Marraskuussa nousu jatkui

Oli kiire, töissä ja harrastuksissa. Ja Elämäkin tarjoili mielenkiintoisia ja yllätyksellisiä käänteitä. Siinä sivussa yritin vähän markkinaakin seurata, ehkä hivenen huonolla menestyksellä. Kaikesta tuosta johtuen bloggaaminen oli hieman sivuraiteella kuten juttujen määrästä ja tasosta voi huomata. Olihan marraskuussa mielenkiintoisia tapahtumia markkinoilla blogattavaksi kuten Stockmannin päätös myydä tappiollinen tavaratalobisneksensä Venäjällä ja keskittyä pelkästään Pietarin kiinteistön vuokraamiseen. Osakekurssi nousi tuon päätöksen myötä vajaa 20% ja firman tulevaisuus näyttää ehkä hivenen paremmalta.

Osakesijoittaminen on siitä kiva harrastus että vaikka ei näennäisesti tee mitään tai panosta aikaa, tekee aiempi panostus ja työ koko ajan taustalla työtä ja salkun arvo nousi 3.13%. Ehkä joskus olisikin vain parempi olla tekemättä mitään, kuten vaikka olla myymättä Nokian Renkaiden osakkeita juuri ennen 20% osarinousua kuten lokakuussa tapahtui.

Ilman palkasta säästettyä lisäpanostusta oli salkun tuotto 2.66%. Saa kai tuohon ihan kohtuu tyytyväinen olla kun samaan aikaan S&P500 nousi 0.05% ja Nasdaq 1.09%. OMX HEX CAP indeksin 5.28% nousulle kyllä hävisin melko selvästi. Mikähän tuota oli noin kovasti nostamassa?

Marraskuu näytti kuvana tälläiseltä:

Osakesalkku_2015_marraskuu

No näinhän Matti Nykänenkin tietää: “V on tyylinä toimivin, sen tietää jokainen gimmakin Jos kundi gimmalle hymyilee, on silloin mielessä tietenkin vain V

Marraskuun sankariosakkeet:

 • Cargotec +7%
 • Oshkosk +7%
 • PKC +6%
 • Google (Tai siis Alphabet Inc) +5%
 • Sandvine +3%

Marraskuun luuseriosakkeet:

 • Robit -7%. Hyvin pienellä vaihdolla tuo laski kuun lopussa

Kun tuota ohjelmaa ja ajateltavaa oli niin paljon ei kauppojakaan oikein ehtinyt tekemään. Ainoan kaupan koko kuussa tein eilen ostamalla pienen lisäerän Nokiaa. Yhtään osinkojakaan ei tilille tupsahtanut.

Euro jatkoi halventumistaan dollaria vastaan 4% eikä pariteetti ole enää kaukana. Yhdellä eurolla saa enää 1.0566 dollaria. Öljyn hinta laski entisestään huolimatta kiristyneestä ilmapiiristä Syyriassa sekä Pariisin terrori-iskuista huolimatta.

Baanan pitäisi olla nyt sileä nousua ajatellen. Tällä viikolla EKP saattaa esitellä uusia elvytystoimia, jotka myös laskenevat euron arvoa ja boostaavat siten vientifirmojamme. Olen tässä miettinyt kumpaan kannattaisi loput käteisensä satsata ennen vuoden tilastollisesti parhaimpia nousukuukausia, jotka ovat siis edessä: suomalaisiin vientifirmoihin (joiden myynti tulee isoilta osin dollareissa) vaiko USA:n kotimarkkinoilla pääosin toimiviin jenkkifirmoihin? Euron heikentyminen nostaisi arvoa molemmissa. Jos blogin lukijoilla on hyviä perusteltuja ehdotuksia ostokohteiksi niin laittakaa niitä tuohon kommenttikenttään. Kiitoksia jo etukäteen. Mielessä on käynyt mm. Caterpillar, mutta onko sen osto liian aikaista johtuen kaivossektorin alavireestä? Disney tulee hyötymään merkittävästi useiden vuosien ajan uusista Tähtien Sota – elokuvista ja niiden fanituotemyynnistä, mutta ei tuota osaketta voi kauhean halvaksi sanoa. Ja euron heikentyminen tarkoittaa heikentyviä dollarituottoja Disneylle. Parin viikon sisällä pitäisi ostoja tehdä että ei missaa nousua.

Mukavaa Joulun odotusta lukijoille ja menestyksekkäitä sijoituksia!

Tags: , , , , , , , ,

6 Responses to “Marraskuussa nousu jatkui”

 1. Herkuilleperso piensijoittaja Says:

  Jos yhtään lohduttAa, niin joku kuukausi sitten mietin minäkin Nokian renkaiden myymistä. Päädyin sitten myymään omistukseni, ei vain mutta osin innoittamanasi 🙂

  Liki 50 % arvonnousulla tuo oli loistava sijoitus ottaen huomioon että omistin osakkeita vain runsaan vuoden. Silti kaihertaa.

  Eli sellaista sattuu. Itse yritän kuolettaa itseni fiiliksiltä: ei ikinä mitään spontaania ja mahdollisia toimia pitäisi harkita viikko tai pari.

  • Laimea Silli Says:

   Kyllähän Nokian Renkaiden tuomaan tuottoon pitäisi olla tyytyväinen, mutta kun se tuotto olisi vaan ollut niin paljon parempi jos olisi malttanut eikä lähtenyt hötköilymään. Ikävää jos mun esimerkistä lähdit itsekin myymään 😦

 2. Aargh! Says:

  Caterpillar ja kaikki raaka-aineisiin, rakentamiseen kehittyvissä talouksissa (Kiina & Brasilia) ja kaivannaisiin liittyvä on ainakin minulle tällä hetkellä liian spekulatiivista. Toki nousu on rajua kun käänne vihdoin tapahtuu, siitä on vain vielä aika vaikea nähdä mitään merkkejä.

  Minua kiinnostaa tällä hetkellä Ekornes-niminen Norjalainen premium-huonekalujen valmistaja. Kulut suurelta osin rajusti halventuneissa NOK:ssa, tulot muissa valuutoissa (mm. dollari). Myynti kehittyneiden markkinoiden parantuvan työllisyyden, matalien korkojen ja halvan bensan hellimille kuluttajille.

  Pitkään toiminut laatufirma, jota vaihtokurssien takia saisi nyt verrattain edullisesti Oslosta. En vain ole muiden kiireiden takia ehtinyt perehtyä firmaan riittävästi että uskaltaisin ostaa, enkä sen tähden sitä kenellekään myöskään suosittele, muuta kuin perehtymiskohteeksi.

  Ei varmasti tiukin lyhyen tähtäimen pelipaperi, mutta voisi muuten kalliilla markkinoilla olla pidempään holdiin mielenkiintoinen. EV/EBITDA 8.68, joka on laatufirmalle ihan kohtuullinen ja ennusteiden mukaan ollaan menossa alle kasin. Ajattelin itse ensin perehtyä vähän syvällisemmin ja sitten katsella hyvää ostopaikkaa, jos teesi vahvistuu.

  Markkinat ovat samalla kivat ja pelottavat. Melkein joka päivä uusi salkun ATH, mutta samalla tietysti pelottaa etteivät nämäkään juhlat voi ikuisesti jatkua. Juuri äsken ostamani Fortumkin lähti kuin hauki rannasta tykittämään ylöspäin. En valita, mutta alkaa pelottaa. Fortum onkin salkussani melkein ainoa paperi jonka valuaatiosta en ole yhtään huolissani.

  Pitänee vähän järjestellä salkkua uusiksi kunhan ehtii tutkia uudet kohteet…

  • Laimea Silli Says:

   Ekornes tekee todella hyviä huonekaluja. Pitääpä jossain välissä koittaa perehtyä firmaan. Kilpailu vaan alalla taitaa olla aika kova ja IKEA puristaa. Toki Premium on premiumia mutta onko sen osuus kaventumassa. Caterpillarista olen kyllä aikalailla samaa mieltä.

 3. Aargh! Says:

  Huh, huh. Tulipa kunnon selkäsauna herra Draghilta. Euro tykittää ylös ja osakekurssit alas. Bileet loppuivatkin aika yllättäen. Odotukset olivat ilmeisesti todella kovat.

  • Laimea Silli Says:

   Oma salkku just nyt -2.63%. Huh huh. Softbank -5.35% ja PKC -4.04%. Salkkuni suurin ja toiseksi suurin sijoitus. Noh, eiköhän huomenna nuo heilahda toiseen suuntaan. Markkina vähän pettyi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: