Nokia fuusioitumassa Alcatel-Lucentin kanssa?

Enpä olisi aamulla uskonut että jokusta tuntia myöhemmin tulen myymään kaikki Nokia-osakkeeni pois salkusta. Jokaikisen. Salkkuni suurin sijoitus on nyt käteisenä. Miksi päädyin moiseen ratkaisuun?

Tosiaan Nokia tiedotti tänään että se on edistyneissä keskusteluissa Alcatel-Lucentin (ALU) kanssa koskien täydellistä yhdistymistä, eli fuusiota, joka tapahtuisi osakevaihdolla. Pitkäaikaiset huhut fuusiosta tai osittaisesta ostosta taitavat tällä kertaa olla siis muutakin kuin huhuja. Nokia ei siis maksaisi ostoksesta rahalla vaan käyttäisi maksuna omia osakkeitaan. Nokian jo omistamia (osana osto-ohjelmaa) osakkeita ja uusia osakkeita ALUn nykyisille omistajille suunnatulla annilla. Mitään yksityiskohtia ei julkistettu, kuten montako osaketta ALUn omistajille siirrretään eli paljonko ostos maksaa. Neuvottelut lienevät kuitenkin aika pitkällä kun Nokian Suri, yhdessä ALUn johdon kanssa on jo hakenut hyväksynnän ranskalaisilta ministereiltä. Ranskan talousministeri Macron ehti jo vakuuttaa, ettei yhtiöiden yhdistyminen johda työpaikkojen leikkauksiin Ranskassa. Yhtiö työllistää Ranskassa noin 6 000 työntekijää.

Fuusioissa yleensä ostajan kurssi laskee ja suuri osa fuusioista ja isoista yrityskaupoista epäonnistuu mikä tarkoittaa joko täydellistä epäonnistumista tai sitä että päätavoitteisiin ei päästä. Tilastot ovat siis ostajaa ja isoja yrityskauppoja vastaan. Esimerkkejä voidaan ottaa vaikkapa Alcatelin ja Lucentin fuusiosta. Tuo oli aika täydellinen epäonnistuminen ja koko historiansa ajan ALU on tehnyt tappioita, vasta nyt yhtiö on oikeastaan noussut operatiivisesti plussalle viimeistä kvartaalien aikana. ALU oli myös lähellä mennä konkurssiin.  Mutta korpitaivalluksensa aikana ALU on kerännyt merkittävästi velkaa ja sillä on valtavat 5.2 miljardin eläkevastuut. Toisaalta sillä on myös käteisvaroja. Kannattaa lukaista bloggaukseni ALUn 4Q tuloksesta. Ja tällä linkillä löytyy muita aikaisempia ALU-kirjoituksiani. Toinen esimerkki vaikeasta fuusiosta alalla on Nokia Networksin ja Siemensin fuusio. Integrointi vei vuosia ja maksoi miljardikaupalla rahaa ja työpaikkoja niin Suomessa kuin Saksassa ja lopputuloksena NSN:n markkinaosuus verkkomarkkinoilla oli aika paljon pienempi mitä Nokian ja Siemensin yhteenlaskettu markkina-osuus oli ennen fuusiota. Miksi Nokian ja ALUn fuusio onnistuisi yhtään paremmin? Sinällään jos laskee Nokian ja ALU:n markkinaosuudet langattomissa verkoissa yhteen niin yhdistyneestä yhtiöstä tulisi langattomien verkkojen suurin toimija. Suurempi siis kuin Ericsson ja Huawei. Mikäli siis yhtiö ei menettäisi markkinaosuutta integroimisprosessin aikana.

Luettuani tiedotteen ja tiesin heti että Nokian kurssi avaa laskussa, mutta en lähtenyt tekemään hätiköityä myyntiä. Halusin ensin miettiä rauhassa että myynkö vai holdaanko ja mitkä ovat perusteet molemmissa tapauksissa. Muutama tunti siinä meni, mutta sitten päädyin myymään. En päivän halvimmalla, mutta paljon paremman hinnan olisi saanut myöhään iltapäivällä tai heti aamulla. Nokian kurssi päätyi lopulta 3.6% laskuun 7.495 euroon. Alcatel-Lucentin kurssi on USA:ssa vajaan 14% nousussa kahden aikaisemman nousupäivän (huhujen nostamana) päälle . Ericsson on pienessä laskussa. Juniperin kurssi on vajaan 2% nousussa.

Holdaamista puoltavat asiat oman analyysini mukaan:

 • Uusi yhtiö olisi #1 langattomilla verkkomarkkinoilla. Olisi tuotekehitysmuskeleita nykyistä enemmän
 • ALUn hyvä markkinaosuus USA:ssa ja Kiinassa langattomissa verkoissa. Ja sillä on joitain erinomaisia tuotteita.
 • Nokia saisi IP routing osaamista eikä tarvisi enää Juniper-yhteistyösopimusta vaan voisi myydä omia routtereitaan
 • Global Services saisi lisää potentiaalista myyntiä
 • Jo ennestään erittäin vahva patenttiportofolio vahvistuisi entisestään ALUn patenteilla. Technologies saisi lisää “ammuksia”.
 • Kilpailu olisi lievempää. Länsimaisia verkkoyhtiöitä olisi tämän jälkeen enää kaksi. Samankokoiset Nokia ja Ericsson. Monissa maissa kiinalaiset valmistajat ovat ulkona tarjouskilpailuista ja operaattori harvoin ottaa vain yhtä toimittajaa. Tällöin diili osuu “väkisinkin” Nokiaan. Kun kilpailu lievenee, voi myös hintoja nostaa
 • Nokian uusi johto ja hallitus ovat tehneet kaksi maailmanluokan kauppaa: NSN-puolikkaan osto Siemensiltä ja luurien myyminen Microsoftille. Track record on siis hyvä ja uskon kyllä että johto tietää mitä on tekemässä
 • ALUn oston myötä Nokia taitaa saada lisää verotappioita joita voi käyttää tulevaisuudessa voittojen kuittaamiseen.
 • Koska Nokia ja Samsung ilmoittavat patenttisopimuksestaan ja Samsungin maksamista korvauksista? Kun ilmoitus tulee, noussee kurssikin.
 • Nokian osinko irtoaa toukokuun alussa

Myymistä puoltavia asioita oman analyysini mukaan:

 • Ranskalainen yrityskulttuuri ja irtisanomisen vaikeus / mahdottomuus / kalleus Ranskassa. Yhtiöillä on päällekkäisyyksiä. Jos Ranskanssa ei pysty irtisanomaan, vaikeuttaa se tarvittavia rationalisointeja. Joudutaanko silloin Suomessa tekemään irtisanomisia?
 • Ranska on iso ALUn omistaja ja maata hallitsee sosialistinen hallitus. Lakkoherkkää porukkaa
 • Isojen yrityskauppojen yleiset onnistumistilastot
 • Kauppahinta. ALU on ollut vaikeuksissa eikä välttämättä selviä yksin, mutta millaista hintaa yrittävät nyhtää?
 • päällekkäisyyksien hoitaminen, (teknologia) integrointi ja rationalisoinnit. Sitoo johdon ja työntekijöiden keskittymistä ja kuluttaa (merkittävästi) rahaa.
 • ALU:lla on merkittävästi velkaa (käteisvaroja oli 4Q:lla 5.5 miljardia euroa. Ed. kvartaalilla 4.9 miljardista euroa):
  • Pitkäaikaisen velan määrä kasvoi 4Q:lla ed. kvartaalilta ja sitä on nyt 4.88 miljardia euroa (4.76 miljardia ed. kvartaalilla)
  • Lyhytaikaisen velan määrä kasvoi 4Q:lla 402 miljoonaan euroon (ed. kvartaalilla 276 miljoonaa euroa)
 • ALUn merkittävät eläkevastuut. Eläkevastuiden määrä kasvoi 4Q:lla 5.2 miljardiin euroon (4.4 miljardia ed. kvartaalilla). Nämä taitaa olla Lucentin peruja
 • Mitä tapahtuu Nokian luottoluokitukselle? Riskitasot kasvaa, luottoluokitus heikkenee?
 • Mitä tapahtuu Nokian nettokassalle? Kuinka paljon rahaa palaa uudelleenjärjestely / integrointi yms. kustannuksiin? Osinkoja ei taida herua lähivuosina, ainakaan merkittäviä sellaisia?
 • Joutuuko Nokia myymään HEREn vahvistaakseen kassaansa / pitääkseen luottoluokituksensa? Joutuuko tekemään sen halvalla? Ostajan markkinat?
 • Mitä tapahtuu jos kauppa ei toteudu?

En tiedä teinkö virheen myydessäni, mutta riskitaso Nokian kanssa on nyt kasvanut selvästi. Paljon epävarmuuksia on ilmassa ja ne eivät nopeasti ole hälvenemässä. Isojen firmojen integrointi hankaluuksineen ja kustannuksineen voi viedä vuosia. Jaksavatko sijoittajat odottaa, onko osakekurssilla merkittävästi nousuvaraa ennenkuin epävarmuudet hellittää ja riskit pienenee?  Onko kurssilla enemmän laskuvaraa kuin nousuvaraa lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä? En todellakaan tiedä, mutta joku päätös piti tehdä ja päädyin myymään. Voi olla että palaan takaisin kyytiin myyntihintaani alempana tai korkeammalla jos alkaa tuntua siltä että omistaminen on järkevämpi idea. Tai voi olla että laitan Nokia-rahat kiinni johonkin muuhun osakkeeseen / osakkeisiin.

Sijoittaminen on vaikeaa, ja joinain päivänä suorastaan mahdottoman vaikeaa. Tämä päivä oli yksi niitä. Nokian myyminen ei ollut käynyt mielessäkään ennen tätä päivää ja jo siksi myyminen oli vaikeaa. Salkkuni laski tänään runsaan prosentin. Laskua lievitti tilille tulleet PKC:n ja Fortumin osingot sekä Softbankin 2% nousu. Softbank on muutenkin noussut kymmenkunta prosenttia huhtikuun aikana. Aiemmin fuusio-huhuissa Nokian kanssa on muuten ollut myös Juniper. Sille tämä fuusio olisi huono uutinen. Törmäsin juuri uutiseen että tämän Nokia-ALU fuusion myötä seuraava mahdollinen fuusio olisi Ericssonin ja Juniperin välinen. Melkoista “kilpavarustelua”.

Advertisements

Tags: , , , , , , ,

5 Responses to “Nokia fuusioitumassa Alcatel-Lucentin kanssa?”

 1. Visitor Says:

  Onnistuneiden yritysostojen luettelo on lyhyt, mutta jotenkin sitä on sellainen kutina että tässä voisi kaikesta huolimatta olla mahdollisuus. Nokia-Siemens integraatiossa tehtiin monta asiaa väärin, mutta silti lopputulos oli ok. Nyt yhdistymistä ovat tekemässä kummallakin puolella tahot, joilla on kokemusta vastaavanlaisesta suuresta verkkopuolen fuusiosta ja toivottavasti kyky välttää samat sudenkuopat.

  Lisäksi Rajeev Surissa on jotain sellaista selittämätöntä suuren johtajan karismaa ja kykyä haistaa oikeat päätökset (vrt. puhelinbusineksen myynti & Siemensin verkkobusineksen osto). Ensi käden kokemusta myös Nokia-Siemens projektista.

  • Laimea Silli Says:

   Olen kanssasi samaa mieltä ja minulla on myös vahva usko yhtiön johtoon: Suri & Siilasmaa. Kyllä tästä hyvä tulee, mutta kauanko integroimiseen menee aikaa ja rahaa ja miten kurssi reagoi. Tänään kurssi reagoi juuri odottamallani tavalla mitä tulee päätöskurssiin. Kiitokset kommentista.

 2. Nokian 1Q 2015 oli selvä pettymys | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] HERE ja Technologies raportoivat molemmat hyvät luvut, erityisesti Technologies. Mutta Networksin 1Q sujui huonosti ja ei ihme että kurssi on kovassa laskussa. Onneksi omassa salkussa ei ole nyt Nokiaa. Myin omat osakkeeni pois sen jälkeen kun Nokia ilmoitti fuusiosta Alcatel-Lucentin kanssa. Syyt myyntiin löytyvät tästä bloggauksesta. […]

 3. Nokian 2Q 2015 oli erinomainen | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] omista Nokiaa tällä hetkellä. Myin omat osakkeeni pois sinä päivänä kun Nokia ilmoitti fuusiostaan ALU:n kanssa. Osakekurssi oli silloin 7.3 euroa. Pelkään että ALU fuusio tuo toteutuessaan merkittäviä […]

 4. Varovaisesti ostoja… | Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

  […] sensijaan hiukan lisää Nokian Renkaita ja ostin myös Nokiaa jota en olekaan omistanut sitten huhtikuun, jolloin Nokia ilmoitti fuusiostaan Alcatel-Lucentin kanssa. Nokian kurssi oli silloin yli 7 euroa, nyt hiukan päälle 5 […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: