Erikoisten liikkeiden päivä

Aamu alkoi aika odotetullakin uutisella että Metso myy automaatiobisneksensä Valmetille. Aika moni ihmetteli jo jakaantumisesta lähtien miksi automaatiopuoli jäi Metsolle eikä mennyt Valmetin puolelle. Joku aika sitten Metso ilmoitti hakevansa automaatiopuolelle ostajaa ja aika moni mietti että Valmetille se parhaiten sopisi. Tänään sitten Metso tiedotti että se myy automaatiobisneksenä Valmetille 340 miljoonalla eurolla. Kauppa pitäisi toteutua aprillipäivänä. Tässä Valmetin tiedote samasta asiasta. Liiketoiminnan henkilöstömäärä on noin 1 600 ja liikevaihto vuonna 2013 oli noin 300 miljoonaa euroa ja seen liikevoittomarginaali on ollut suhteellisen vakaa viimeisen 10 vuoden aikana. Prosessiautomaatiojärjestelmien EBITA-marginaali (tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja) on ollut noin 10-12 prosenttia.

Markkina tulkitse asian niin että Valmet teki paremmat kaupat kuin Metso sillä Valmetin kurssi nousi 6.14% kun Metson kurssi nousi 1.53%. Sinällään hauskaa että molempien kurssi nousi.

Päivän kovimman uutispommin pudotti kuitenkin Sveitsin keskuspankki joka poisti frangilta kiinteän kurssilattian jonka se asetti vuonna 2011 eurokriisin jyllätessä pahimmillaan. Juhani Huopainen arvelee omassa blogissaan että tämä muutos poistaa eurolta vahvan tukipylvään ja tämän seurauksena euron kurssilasku dollaria vastaan tulisi kiihtymään. Euro heikkeni tänään 1.7% ja yhdellä eurolla saa enää 1.16 dollaria. Sveitsin frangi vahvistui tämän muutoksen seurauksena hurjasti (pahimmillaan noin 30%)ja samalla Sveitsin pörssi laski noin 10%.

Sveitsin keskuspankin päätös laittoi liikettä myös pörsseihin ja laski reippaasti europörssien osakkeita, mutta kurssit toipuivat syvästä kuopastaan iltapäivällä. Oma salkku oli aamulla ennen Sveitsin keskuspankin yllätysvetoa yli prosentin plussalla, kävi yli 0.5% miinuksella (ellei enemmänkin) ja on tätä kirjoittaessa kello 21:50 Suomen aikaa plussalla 0.47%. Osaavat ja onnekkaat päivätreidarit saattoivat tehdä tänään suuria voittoja ja ne vähemmän onnekkaat ja osaamattomat suuria tappioita.

Sveitsin keskuspankin liike saattaa ennakoida lähiaikoina tulevaa EKP:n elvytysohjelmaa kun inflaatio alkaa painua deflaation puolelle eikä talous oikein jaksa kasvaa vieläkään. Elvytysohjelma tulisi nostamaan osakekursseja ja heikentämään euroa entisestään dollaria vastaan. Nyt kannattanee pitää salkussa tai ostaa suomalaisten vientifirmojen osakkeita.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: