Melko voimakasta laskua tammikuussa

Ei tullut “tammibullia” vaan ennätysmäisen huono tammikuun alku, ainakin USA:n pörssissä. Jonkun jutun ja siis tilaston mukaan koskaan ei ole sijoitusvuosi alkanut indekseissä näin huonosti. Ja yleensähän tammikuu indikoi melko vahvasti koko vuoden kehityksen. Eipä siinä, hyvä sijoittaja reagoi nopeasti muuttuviin olosuhteisiin ja tarvittaessa myy vaikka koko salkun tyhjäksi tai suojaa. Tai vaikka shorttaa tehdäkseen voittoa laskevilla markkinoilla. Minä laitoin loput käteiset kiinni osakkeisiin joulukuun lopulla koska “tammibull”.

Ja tässä sitä kärvistellään salkku täynnä aika reilustikin laskeneita osakkeita. Ja mielessä se että mitä pitäisi tehdä. Pitäiskö myydä ja ottaa se riski että pohjat onkin tässä ja onnistuu myymään pohjille? Tätä riskiä pienentäisi se että myisi ajallisesti ja määrällisesti hajauttaen. Mutta toki tässä harmittaisi se että paljon parempaa hintaa oli tarjolla pari viikkoa sitten jolloin en reagoinut vaikka vaisto käski myydä. Vai pitäisikö vaan holdata ja ottaa se riski että kurssit laskevat oikein reippaasti lisää ja menettää sitten valtavan tuottopotentiaalin kun voisi yrittää ostaa tulevan laskun pohjilta ja nauttia merkittävästä ja nopeastakin paluusta näillä tasoille?

Tätä se sijoittaminen on. Toki jotkut oikeasti vähät välittää näistä lyhyen aikavälin heilahteluista. Ostavat osakkeita ja unohtavat ja nauttivat osingoista ja ostavat niillä kenties lisää osakkeita. Pitkässä juoksussa osakekurssit kokonaistuottavat keskimäärin sen vajaa 10% joka vuosi. Pitkä aikaväli tasoittaa vuosiheilahtelut.

Miksi kurssit ovat nyt laskeneet? Suurin syy lienee öljy oman käsitykseni mukaan. Toki muita syitä ovat FEDin korkojen nosto ja tulevat nostot, Syyria ja sen seuraukset, Kiina jne. Osakekurssit ovat seuranneet aika orjallisesti viime aikoina öljyn hintaa. Kun öljyn hinta nousee, nousevat osakekurssitkin ja toisinpäin. Perjantaina tuli uutinen Iranin pakotteiden loppumisesta, mikä tarkoittaa sitä että Iranin öljyntuotanto tulee  kasvamaan ja markkinoille tulee virtaamaan lisää öljyä. Lisätarjonta laskee öljynhintaa entisestään. Öljyn hinta ei kuitenkaan voi pysyä näillä alle 30 dollarin tasoilla tai vielä alemmilla tasoilla pitkään. Tämä hinta ajaa markkinoilta pois liuskeöljytuotantoa ja kun tarjonta pienenee alkaa hintakin nousta ja jos oikeasti liuskeöljytuotannon määrä vähenee on Saudi Arabia päässyt päämääräänsä nostaa markkinaosuuttaan ja voi sitten yhdessä OPECin kanssa pienentää tuotantoa jolloin öljyn hinta nousee. Toki nouseva öljyn hinta tulee sitten taas lisäämään tarjontaa. Uskon kuitenkin että tämä kuoppa öljyn hinnassa on hyvin väliaikaista ja vuoden lopussa ollaan jo selvästi korkeammissa hinnoissa. Sähköautot eivät vielä hetkeen romahduta bensiinin ja dieselin kysyntää ja öljyhän on uusiutumaton energianlähde jonka lisätuotanto on aina vaan kalliimpaa ja kalliimpaa kuin nykyinen tuotanto. Eli hinta väkisinkin nousee.

Sinällään hassua että laskevasta öljyn hinnasta hyötyy moni ala ja firma ja myös niiden kurssit ovat olleet laskussa.

Minä taidan holdata. Tai sitten menetän hermoni tulevina päivinä tai viikkoina ja onnistun oikeasti myymään ne osakkeet sinne pohjille 🙂

Advertisements

2 Responses to “Melko voimakasta laskua tammikuussa”

 1. Jussin Rahat Says:

  Harmi, että lisäsit pätäkkää markkinoille huonoon hetkeen. Itselleni kävi sama, vaikka sijoitan kuukausittain. Sopivasti suurin sijoitusmääräni osui tuohon tammikuun alkuun ja juuri ennen kunnon rommausta. Hupsista.

  Öljyn hinnasta sen verran, että tuo Iranin tulo mukaan maailmankaupan kuvioihin voi vaikuttaa öljyn hintaan vielä enemmän laskevasti. Ainakin lähi-idän indeksit syöksyivät aika roimasti. Onkohan öljyn hinnan reiluun nousuun oikeasti aikaa 1 vuosi vai 5 vuotta?

  • Laimea Silli Says:

   Jep. Päivä päivältä harmitus vaan kasvaa kuten salkun miinusluvut. Kaikenlaisten työ- ym kiireiden takia keskittyminen ja focus on ollut jo useamman kuukauden vähän muualla kuin sijoittamisessa ja tässä on sitten lopputulos. EI reagointikykyä muuttuvaan markkinaan ja tässä sitä kärvistellään sitten laskussa salkku täynnä osakkeita. Ei hyvä.

   Mutta uskon edelleen että öljyn hinta ei näissä lukemissa tule kauaa pysymään vaan nousee kyllä. Markkinoilla on paniikkimyyntiä.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: