin kurssissa, mitä hieman ihmettelen. Eli ilmeisesti markkina oli jo etukäteen osannut hinnoitella Alibaban tämänpäiväisen 38% nousun kurssiin siten että Softbankin kurssi laski USA:ssa 1.26%. Markkina siis ilmeisesti oli leiponut hieman kovemmankin kurssin jo etukäteen sisään. Vai onko sittenkin kyse jotain muusta?

Lasketaanpa hieman. Softbank ei siis myynyt annissa BABAn osakkeita ja sen tarkka omistusosuus on kaiketi 34.1% (eikä 37% kuten aiemmin olen kirjoittanut). Alibaban markkina-arvo päätöskurssilla 93.89 dollaria on 231 miljardia dollaria ja 34.1% tuosta on 79 miljardia dollaria. Softbankin markkina-arvo on 94 miljardia dollaria eli Softbankin muille bisneksille ja omistuksille jää arvoa vain 15 miljardia dollaria. Hmmm… SOftbank on Japanin ja USA:n kolmanneksi suurin operaattori. Softbank omistaa siis 70% USA:n 3. suurimmasta operaattorista. Sprint on pörssilistattu ja sen markkina-arvo on 27 miljardia dollaria, josta 70% on 19 miljardia. Japanin suurimman operaattorin DoCoMon markkina-arvo on 72 miljardia ja toiseksi suurimman operaattorin KDDI:n 51 miljardia. Softbank on kannattavampi ja nopeammin kasvava kuin nuo kaksi. Jos nyt vaikka laskisi erittäin varovasti Japanin operaattoritoimintojen arvoksi puolet koko KDDI:n arvosta eli 25 miljardia dollaria. KDDI:llä on 41 miljoonaa mobiiliasiakasta Japanissa, toimintaa sillä on myös Burmassa (6 miljoonaa asiakasta). Softbankilla on 36 miljoonaa asiakasta Japanissa. Tässä kirjoituksessa tuli vertailtua KDDI, DoCoMoa ja Softbankkia. Softbank omistaa 36% pörssilistatusta Yahoo Japanista jonka markkina-arvo on 23 miljardia dollaria. Softbankin osuuden arvo on 8 miljardia. Softbank omistaa pörssilistatun pelifirma GungHo:n jonka markkina-arvo on 6 miljardia dollaria ja Softbank omistusosuus siitä 59%, osuuden arvo on siis 3.5 miljardia. Softbank ja GungHo omistaja puolet Supercellistä jonka markkina-arvo on ehkäpä jossain 2 miljardin dollarin nurkilla eli tuosta miljardia lisää Softbankin arvoksi. Mitä siis saadaan tulokseksi: 79+19+25+8+3.5+1 = 135,5 miljardia dollaria. Erotus markkina-arvoon on siis 41,5 miljardia dollaria. En edes listannut kaikkia Softbankin omistuksia, se mm. omistaa Japanissa kiinteitä laajakaistayhteyksiä tarjoavan YMobilen lähestulkoon kokonaan. Ymobilella on yli 2000 työntekijää. Lisäksi Softbank omistaa 23% maailman suurimmasta nettivedonlyöntitoimistosta Betfairista jonka markkina-arvon arveltu liikkuvan noin 1.5 miljardissa punnassa.

Toki pitää huomioida Softbankin 84 miljardin dollarin suuruinen velka, käteis yms. varoja sillä on 18 miljardia dollaria eli nettovelkaa on 66 miljardia dollaria. Tämäkö selittää eron valuaatiossa? Useimmilla yhtiöillä on kuitenkin velkaa.

Katsotaanpa Yahoota. Sen markkina-arvo on 46 miljardia dollaria USA:n pörssissä. Se sai tänään BABAn annista käteistä liki 10 miljardia dollaria ja sen BABA potin suuruus 16% omistusosuudella on 37 miljardia dollaria. Näyttäisi siltä että Yahoon omien bisnesten arvo on -1 miljardia dollaria.

Hiukan näyttäisi siltä että markkina ei taida uskoa että BABAn arvo pysyy näillä tasoilla sillä molemmissa yhtiöissä markkina-arvosta näyttäisi puuttuvan merkittävä määrä rahaa. Ajan myötä ja BABAn kurssin mahdollisesti noustessa tämä ongelma pitäisi hellittää ja sekä Yahoon että Softbankin kurssit pitäisi nousta.  Maanantaina sitten nähdään miten Softbankin kurssi reagoi Saksassa.

Advertisements

Tags: , ,

8 Responses to “Alibaban kurssi nousi 38% listautumispäivänä!!”

 1. kottero Says:

  Hei! Tässä sijoitustapauksessa olet perustellut hyvin draiverit, jotka ovat käyneet toteen. Työ palkitaan, myös sijoitushommissa.
  Päivityksiä on ollut mukava seurata.

  • Laimea Silli Says:

   Kiitos. Osittain tuo lasku saattaa johtua siitä että Softbankin osakkeenomistajat ovat myyneet saadakseen rahaa ostaa Alibabaa suoraan. Tuo saattaisi selittää tänään nähdyn laskun

 2. asd Says:

  Jostain luin että Yahoon tapauksessa ei ainakaan olisi vielä varmaa joutuvatko he maksamaan veroa BABAn myynnistä. Jos joutuvat niin tuo vero heiluttaa arvoa huomattavasti. Itse en tosin osaa veroasioista sanoa mitään, mutta kai ne korporaatiot niitä kiertää osaa

 3. wicked Says:

  Holdingyhtiön palasia yhteenlaskettaessa ne täytyy nimenomaan suhteuttaa yhtiön velattomaan hintaan eikä markkina-arvoon (vrt. jos yhtiö lainaa miljardin ja ostaa sillä miljardin edestä assetteja, niin pitäisikö markkina-arvon kasvaa miljardilla?). Tulosperusteisessa arvonmäärityksessä velkatasolla ei sitten ole niin suurta merkitystä (paitsi operaatiivisen riskin näkökulmasta), koska velan korot huomioidaan tuloksessa.

  Sinällään korkeahko velkataso softbankiin alibaban kasvun takia sijoittavalle ei ole huono asia, koska yhtiön velattoman arvon muutokset näkyvät sitten vivutettuna myös markkina-arvossa (toimii tosin myös alaspäin). Noin muuten tämän viikon nuhaisuutta selittänee myös jenin heikkeneminen taalaan nähden, mikä rankaisee kaikkia amerikkaan listattuja japanin kotimarkkinayrityksiä.

 4. Marko A Says:

  Moro!

  Sen verran arvioisin, että mahdollisia veroja pitää huomioida ja yritystä ostettaessa myös velkoja, toki kaikilla yhtiöillä on myös velkaa kuten sanot, mutta Softbankin tapauksessa varsin runsaasti. Mutta asiaan liityen omat ajatukset keissi Yahoosta ja sen lopetuksesta.

  Yahoon Alibaba omistusten arvo:

  1.

  Päivää ennen listautumista, paras tiedossa oleva listautumishinta oli 68$
  ja Yahoo potin arvo oli 523,5 milj.osaketta * 68 dollaria = 35,6 Mrd.
  Myyntiin tulevien osakkeiden myyntivoittoverot on n. 2,5 Mrd.
  Osakkeet verojen jälkeen 33,1 Mrd

  Yahoon markkina-arvo tässä kohtaa 42 Mrd = (osakkeet verojen jälkeen 33,1 Mrd. + Yahoo itse 8,9 Mrd.) Yahoon oma arvo tuntuu aika lähellä oikeaa – oma perusteltu haarukka voisi olla 10-12 Mrd. Oman liiketoiminnan kääntyminen parempaan, arvo voisi olla nopeasti 20-26 Mrd. Nyt kuitenkin alamäessä, että 8,9 Mrd. ehkä ok.

  2.

  Listauessa päivän päätösarvoilla laskettuna
  myydyt osakkeet 121,7 milj.kpl * 68 = 8,3 Mrd.
  jäljelle jäävät 401,8 milj.kpl * 93,89 = 37,7 Mrd.
  yhteensä 46 Mrd. Vähennetään vielä ne toteutuneet verot 2,5 eli 43,5 Mrd.

  Eli Yahoon Alibaba-osakkeiden hinta nousi päivän aikana 10,4 Mrd. 43,5 Mrd. arvoon (verot toteutuneista myynneistä huomioituna), silti Yahoon kurssi laski miljardin, arvo päätöskurssilla alle 41 Mrd eli halvempi kuin pelkkien osakkeiden arvo. Loogisesti laskettuna osakkeiden arvo olisi pitänyt nousta tuon 10,4 Mrd:n verran 52,4 Mrd. arvoon mikä on osakeiden lukumäärästä johtuen aika lailla osakkeen kurssina sama reilu 52 dollaria ja arvonnousua olisi ollut 24%.

  Mutta ei mennyt ihan noin ja miksi ei? Joko Alibaban kurssin pitävyyteen ei vielä uskota tai se oli jo lyöty sekä Yahoon ja Softbankin osakkeiden hintaan (jälkimmäinen todennäköisempi). Lisätään laskelmaa sillä odotuksella, että Yahoo möisi osakkeet siten, että niistä joutuisi maksamaan verot (jenkeissä kiertotie onnistunee siten ettei voittoja tuoda jenkkeihin tai Ali tai Soft ostaisi osakkeet yhtiön mukana). Nyt Ali-osakkeiden arvo olisi verojen jälkeen 32,2 Mrd. ja Yahoo itse 8,8 Mrd, koska markkina-arvo on nyt n. 41.

  Nyt laskelma täsmäisi aika hyvin, (mutta jos jäljelle jäävien verot saadaan eliminoitua, paljon spekulaatioita liikkeellä miten se onnistuu eli ne Alin ja Softbankin ostokuviot), silloin Yahoon arvo nousisi reilusti – maksamattomien verojen määrä n. 11 Mrd. Ehkä tähän malliin ei markkinoilla uskota. Ainut mikä ei tässä kuviossa täsmää on se, että verokuviot on ollut tiedossa koko ajan, mutta kukaan ei voinut etukäteen tietää kuinka paljon Alibaban kurssi nousee aloituspäivänä. Paitsi jos kuitenkin Alibaban avauksen veikkaus oli aika hyvin markkinoilla tiedossa osakkeesta tehtyjen tarjousten perusteella.

  Toisenlainen vaihtoehto on käytännönläheisempi, Yahoota ja Softbankkia ostaneet vaihtoivat osuuksia Alibabaan, koska ostivat yhtiöitä juuri Alibaban takia. Tähän ei taas täsmää osakekurssit päivän aikana, mitkä kuitenkin noudattelivat aikalailla toisiaan koko päivän ajan.Toisekseen isojen pelurien pitäisi nämä hinnoitteluvirheet hoitaa.

  Edelliset huomioiden ja päivän pörssikursseja tutkimalla loppu tulema on, että Alibaban aloitus kurssi oli aikalailla tiedossa ja osakkeiden hinnassa, mutta ei sitä miten se siitä eteenpäin kehittyi ja Alibaban kurssin tahtiin liikkui myös Yahoon ja Softbankin kurssi.

  Näin ollen jatkossakin Yahoon kurssi liikkuu Alibaban kurssin mukana.

  Nyt keissi tältä erää suljettu, kun ei ole tietoa siitä, mihin Alibaban kurssi liikkuu jatkossa – molemmat suunnat mahdollisia. Korjausliike alas tai meno jatkuu.

  Joka tapauksessa, keississä oli vain aika pienen tappion mahdollisuus – mutta suuren voiton, eli siltä osin ei ihan huono vedonlyönti, vaikka suuret voitot jäivät saamatta. Ilmaisia lounaita harvoin on tarjolla. Luulen että pieni spekulointi voi olla jatkossakin paikallaan (pidemmälle mietittynä), mutta pääsääntö on että omistetaan hyviä yhtiöitä – mihin kastiin Yahoo ei juuri nyt kuulu, muutaman viikon omistus oli vielä sallituissa rajoissa.

  Typerintä koko jutussa olisi ollut se, että olisi alkusuunnitelmasta poiketen jättänyt Yahoot salkkuun mätänemään riippumatta siitä miten kurssi jatkossa kehittyy. Nyt on liikaa riskiä Alibaban korjausliikkeeseen alas. Jos joku asia ei mene suunnitelman mukaan on pääasia, että se hoidetaan parhain päin loppuun ennalta sovitussa ajassa. Hyvää omissa Yahoo osakkeiden myynnissä oli se, ettei niitä dumpattu paniikissa päivän pohjiin, vaan oli selvä suunnitelma missä kohdin päivää ovat potentiaaliset myynnin paikat ja tältä osin suunnitelma toimi ihan hyvin ja lopputulos oli kuitenkin kohtuullinen.

  Se Yahoosta. Alibaba oli kuitenkin se varsinainen kohde ja nythän sitä voi halutessaan ostaa suoraan pörssistä. Itse ostin kuitenkin Yahoota spekulatiivisessa mielessä ja möin osakkeet pois. Sinun tapauksessa taas luotat Softbankkiin ja sen puolesta sijoitus kantiltasi on täysin perusteltu myös jatkossa. Mutta on se vaan niin iso ja paljon seurattu yhtiö, että oikeassa hinnassa tuskin paljon on heittoa, siltä osin tarkistaisin omaa laskelmaasi. Niitä ilmaisia lounaita vaan on harvoin tarjolla, kuten eilinenkin päivä sen osoitti.

  Hyvää blogia pidät – siitä kiitos, tulen seuraamaan sitä jossain määrin jatkossakin.

  T. Maa

 5. Laimea Silli Says:

  Softbankin osake laski reippaasti aamulla Japanissa. Laskua tällä hetkellä noin kuusi prosenttia. Mielenkiintoista…

 6. Syyskuu kääntyi pettymykseksi | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] erityisesti Nokialle. Oikeastaan ainoa mikä toteutui oli Nokian nousu. Muuten meni vihkoon. Alibaban anti oli juuri sellainen menestys kuin odotinkin, mutta Softbankin kurssinousua ei tullut, tuli liki 10% lasku. Softbankin osake nousi kyllä […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: