Vuosi 2014 on nyt historiaa, edessä sijoitusvuosi 2015

Se on taas aika laittaa vuosi 2014 historian kirjoihin ja alkaa miettiä sijoitusvuotta 2015 ja millä strategialla tehdä hyvä tuotto. Vilkaistaan nyt ensin kuitenkin taaksepäin. Vuosi 2013 sujui muuten näin.

Osakesalkkuni arvo kasvoi 13.6% vuonna 2014 ja salkkuni arvo kohosi uuteen ennätykseen. Arvonnousu muodostui osinkotuotosta, osakkeiden arvonnoususta sekä säännöllisestä kuukausittaisesta säästämisestä palkasta osaketilille. Eli ihan suoraan ei voi indeksiin sellaisenaan verrata, mutta minä vertaan kuitenkin. Koko sijoitussalkkuni arvo kasvoi 15.7% vuonna 2014 kun sijoitusasuntoni nettoarvo kasvoi. Lyhensin vuoden aikana vuokratuloilla ja hieman palkkatuloillakin lainaa mitä otin tuohon vuonna 2012 ostamaani osuuteen sijoitusasunnosta. Saan lainan maksettua pois kesäkuussa jonka jälkeen vuokratulot alkavat satamaan salkkuun eikä lainanmaksu enää rasita. Mitään arvonnousua tai -laskua en ole tuohon asunnon arvoon leiponut mukaan. Katsotaan sitten alanko tulevina vuosina leipoa jonkun pienen laskennallisen arvonnousun mukaan. Pidemmässä juoksussa pitää harkita toisen sijoitusasunnon tai osuuden ostoa. Toki se tietäisi taas lainan ottamista. Sijoitusasunto toisi hajautusta ja varmaa kassavirtaa.

Osinkotuottoni kasvoi vuonna 2014 2.0% verrattuna edelliseen vuoteen, mutta osinkotuottoprosentti laski 2.63%:iin (2.94%). En erityisemmin panostanut osinkoihin eikä verotus siihen liiemmin nykyään enää kannusta. Suurin yksittäinen euromääräinen osinko salkkuuni tuli Nokialta.

Keskimääräinen vuosittainen arvonnousu osakesalkulleni on nyt 19.9% (keskiarvo, ei korkoa korolle) vuodesta 2001 lähtien. Eli salkkuni arvo on kohonnut joka vuosi 19.9% keskimäärin viimeisen 14 vuoden ajan. Mukaan mahtuu mm. vuoden 2001 51% romahdus ja vuoden 2008 41% romahdus sekä vuosien 2004 ja 2005 yli 100% nousu kumpanakin vuotena. Viime vuosi sujui siis keskimääräistä huonommin ja keskiarvo laski. Vuoden 2013 lopulla keskiarvo oli 20.4%.

En kauhean tyytyväinen ole tuohon koko vuoden 2014 salkkuni arvonnousuun mutta jos vertaa tuota indekseihin niin kai siihen pitää tyytyväinen olla. Näin kehittyivät indeksit maailmalla vuonna 2014:

 • Kiina Shanghai +55.2%
 • OMX Kööpenhamina +15.8%
 • OMX Stockholm +11.9%
 • Nasdaq +14.3%
 • Oma osakesalkkuni +13.6%
 • S&P500 12.4%
 • Dow Jones +8.4%
 • Japani Nikkei +7.1%
 • OMX Helsinki Cap +5.4%
 • EUROSTOXX 600 +4.7%
 • Saksa DAX +3.9%
 • Brasilia Bovespa -1.3%
 • Moskova RTS -45.2%
 • Euro heikkeni dollaria vastaan 11.7% mutta vahvistui Ruotsin kruunua vastaan 6.6% ja Japanin jeniä vastan 15.3%
 • Raakaöljyn hinta laski vuodessa 43.4%

Globaalissa taloudessa USA:n meno alkoi näyttää hyvältä. Ainakin ennen Ukrainan kriisiä. USA:ssa talous kasvoi, työttömyys väheni, dollari vahvistui ja FED alkaa seuraavaksi kiristämään korkoja, ei tosin ihan vähään aikaan vielä. Euroopassa ei tapahtunut oikein mitään, on kuin seuraisi hidastettua elokuvaa. Ongelmat tiedostetaan eri maissa mutta eipä poliitikot niille oikein mitään tee. Ei Suomessa eikä muuallakaan. Saksa on vahva. Venäjä koki romahduksen Ukrainan kriisin talouspakotteiden ja öljyn hinnan romahduksen takia eikä taida vähään aikaan nousta.  Kiinassa talouskasvu hidastui ja erilaisia elvytystoimia on aloitettu. Brasilissa talous on taantumassa ja sosialistien vaalivoitto ja korruptio ei tilannetta helpota. Intiassa vaalitulos on otettiin positiivisesti vastaan ja osakekurssit ovat sen jälkeen nousseet, mutta itselläni meni maahan usko tuon Nokiaan ja eräisiin muihin yhtiöihin kohdistuvan veropelleilyn takia. Pitäkööt tunkkinsa.

Osakesalkkuni koostuu tällä hetkellä hieman alle 50%:sta kotimaisista pörssiosakkeista, lisäksi on pieni osuus listaamatonta kotimaista osakeyhtiötä X. Loput muodostuu Softbankista ja Yhdysvaltalaisista osakkeista ja EWZ (Brasilia ) ETF:stä. En muista että salkkuni ulkomaisten sijoitusten osuus olisi koskaan ollut näin suuri. Vahingossa tähän ei ole tultu. Suomi on taantumassa ties monettako vuotta ja sijoittamisen verotusta ja muitakin veroja nostetaan koko ajan ja Venäjän talouden romahdus tulee aihauttamaan ongelmia. Kotimaiset poliitikot eivät viime vuonnakaan kyenneet luomaan maahan sellaista toimintaympäristöä joka olisi johtanut talouskasvuun ja kansankapitalismin kehittymiseen. Päinvastoin. Olen siirtänyt sijoituksia muualle saadakseni parempaa tuottoa ja hyötyäkseni vahvistuvasta dollarista. Voi olla että vuonna 2015 kotimaisten osakkeiden osuus salkussa entisestään kutistuu. Suurin yksittäinen sijoitukseni on  kirkaasti Nokia. Toiseksi suurin on japanilainen Softbank ja kolmanneksi suurimpana yhdysvaltalainen EMC.

Yksittäisistä osakkeista mainittakoon TTWO. Kun osake saavutti 20 dollarin tavoitteena aloin katsella myyntipaikkaa ja lähdin siten myymään ajallisesti hajauttaen. Eka erä lähti 21 dollarilla 17.kesäkuuta. Toinen erä heinäkuun alussa 22.7 dollariin. Parhaan hinnan sain heinäkuun lopulla noin 23.5 dollaria myydessäni kolmannen erän. Loput lähtivät sitten tulosjulkistuksen jälkeen 21.5 dollarilla. TTWO:n osakekurssi on nyt 28.09 dollaria joten holdaamalla pidempään olisin tehnyt merkittävästi enemmän voittoa. Jälkiviisaus on jälkiviisautta. Myin kun tavoitehintani täyttyi enkä nähnyt enää merkittävää nousupotentiaalia, markkina tuntuu näkevän. Tein vuonna 2014 suurimmat voittoni TTWO:lla. Kotiutin voittoja myös Fortumista, Sammosta, Metsosta, Valmetista, FXI (Kiina) ETF ja EWM (Malesia) ETF:stä. Tappioita kotiutin IFN (Intia) ETF:stä, RSX (Venäjä) ETF:stä (onneksi jo alkuvuonna kun selvisi pienellä tappiolla) ja YIT:stä. Mistään ei tullut merkittäviä tappioita. Tällä hetkellä salkussa on merkittävästi kotiuttamattomia voittoja Nokiassa, EMC:ssä ja myös UHS:ssä ja Sandvinessä. Kotiuttamattomia tappioita on merkittävästi PKC:ssa ja myös Nokian Renkaissa, Softbankissa ja EWZ (Brasilia) ETF:ssä.

Sijoitusvuoden 2015 yksi suurimmista teemoista taitavat olla energia, Venäjä ja globaalin talouskasvun elpyminen(?). Uskon öljyn hinnan edelleen laskevan, minkä pitäisi kyllä vauhdittaa talouskasvua globaalisti. Venäjän talous sen seurauksena tosin tulee laskemaan yhdessä pakotteiden kanssa. Nokian Renkailla voi olla edessään hankala vuosi. Toivottavasti Venäjä ei kuitenkaan aloita uusia kriisejä hyökkäämällä johonkin muuhun naapurimaahansa tai maan sisäisillä levottomuuksilla. Verkkokauppa tulee edelleen kasvamaan merkittävästi globaalisti ja Ali Baba ja sitäkautta Softbank tulee siitä hyötymään. Uskon edelleen Softbankin olevan hyvä sijoituskohde kokonaisuutena ja uskon ja toivon sille merkittävää kurssinousua Ali Baban kasvun myötä. Samoin uskon Nokian olevan hyvä sijoituskohde vuonna 2015. Tänä vuonna patenttitulojen pitäisi merkittävästi kasvaa ja yhtiö itse ennusti hyvin kannattavaa kasvua verkkopuolelle. Uskon myös virtualisoinnin, BiG Datan, internetin datamäärien kasvun (ja QoS panostuksien) siivittävän EMC:n ja Sandvinen hyvään kasvuun.Ja näen tasaista kasvua myös UHS:lle. Toivon PKC:n bisneksen toipuvan pikkuhiljaa ja kurssin nousevan sitä myötä.

Tulen ostamaan tänä vuonna USO ETF:ää ajallisesti hajauttaen ja uskon tekeväni tuolla sijoituksella merkittävän voiton muutaman vuoden sisällä. Katselen myös sopivia sijoituskohteita USA:sta kasvualoilla ja aion hieman lisätä panostuksia yhtiössä X (suomalainen listautumaton osakeyhtiö). Jokerivetona voisi olla Venäjä ETF. Jatkan säännöllistä osakesäästämistä ja tavoittelen ensi vuodelle vähintään 15% arvonnousua osakesalkulleni. Uskon siis että osakekurssit nousevat kuluvana vuonna.

Menestyksestä sijoitusvuotta 2015!! Ai niin tässä hieman tilastoja vuodesta 2014 blogini osalta. Paljon tuli taas vierailuja blogiini, kiitos siitä.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

17 Responses to “Vuosi 2014 on nyt historiaa, edessä sijoitusvuosi 2015”

 1. Viisikymppisenä eläkkeelle Says:

  Hyvin meni sijoitusvuotesi. Minulla ei ollut mikään mahtava vuosi, sillä ei tullut tarpeeksi noudatettua omaa strategiaa, vaan tuli ostettua ja myytyä mitä sattuu.

  • Laimea Silli Says:

   Viime vuosi ei yleisestikään ollut USA:ta, Kiinaa ja Intiaa lukuunottamatta mitenkään erityisen hyvä sijoitusvuosi.

 2. Paapaa Says:

  Lasketko siis tuohon 13,6 %:iin mukaan myös palkasta osakkeisiin sijoitetun summan? Eihän tuo luku silloin millään muotoa kerro yhtään mitään, eikä sitä tosiaan voi mitenkään vertailla indeksituottoihin. Saisit kovan tuottoluvun vain säästämällä käyttelytilille 🙂

  • Laimea Silli Says:

   Jep. Se kuvaa paljonko salkun arvo on noussut vuodessa. Tavalla tai toisella. Säästän vakiosumman rahaa palkasta ja siirrän sen osaketilille ja sieltä se menee aikanaan sitten osakkeisiin. Ja tulee hyödyntämään korkoa korolle efektiä sitten siitä eteenpäin.

   > Saisit kovan tuottoluvun vain säästämällä käyttelytilille

   Ei kai nyt sentään. Palkkatuloista säästetty summa on vain osa arvonnousua. Ja mitä suuremmaksi salkku kasvaa sen pienemmäksi tuotto kasvaa.

   • Paapaa Says:

    Kannattaa ehkä tosiaan opetella esim. TWR- tai MWR-tuoton laskeminen, joka nimenomaan huomioi tuon lisäkäteisen aiheuttaman rahavirran. Se on ihan perusjuttu tuottolaskuissa. Eikä ole mitään ydinfysiikkaa.

    Nyt vertaat luvulla, joka missään nimessä EI kuvasta salkkusi tuottoa. Sinun palkasta säästämä raha ei ole tuottoa millään tavalla, joten tuo indeksivertailu ei kerro mitään siitä, miten olet pärjännyt indeksejä vastaan.

    Lisäksi käytät vääriä indeksejä. Oman salkkusi tuottoon lasket osinkot, mutta vertaat hintaindeksiin, jossa osinkoja ei ole huomioitu. Ei taaskaan kauheasti järkeä 😀 Esim. OMX Helsinki Cap Tuotto on noussut vuodessa 9,45%. Paljon enemmän kuin pelkkä hintaindeksi.

    • Laimea Silli Says:

     Eihän se mikään tuotto olekaan vaan arvonnousu!

     • Paapaa Says:

      Ok, eli tosiaan et olekaan kiinnostuntu tuottovertailusta, vaan sinulle menestymistä on se, että kippaat rahaa salkkuun vaikka se ei tuottaisi mitään. Tämä selvä. Ymmärsin hieman väärin.

      Ja tuo kommentti “voitin HEX:n ja reilusti” on kyllä vähintään hämmästyttävä… Sinun laskutavallasi olisit voittanut kaikki maailman indeksit, jos vain salkkusi koko vuoden alussa olisi ollut tarpeeksi pieni 🙂 Euron alkukoolla olisi arvonnoususi ollut varmaan miljoonia prosentteja 🙂 TWR:llä ja MWR:llä tätä ongelmaa ei tietenkään ole ja saatu tuottoluku on aina vertailukelpoinen.

      Yleensä sijoittajat vertailevat (kokonais-)tuottoja. Eli haetaan vastausta kysymykseen: miten oma strategiani toimii muihin verrattuna, saisinko parempaa tuottoa muuttamalla strategiaani. “Voitinko indeksin?”

      Silloin kassavirta pitää huomioida. Palkasta salkkuun siirretty euro ei ole euron tuotto. Tuotto syntyy vasta kun katsotaan, miten se euro jatkossa kehittyy.

      Termeistä huolimatta sinun salkkusi arvonnousu on ihan eri asia kuin pörssin hintaindeksin muutos. Sinä lasket likvidin kokonaisvarallisuutesi muutosta. Jos haluat vertailla tuota omaa lukemaasi, meidän pitäisi tietää kaikkien pörssiin sijoittavien kokonaisvarallisuuksien muutokset – ja se on mahdoton asia tietää. Eikä tietenkään näy hintaindeksistä.

      Yhä edelleen, kannattaisi tutustua TWR:ään ja MWR:ään. Aukeaisi ihan oikeasti järkevä tapa seurata salkun kehitystä ja sitä voisi oikeasti vertailla indekseihin. Nyt vertaat omenoita ja appelsiineja. Voi olla, että hävisit oikeasti usealle indeksille ja strategian muutoksella myös kokonaisvarallisuutesi olisi kasvanut enemmän. Tämä ei selviä ilman oikeaa tuottolaskentaa.

      Enkä tässä halua kettuilla. Olisi mielenkiintoista saada oikeasti vertailukelpoista dataa. On aina mielenkiintoista lukea blogaajista, jotka päihittävät indeksejä. Ja muutenkin.

 3. heikki3 Says:

  Kuinka suuri osuus palkkatulot ovat tuossa 13,6 %:ssa?

  • Laimea Silli Says:

   eipä ole laskelmia nyt käsillä. Alle kolmasosa arvonnoususta, enemmän kuin neljäsosa?! Varmaan tuossa haarukassa tänä vuonna. Eli säästöt poistettuna tuottoa jotain 10% kait. Voitin kuitenkin HEXin ja reilusti. Mutta kuten bloggasin, niin kovin tyytyväinen ei tuottoon tänä vuonna voi olla.

   Mutta mahdoton tuota lisäkäteisen vaikutusta on poistaa laskuista koska seuraavina vuosina tuo nyt lisätty käteinen kasvaa korkoa koron päälle. Siksi osakesäästäminen onkin parasta mitä housut jalassa voi tehdä. Voisin säästää enemmänkin osakkeisiin mitä nyt säästän mutta olen päättänyt että vain tietty osa palkasta menee osakkeisiin. Lopuilla tehdään muita juttuja. Matkustellaan, syödään hyvin, tehdään remontteja, harrastetaan jne. Oma asuntohan on jo velaton

 4. Junnu Says:

  “Mutta mahdoton tuota lisäkäteisen vaikutusta on poistaa laskuista koska seuraavina vuosina tuo nyt lisätty käteinen kasvaa korkoa koron päälle.”

  Ei se ole mahdottomuus, vaan se se lisäkäteisen vaikutus ei sielä itseasiassa näy ollenkaan, jos pelaat vain prosenteilla. Korkoa korolle -efekti on vain rahamääräinen juttu (ja hyvä niin), eikä extra-lataukset näy vertailukelpoisissa (indeksi-)tuottoissa lainkaan.

  Joudunkin siis peesata vahvasti Paapaa: Olisi _enemmän_ kuin mielenkiintoista saada sijoituksistasi vertailukelpoinen tulos, esim juurikin vaikka TWR. Itselläni on blogissani ollut tapana vähän vertailla eri blokistien tuloksia, ja olisi mahtava saada Sulta myös vertailukelpoinen luku mukaan =)

  Jos ottaisin lukusi tuollaisenaan mukaan, olisi se sama kuin vertailisi juoksijoiden maraton -tuloksia, ja mukana olisi tulos joka on vetänyt saman matkan fillarilla. =) (Vrt. tuo ilmoittamasi ranking, jossa muut sijat lenkkareilla vedetty, ja sun tulos vähintään potkulaudalla)

  Ja lopuksi vielä, ettei oikea asiani unohdu: Hyvä tulos tuo mielestäni silti! Ja artikkelisi ovat hyviä, asiallisia eikä liian pitkiä! Tsemppiä alkavaan sijoitusvuoteen..

  Ja tosiaan, MIETI edes sitä TWR:ää 😉

  -J-

  • Laimea Silli Says:

   Asiaa harkittuani nyt pari päivää otan lisärahasta siivotun tuottoraportoinnin nyt käyttöön nykyisen rinnalle tammikuun alusta lähtien Paapaan piruilusta huolimatta. Itseäni kiinnostaa tosiaankin vaan salkun arvonnousu eikä niinkään tuotto. Ja lisärahasta siivottu tuotto on mielestäni vähän teennäinen kun tässä kuussa lisätty raha tuottaa sitten korkoa korolle tästä eteenpäinkin. Pitäisikö tuokin sitten poistaa jollain kaavalla sekä tietty kaikki aiempien lisätalletusten tuottama korkoa korolle? Homma menee ihan mahdottomaksi.

   Sinällään hauskaa että likimain ainoat kommentit mitä on tullut liittyy tähän. Kuvittelisi että tuossa olisi ollut ihan muut asiat mitkä olisi kiinnostanut. Esimerkiksi se että millä tehdään rahaa tänä vuonna. No tälläi kai.

   • Paapaa Says:

    Nooh, ihan aiheesta tässä kommentoitiin, eikä tarvitse ottaa liian henkilökohtaisesti. Eikä nämä ole pois muusta keskustelusta, jos joku haluaa muihin asioihin kommentoida jotain.

    Vertaat varallisuuden nousua hintaindeksituottoon ja on täysin aiheellista todeta, että et vertaa asioita, joita voisi (tai ainakaan kannattaisi) vertailla keskenään.

    Tietenkin varallisuuden kokonaiskehitys kiinnostaa sijoittajaa ja tuotto myös – ainakin useampia sijoittajia. Ne ovat kaksi eri asiaa ja on ehdottoman hyvä, että seuraat kumpaakin – raportoit sitten mitä tahansa blogissa. Itseki seuraan kumpaakin. Varallisuuden kehitys kertoo sinulle yhden asian ja tuoton kehitys kertoo toisen asian. Ne vastaavat eri kysymyksiin ja ne lasketaan eri tavoin, kuten moneen kertaan on jo todettu. Varallisuus voi kasvaa, vaikka tuotto on negatiivinen. Varallisuus voi vähentyä, vaikka tuotto on positiivinen.

    Tässä perusteellinen selitys esim. tuon TWR:n laskemisesta:

    http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2012/08/twr-tuoton-laskeminen.html

    Englanniksi toki löytyy lisää, esim:

    Click to access MWR-TWR_white_paper.pdf

    TWR:llä saat käyttöösi tuottolukeman, jota voit verrata muiden instrumenttien tai strategioiden kokonaistuottoihin. Voit vertailla toisen sijoittajan/blogistin tai vaikka rahaston tuottoon. Tai voit verrata jonkun osakkeen tuottoon – kunhan osingot huomioidaan oikein senkin kohdalla.

    Peace ja hyviä tuottoja vuonna 2015 kaikille!

 5. Junnu Says:

  Mukava kuulla, että otat rinnalle tuon tuottokuvaajan!

  Ymmärrän toki primäärin kiinnostuksesi täysin, koska kaikista olennaisin/mukavin kuvaajan on se, joka kertoo oman salkun euromääräistä nousua.. Mutta jos tuottoja vertailla haluaa, TWR:ää on silloin fiksu ratkaisu.

  Yksinkertaisuudessahan se menee niin, että niitä lisäyksiä ei varsinaisesti tarvi ‘poistaa’ sieltä laskuista. Niitä vain ei lasketa tuottoina. Esim tammikuun TWR lasketaan näin:

  Salkun arvo 1.1. on 100 000, ja teet noin puolessa kuussa (sanotaan 14.1) 10k lisäyksen. TWR lasketaan helposti ->

  Salkun indeksi 1.1 = 100.
  Pörssi on antoisa, ja parissa viikossa tuottoa tullut 2,3%.
  14.1 salkun indeksi on siis 102,3, ja salkun arvo siis 102300e.
  -Pumppaat salkkuun 10k, jolloin salkun arvo on 112300, mutta sen pisteluku (tuottoindeksi) on edelleen se 102,3, koska 10k ei ole tuottoa. Nyt on siis salkkuun lisätty rahaa, mutta se ei fuulaa tuotoissa.

  Loppukuusta pörssit nousevat vielä 1,8%, nostaen salkun arvon 114 321,40e, jolloin salkun indeksi on 104,14 (102,3 x1,018). -> Salkku tuotto tammikuussa 4,14 %, eikä mitään varsinaisesti ole tarvinnut poistaa =)

  TWR-tuotto on siis vähän reilut 4%, vaikka 100k -> 114k tarkoittaa vähän yli 14% nousua. Ero on vertailessa suuri, vaikka tosiaan tässä tapauksessa 10k on suhteellisen iso lisäys..

  ****

  ..Ja se miksei kommentteja tullut vuoteen 2015, johtui omalta osaltani siitä, että em. asiasta mulla oli selkeä mielipide, vuodesta 2015 en osaa sanoa mitään. Villi veikkaus on n.5-10% miinusmerkkinen tuotoille, ihan vain rekyylinä pitkään nousuputkeen. Mutta edelleen, tuo ei perustu mihinkään =)

  Jännä nähdä mitä vuodesta tulee..

  -J-

  • Laimea Silli Says:

   TWR ja tämä tuottolaskelma on mielestäni täyttä höpöhöpöä. Jos nyt käytetään esimerkkiäsi ja laitetaan 100 000 euron salkkuun 10k lisää rahaa. Ostetaan siellä vaikkapa osaketta X joka saa seuraavana päivänä ostotarjouksen 50% preemiolla. Kurssi siis nousee 50%. Jos nyt putsataan pois pelkästään tuo 10 000 joka on salkkuun lisättyä rahaa mutta ei poisteta tuota 5000 euron arvonnousua jota ei olisi koskaan tullut ilman tuota lisärahaa niin mitäs lisähyötyä tälläisestä vertailusta on? Ja jos jos sitten osake X myydään ja sijoitetaan rahat osakkeeseen Y joka nousee sitten loppuvuonna 30% niin eikös tuokin pitäisi poistaa tuottovertailusta kun ilman lisärahaa tätä tuottoa ei olisi koskaan tullut?

   Mutta laitetaan nyt tämä tuottovertailu niin voisi ehkä tulla parempia kommentteja tulevaisuudessa, toivottavasti.

   • Junnu Says:

    Esimerkki TWR:stä noilla sun luvuilla:

    -Vuosi alkaa, ja sulla 100k salkku. Indeksi 100.

    -Lisäät 10k, ja ostat sillä firmaa X. Salkun arvo nyt 110k, pisteluku edelleen 100, koska tuottoa ei ole, vielä.

    -X nousee seuraavana päivänä 50%, eli salkun arvo nyt 115k, jolloin salkun pisteluku 104,54, salkku tuottanut 4,54%.

    -Myyt kaikki X:t (15k), ja ostat sillä Y:tä. Salkun arvo edelleen 115k, koska Y ei ole tuottanut, ja salkun indeksi 104,54.

    -Loppuvuodesta Y nousee 30%, eli 15k->19,5k, jolloin salkun arvo 119,5k. Inksinä siis 119500/115000=1,039=>salkku nousee loppuvuonna 3,9%.

    -Tämä tarkoittaa että salkun pisteluku 108,62, salkku tuotti siis 8,62% (olettaen, että alkuperäinen 100k ei tuottanut mitään).

    -Huom. Mitään lisäyksiä ei tarvi varsinaisesti ‘poistaa’ laskuista, niitä vainei ote tuottoina huomioon lisäys-(tai muussakaan)vaiheessa.

    Vrt. erot ilmoitustavoissa: 19,5% vs 8,62%.

    -J-

    >>>Mutta laitetaan nyt tämä tuottovertailu niin voisi ehkä tulla parempia kommentteja tulevaisuudessa, toivottavasti.

    Riippumatta siitä, tuleeko tämä TWR (tai vast), niin koitan kirjoitella kommentteja enemmänkin. En seuraisi tätä blogia, jos en pitäisi siitä! Laiskuuttani vaan en pääsääntöisesti jaksa kommentteja kirjoitella. Jatkahan samaa, hyvää ja informatiivista rataa! =)

 6. Junnu Says:

  ..Tai vielä toisin päin:

  Salkun arvo 1.1. on 50 000, ja silloin sen pisteluku 100. Viikon jälkeen se on 50 600, jolloin salkun pisteluku on 101,2, eli tuottoa tullut 1,2%.(50600/50000=1,012) Nyt lisäät 2 tonnia, jolloin salkun arvo 52600, ja pisteluku edelleen 101,2.

  Viikko tästä, ja salkun arvo 53500. Tuottoa siis (53500/52600=1,0171..) 1,7 %, jolloin salkun pisteluku (101,2 x 1,017) = 102,92, eli tuottoa tammikuussa, tässä vaiheessa 2,9 %, eikä tässä ole mukana lisäyksiä, mutta korkoa korolle alkaa silti jo vaikuttaa, vaikkei ne tuottoprosenteissa näykkään.. Nyt lisätään tonni, ja salkku 54 500.

  Tammikuun vikaan päivään mennessä salkun arvo on 51500 (Aiai..), salkku on tippunut loppukuussa -5,50%, eli salkun pisteluku on nyt 97,25. Tammikuun vertailukelpoinen tuotto -2,75%, vaikka salkun arvo on noussut 50k -> 51,5k), ja tulos on kaikilla mittareilla vertailukelpoinen tuottojen vertailun suhteen. =)

  Erot laskutavoissa:
  Vanha kaava (pelkkä salkun arvon nousu) = +3,0 %
  TWR (lisäysten ajanhetken huomioiminen) = -2,75
  Tuotto poistamalla lisäykset ((51500-3000)/50000)=0,97 = -3,0 %

  -J-

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: