Fortum mukaan Fennovoimaan, järjestelyitä Venäjällä

Fortum tiedotti tänään että se aikoo mukaan Fennovoima-projektiin 15% osuudella (noin miljardi euroa). Tämä tarkoittanee sitä että Fennovoima toteutuu kun kotimaisuusastevaatimus täyttyy ja se tarkoittanee myös sitä että TVO-4 ei tule toteutumaan tai toteutuessaan se tapahtuu ilman Fortumia. Fennovoima-projektin eteenpäinytkähdys voi myös edesauttaa Fortumin ydinvoimasuunnitelmia Loviisassa.

Venäjällä Fortum ja Gazprom Energoholding ovat allekirjoittaneet pöytäkirjan aloittaakseen alueellisen energiantuotantoyhtiö TGC-1:n omistustensa uudelleenjärjestelyn Venäjällä. TGC-1 omistaa ja operoi vesi- ja lämpövoimaa Venäjän luoteisosassa sekä omistaa Pietarin lämmönjakeluverkon. Gazprom Energoholding omistaa yhtiön osakekannasta 51,8 % ja Fortum 29,5 %. Uudelleenjärjestelyssä Fortum perustaa Rosatomin kanssa yhteisyrityksen, joka
omistaa TGC-1:n vesivoimatuotannon. Gazprom Energoholding jatkaa TGC-1:n lämpöliiketoimintaan liittyviä toimintoja. Nykyisen TGC-1:n omistusosuutensa
kautta Fortumin osuus vesivoimaan keskittyneestä uudesta yhteisyrityksestä nousisi yli 75 prosenttiin. Rosatomista tulisi yhteisyrityksen vähemmistöomistaja vajaan 25 prosentin osuudella.

Fortum ei aio Fennovoima-projektiin mukaan ellei se saa yli 75 prosentin omistusosuutta TGC-1:n vesivoimatuotannosta. Aikamoinen kuvio jossa Fortumin, Rosatomin ja TGC-1:n (Gazpromin) bisneksia ja omistusosuuksia järjestellään Venäjllä ja tuo sitten vaikuttaa Suomen Fennovoima-projektiin jossa Rosatom on mukana. ENtä jos Fortum ei lähtisi mukaan Fennovoimaan? Toteutuisivatko sitten nämä vesivoimaprojektit? Tulisiko jotain muuta takapakkia? Tämä lienee hyvä muistutus Fortumin poliittisesta jne. riskistä Venäjällä.

Fortumin kurssi laski tänään 1.7% 19.61 euroon. En omista tällä hetkellä Fortumia. Myin osakkeeni pois 5.3.2014. Sain niistä silloin vähän päälle 17 euroa ja osakkeen hinnassa oli mukana 1.1 euron osinkokin.  Eli olen menettänyt 22% tuoton 9kk aikana Fortumin osalta. Ei olisi kannattanut myydä. Tai itseasiassa kannatti mutta olisi kannattanut ostaa osakkeet takaisin sieltä päälle 15 euron pohjista jotka nähtiin huhtikuussa. Osasin hyvin ennakoida tuon laskun mutta nousu pohjilta yllätti.

Advertisements

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: