Nokian Renkailta odotuksia parempi 4Q 2014 tulos – kurssi kovaan nousuun!

Nokian Renkaat oli tänään salkussani selvästi parhaimmassa vireessä odotettua paremman tulosjulkistuksen myötä. Pääkohdat tuloksesta:

 • liikevaihto 380 miljoonaa euroa (411,8 miljoonaa). Laskua 7.7%
 • Liikevoitto 77.5 miljoonaa euroa (93.2 miljoonaa). Laskua 16.9%
  • Liikevoittoprosentti oli 20.4% (22.6%)
 • Osakekohtainen tulos oli 0.37 euroa (-0.28). Viime vuonna tuloksen pilasi 100.3 miljoonan euron veromätky josta Nokian Renkaat on tehnyt valituksen ja jonka se saanee takaisin.
 • Koko vuoden liikevaihto oli 1389.1 miljoonaa euroa (1521.0). Laskua 8.7%
 • Koko vuoden liikevoitto oli 308.7 miljoonaa euroa (385.5). Laskua 19.9%
  • Liikevoittoprosentti oli 22.2% (25.3%)
 • Koko vuoden osakekohtainen tulos oli 1.56 euroa (1.39 euroa)
 • Raaka-ainekustannukset laskivat 16.5% vuonna 2014. Säästöä tuli 64 miljoonaa euroa.
 • Raskaissa renkaissa kysyntä ylitti paikka paikoin tuotantokyvyn, joka on sittemmin parantunut.
 • Osinkoehdotus on 1.45 euroa (1.45). Nykyisellä osakekurssilla 26.72 euroa osinkotuottoprosentti on 5.4% mikä on hyvä
 • PE luku on 17

Voi sanoa että Nokian Renkaat saavutti todellisen taisteluvoiton viime vuonna kun valuuttakurssien muutokset leikkasivat koko vuoden liikevaihdosta suoraan 99,9 miljoonaa euroa, mikä yhdessä tuotemixin muutoksen ja hintapaineiden kanssa aiheutti liikevoiton 3,1 prosenttiyksikön heikentymisen. Ilman näitä ongelmia liikevaihto olisi kasvanut peräti 17%. Rupla heikkeni euroa vastaan 60% vuonna 2014. Positiivista on se että myynti Pohjois-Amerikassa kasvoi 4Q:lla 7.7% ja koko vuonna 16.8% samalla kun dollari vahvistui.

Tämä oli melko hyvin piilotettu tulosjulkistukseen: “Konsernin laajaa tulosta heikensi 202,1 MEUR ulkomaisiin yksiköihin liittyvät muuntoerot.Tilikauden laaja tulos oli yhteensä 4,4 MEUR.”. Nettovelka kasvoi vuoden aikana 56.4 miljoonasta 164.6 miljoonaan. Nyt en ihan täysin ymmärrä mitä tällä tarkoitetaan. Ruplan heikkeneminen siis näkyy laajassa tuloksessa. Oliko niin että noissa noissa ylimpänä mainituissa luvuissa on voitto josta on valuuttakurssit filteroitu pois ja ne näkyvät vasta laajassa tuloksessa vai onko tässä kysy nyt valuuttasuojausten vaikutuksesta (ilmeisesti ei kun ne käytiin tuloksessa erikseen läpi)? Vai liittyykö tämä jotenkin aineellisiin käyttöomaisuushyödykkeisiin?

Näkymistä. Vuonna 2015 konsernin liikevaihdosta arviolta 40 % syntyy euromääräisestä myynnistä. Merkittävimmät myyntivaluutat euron ohella ovat Venäjän rupla, Ruotsin ja Norjan kruunut sekä Yhdysvaltain dollari. Vänäjällä ja Ukrainassa myynti laskee. Markkina-asema kasvaa kaikilla päämarkkinoilla. Investoinnit kasvavat 20 miljoonaa euroa 100 miljoonaan euroon. Vuonna 2015, olettaen valuuttojen muuntokurssien pysyvän vakaina, liikevaihdon ja liikevoiton arvioidaa n laskevan hieman vuoteen 2014 verrattuna. Ensimmäisen neljänneksen liikevoitto tulee olemaan merkittävästi edellisvuoden vastaavaa ajanjaksoa heikompi, koska talvirengasmyynnin alku viivästyi Venäjällä aiheuttaen myynnin siirtymään myöhemmille neljänneksille.

Nokian Renkaat elää välikautta ennenkuin Venäjän talous elpyy. Kun ja jos niin käy on Venäjällä patoutunutta kysyntää renkailla. Moni saattaa ajaa renkaat aivan loppuun ja siirtää uuden auton ostoa. Venäjän talouden elpymistä odotellessa NR panostaa markkina-aseman vahvistamiseen ja myyntiin Keski-Euroopassa ja USA:ssa. Tulos ei tänä vuonna siis kasva, ei välttämättä merkittävästi ensi vuonnakaan mutta vuonna 2017 voidaan nähdä merkittävää kasvua. Jaksaako sijoittaja odottaa? Kurssi nousi tänään 11.3% 26.72 euroon. Oma Nokian Renkaat positio on nyt plussalla. Mietin tässä että pitäisikö nyt myydä pois, toisaalta osinko tukee kurssia. Laskeeko kurssi reippaasti osingon irtoamisen jälkeen?

Advertisements

Tags:

4 Responses to “Nokian Renkailta odotuksia parempi 4Q 2014 tulos – kurssi kovaan nousuun!”

 1. Tohtori KPL Says:

  “Konsernin laajaa tulosta heikensi 202,1 MEUR ulkomaisiin yksiköihin liittyvät muuntoerot.Tilikauden laaja tulos oli yhteensä 4,4 MEUR.”

  Tämä muuntoero muodostuu pääosin valuuttakurssin vaikutuksesta ulkomaisten yhtiöiden (eli käytännössä Venäjän yhtiöiden) omaan pääomaan vuoden alussa. Eli 31.12.2013 tilinpäätöksessä Venäjän yhtiöiden opo muunnettiin konsernitilinpäätöksessä euroiksi silloisella ruplan kurssilla. Nyt tuo samainen opo (per 31.12.2013) on muunnettu euroiksi 31.12.2014 kurssilla ja erotus (suojaus huomioiden) kirjataan laajan tuloksen kautta omaan pääoman muuntoeroihin.

 2. Kinski Says:

  Mitä sitä hyvää yhtiötä veivaamaan. Jos saadaan rauha Ukrainan perälle, on taivas avain rajana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: