PKC:n 3Q tuloksessa käänteen makua

PKC julkisti 3Q tuloksensa ja siinä oli selvästi maistuva käänteen maku. Ensiksi lukuja katsomalla tosin voi tulla muihinkin johtopäätöksiin:

 • Liikevaihto laski 0,5 % vertailukaudesta (7-9/2013) ollen 210,7 milj. euroa (211,6 milj. euroa)
 • EBITDA ennen kertaluonteisia eriä oli 15,2 milj. euroa (17,0 milj. euroa) eli 7,2 % (8,0 %) liikevaihdosta.
 • EBITA** oli 10,4 milj. euroa (12.3 milj. euroa) eli 4,9 % (5,8 %) liikevaihdosta. Katsauskaudella kirjattiin PPA -poistoja 2,0 milj. euroa (2,7 milj. euroa).
 • Liikevoitto ennen kertaluonteisia eriä oli 8,4 milj. euroa (9,6 milj. euroa) eli 4,0 % (4,6 %) liikevaihdosta.
 • Laimennettu tulos/osake oli -0,73 euroa sisältäen -12,4 milj. euron kertaluonteisten erien ja 8,3 milj. euron lisäverojen vaikutuksen (0,14 euroa)
 • Katsauskauden rahavirta investointien jälkeen oli 0,9 milj. euroa (5,0 milj. euroa).

Luvut eivät näytä erityisen hyviltä. Missä se käänne sitten näkyy? PKC:n tulosjulkistuksen slaideista alkaa löytyä enemmän perusteluita käänteelle: “Nogales (Mexico), Sosnowiec (Poland), Haapsalu (Estonia) and Itajuba (Brazil) factories are to be closed by year end of 2014“. Tästä siis tulivat nuo kertaluonteiset kulut. Nämä tehtaat suljetaan koska niissä tuotanto on tehotonta tai kallista tai molempia. Samalta sivulta löytyy myös maininta:”New flexible and cost-efficient factories in Lithuania and Serbia are in production and continue to be further ramped up“. Tuotantokustannukset tulevat noiden uusien tehtaiden myötä laskemaan ja samalla tuotannon tehokkuus / tuottavuus. Todennäköisesti noitakertaluonteisia kuluja tulee edelleen 4Q:lla mutta tämä vuosi on jo muutenkin pilalla ja ensi vuodeksi PKC yrittänee “uutta starttia” ja yrittänee kirjata kaikki nämä kertaluonteiset siis 4Q:lla. PKC voi saada nyt maksamansa verot myöhemmin takaisin jos sen valitus menee läpi.

Ihan pelkästään tuotantotehostusten varaan en tätä käännettä vielä laske, mutta tiedotteessa mainittiin lisäksi seuraavat asiat:

 • PKC:n asema länsimaiden johtavana kuorma-autojen johdinsarjavalmistajana on edelleen vahvistunut kauden aikana. Pohjois-Amerikassa merkittävä kuorma-autovalmistaja on valinnut PKC:n seuraavan raskaan kuorma-autosukupolven johdinsarjavalmistajaksi ja ilmoittanut, että koko nykyistä liiketoimintaa koskevaa pitkäaikaista sopimusta pidennetään samanaikaisesti vuoteen 2021 asti. Valittuna suunnittelupartnerina PKC tulee toimittamaan suunnittelu- ja valmistuspalveluja <– erittäin hyvä uutinen pitkässä juoksussa
 • Kiinassa PKC suunnittelee johtavalle kiinalaiselle kuorma-autovalmistajalle erityisajoneuvon johdinsarjaratkaisun. Kyseinen erikoiskuorma-auto tulee tuotantoon vuoden 2015 aikana. Eräs maailman johtava autojen elektroniikka- ja sähkökomponenttien valmistaja on valinnut PKC:n hybridiajoneuvoihin toimitettavien johdinsarjojen valmistajaksi Kiinassa <– Kiinassa PKC:n markkinaosuus oli 3Q:lla prosentin luokkaa. Tämän sopimuksen myötä alkaa vihdoin tapahtua. Potentiaali ja kasvun varaa riittää ja näitä sopimuksia pitäisi tulla reilusti lisää
 • PKC:n tulevaisuuden kilpailukyvyn kannalta olennaiset tuotannonsiirrot Euroopassa ja Brasiliassa etenevät tarkennettujen suunnitelmien mukaisesti. Serbiassa uuden tehtaan peruskiven muuraus järjestettiin 5.9.2014. PKC on erityisen iloinen, että Serbian tehtaan ylösajo on aikataulussa ja asiakkat ovat olleet tyytyväisiä saamaansa palveluun.

Luettuani tulostiedotteen ajattelin että kurssi tulee tänään nousemaan, onhan se painunut jotain 40% suhteellisen lyhyessä ajassa. Olen ollut koko tuon laskun tukevasti kyydissä 😦 Kurssi nousi tänään 8.5% 15.9 euroon. Oma sijoitukseni on tukevasti miinuksella ja kestää varmaan pari vuotta ennenkuin osake nousee salkussani plussalle. Voitolliseen myyntiin tarjottiin kyllä useampia tilaisuuksia mutta en niihin tarttunut. Nyt olisi voinut ostaa myyntihinnalla huomattavasti kappalemäärältään suuremman potin PKC:ta. Tällä linkillä löydät kätevästi PKC:sta kirjoittamiani bloggauksia.

 

Advertisements

Tags:

2 Responses to “PKC:n 3Q tuloksessa käänteen makua”

 1. Uskomaton loppukiri nosti salkkuni plussalle lokakuussa | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] melkoisen hyvä ja kilpailijoihin nähden erittäin hyvä. Tulosjulkistuksia tuli aika tiiviisti. Mm. PKC:lta jonka kurssi laski ennen osaria aika holtittomasti ja osarin jälkeen ihan yhtä reippaasti mentiin […]

 2. PKC:n 4Q 2014 selvä pettymys | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] oli 3Q:lla pieni käänteen väristyksiä niin niistä ei ollut mitään havaintoa 4Q:lla. Tulos oli huono. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: