Nokian Renkaat yllättävän hyvä 1Q 2015 kvartaalilla

Ei, ei se lopulta sitten kuitenkaan ollut hyvä idea myydä Nokian Renkaita pois ennen tulosjulkistusta. Taisi olisi ollut jos olisin ostanut myymäni osakkeet takaisin myymisen ja tulosjulkistuksen välissä kun halvemmalla olisin saanut. Nokian Renkaiden kurssi ampaisi tulosjulkistuksen jälkeen reippaaseen nousuun ja sulki lopulta 31.36 euroon mikä tarkoitti 9.08% nousua. Minä myin omani pari euroa halvemmalla.Pääpoiminnat tuloksesta:

  • Liikevaihto laski 9,8 % ja oli 281,3 MEUR (1-3/2014: 311,9 MEUR). Valuuttakurssit leikkasivat myyntiä 29,1 MEUR 1-3/2014 kurssitasoon verrattuna –> Torjuntavoitto
  • Liikevoitto heikkeni 29,4 % ja oli 48,3 MEUR (68,4). Liikevoittoprosentti oli 17,2 % (21,9 %) –> markkina odotti ilmeisesti aika paljon huonompaa kurssikehitystä katsoen
  • Tilikauden voitto kasvoi 249,3 % ja oli 135,3 MEUR (38,7). Yhtiö palautti taloudelliseen tulokseensa vuosien 2007-2010 lisäverot ja viivästyskorot 100,3 MEUR perustuen Verotuksen oikaisulautakunnan tekemään kumoamispäätökseen
  • Osakekohtainen tulos nousi 249,5 % ja oli 1,02 euroa (0,29 euroa) –> nousu johtuu siis tuosta aiheettomasti perityn lisäveron + koron palautuksesta.
  • Omavaraisuusaste 71.7% (66.8%)
  • Kassavirta -59.7 miljoonaa euroa

Ohjeistus ei muuttunut eli sekä liikevaihto että liikevoitto laskevat hieman vuodesta 2014 kuluvan vuoden aikana. Inderes jo alkoi spekuloida että jossain vaiheessa Nokian Renkaat tulee antamaan posarin koskien kuluvan vuoden näkymiä. Yhtiön mukaan tilanne Venäjällä on tasaantunut. 1Q:lla suurimmat negatiiviset vaikutukset aiheutuivat valuuttakursseista ja Venäjän talvirengassesongin viivästymisestä. Tarkoittaakohan tuo sitä että 2Q on sitten Venäjällä normaalia parempi kun normaalia isompi osa talvirengasmyynnistä siirtyi 2Q:lle. Nythän 2Q:ta on eletty jo runsas kuukausi joten NR:llä on käsitys siitä että kuinka talvirengasmyynti jatkui huhtikuussa. Vai tarkoittaako tuo viivästyminen sitä että renkaita ei vaan hankittu tällä sesongilla?

Markkinaosuus, myynti ja marginaalit ovat Nokian Renkailla parantuneet kaikkialla muualla paitsi Venäjällä. Jakeluverkosta on edelleen laajentunut. Pohjois-Amerikassa myynti kasvoi 49% (vahvistunut dollari näkyi. Vienti Venäjän tehtaalta on erittäin kannattavaa) ja osuus kokonaismyynnistä nousi 13.7%:iin vuoden takaisesta 8.1%:sta. Pohjoismaissa ja muualla Euroopassa liikevaihto kasvoi myös 5-7%.Raskaat renkaat kasvatti liikevaihtoaan ja liikevoittoaan, Vianor kasvatti liikevaihtoaan. Lasku johtui siis henkilöautonrenkaista ja ilman Venäjän laskua ei olisi nähty laskua sielläkään. Venäjällä ja IVY-maissa liikevaihto laski 43% ja osuus myynnistä romahti 26.7%:iin (41.9%). Riippuvuus Venäjästä on siis laskussa mitä tulee yhtiön myyntiin. Henliöautonrenkaissa liikevaihto laski 15.9% ja liikevoitto 25%. Marginaali laski vain hieman.

Kunhan Venäjällä toipuminen joskus käynnistyy ja jos erityisesti Pohjois-Amerikassa aikaansaatu kasvu on pitänyt tulee Nokian Renkaat ottamaan taas yhden kasvuharpauksen eteenpäin.

Saas nähdä selviääkö yhtiö ilman työtaistelua kuluvan vuoden aikana. Yhtiö haluaisi ottaa työaikapankin laajempaan käyttöön siten että sesonkiaikana painettaisiin pidempää päivää ja jopa kuutena päivänä viikossa ja kerrytettäisiin työaikapankkia ja sitten hiljaisempana aikana työntekijät pitäisivät vapaita joita työaikapankkiin olisi kertynyt. Yhtiön hyötyisi kun sen ei tarvisi palkata määräaikaisia kiireapulaisia ja maksaa ylityökorvauksia. Ja työntekijät kärsisivät kun jäisi määräaikaisia työpaikkoja saamatta ja vakituisilta jäisi ylityökorvauksia saamatta. Mutta ilman joustoja voi koko tehdas kadota muualle. Vaikeita kysymyksiä ja vaikeita ratkaista. Mahdollinen työtaistelu tulisi haittaamaan tuotantoa ja heikentäisi tulosta ja markkinaosuutta.

En oikein tiedä mitä tehdä Nokian Renkaiden osakkeiden kanssa. En heti ainakaan lähtenyt ostamaan osakkeita takaisin, katsellaan nyt jos markkina vielä laskisi kesällä ja ehkä seuraavasta kuopasta osakkeita sitten takaisin salkkuun?

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: