Ericssonin 3Q 2015 – hyvä kannattavuus

Ericsson julkaisi 3Q 2015 tuloksensa tänään 23. lokakuuta ja kannattavuus oli samalla hyvällä tasolla kuin edellisellä kvartaalillakin. Pääkohdat:

 • Liikevaihto kasvoi kruunuissa mitattuna 3% 59.2 miljardiin kruunuun (6.3 miljardia euroa) ed. vuoden 57.6 miljardista kruunusta (6.27 miljardia euroa silloisella kruunun eurokurssilla). Euroissa mitattuna liikevaihto ei juuri noussut
  • Networksin liikevaihto laski 4% ed. vuodesta ja liikevaihtoa tuli 28.8 miljardia kruunua (3.05 miljardia euroa)
  • Global Services kasvoi 11% ed. vuodesta ja liikevaihtoa tuli 27.1 miljardia kruunua (2.87 miljardia euroa)
 • Bruttokate laski edelleen ed. vuodesta ja oli 33.9% (ed. vuonna 35.2% ja ed. kvartaalilla 33.2%)
 • Uudelleenjärjestelukustannuksia tuli säästöohjelmasta 1.0 miljardia kruunua (irtisanomispaketteja yms. lähinnä Ruotsissa jossa vähennettiin 2100 työpaikkaa. Nämä säästöt alkavat vaikuttaa yhtiön loppuvuoden tuloksissa)
 • Ilman uudelleenjärjestelykustannuksia operatiivinen voitto oli 6.1 miljardia kruunua (647 miljoonaa euroa) kun edellisenä vuonna vastaavalla kvartaalilla tuli 4.2 miljardia kruunua ja edellisellä kvartaalilla 6.3 miljardia kruunua. Toinen kvartaali putkeen siis vahvaa operatiivista kannattavuutta poislukien uudelleenjärjestelykulut.
  • Operatiivinen voittomarginaali oli 10.2%. Vuotta aiemmin 7.2% ja ed. kvartaalilla 10.4%.
  • Networks marginaali oli 10% (ed. vuonna 11% ja ed. kvartaalilla 8%)
  • Networks operatiivinen voitto (poislukien kertaluontoiset) 3.3 miljardia kruunua (330 miljoonaa euroa) kun ed. vuonna tuli 3.3 miljardia kruunua ja ed. kvartaalilla 4.3 miljardia kruunua
  • Global Services marginaali oli 9% (ed. vuonna 7% ja ed. kvartaalilla 6%
  • Global Services operatiivinen voitto 2.7 miljardia kruunua (287 miljoonaa euroa) kun ed. vuonna tuli 1.7 miljardia kruunua ja ed. kvartaalilla 2.3 miljardia kruunua
 • Kun uudelleenjärjestelykulut otetaan huomioon oli operatiivinen voitto 5.1 miljardia kruunua (542 miljoonaa euroa), edellisen vuoden vastaavalla kvartaalilla tuli 3.9 miljardia ja ed. kvartaalilla 3.6 miljardia kruunua.
 • EPS kasvoi vuoden takaisesta 0.81 kruunusta 0.94 kruunuun ja ed. kvartaalin 0.64 kruunusta. EI-IFRS EPS 1.34 kruunua kasvoi vuoden takaisesta mutta heikkeni ed. kvartaalilta.
 • Kassavirta oli 1.6 miljardia kruunua positiivinen kun edellisenä vuonna kassavirta oli 1.4 miljardia kruunua negatiivinen. Ed. kvartaalilla kassaan kertyi 3.1 miljardia kruunua.

Nettokassan hupeneminen jatkui sillä nettokassan koko on enää 0.2  miljardia kruunua ja edessä on miinusmerkki kun vielä vuosi sitten nettokassan koko oli 29.4 miljardia kruunua. Ei ole siis mikään ihme että yhtiö on joutunut laittamaan säästöohjelman päälle ja irtisanomaan työntekijöitään. Ericsson itse kommentoi että 3Q kilpailu mobiiliverkkojen tilauksista oli todella kireää.

Kiinassa LTE-verkkorakennusprojekti laski myyntiä Networks puolella (aiemmin projektit siellä kasvattivat) ja USA:ssa tilanne oli edelleen stabiili. Intiassa, Oseaniassa ja Etelä-Aasiassa oli vahvaa kasvua, sensijaan Pohjois-Aasiassa, Euroopassa ja Keski-Aasiassa liikevaihto laski. Networks-puolen kannattavuus oli hyvä mutta liikevaihto laski 4%.

Global Services puolella kasvu oli edelleen hyvällä tasolla ja se nosti koko firman posiitivisen kasvun puolelle.

Kokonaisuudessaan aika OK kvartaali, tosin Networks oli aika pehmeä mitä tulee liikevaihtoon. Kannattavuus oli kuitenkin hyvällä tasolla. Osakekurssi on tätä kirjoittaessa kello kahdeksan aikaan illalla 6.6% laskussa USA:ssa. Ericssonin raportti sai myös Nokian kurssin 1.5% laskuun. Sijoittajat miettivät kuinka paljon Ericssonin raportoima networks puolen liikevaihto ja indikoima kireä kilpailu on vaikuttanut Nokiaan.

Advertisements

Tags:

2 Responses to “Ericssonin 3Q 2015 – hyvä kannattavuus”

 1. jussi Says:

  Kokonaisuudessaan tämä vuosi on toistaiseksi ollut melkoinen katastrofi. Orgaanisesti LV tippunut 9% ja pelkkä operatiivinen kassavirta on edelleen miinuksella. Top line ja kassa sulavat ennennäkemätöntä tahtia. Ericsson on strong sell.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: