Fortumin 4Q oli huono, osake sukelsi 13%

Fortum julkaisi tänään 4Q tuloksensa joka sisälsi aika vähän ilonaiheita. Pääkohdat:

  • Vertailukelpoinen liikevoitto oli 243 (370) miljoonaa euroa, -34 %
  • Liikevoitto oli 38 (584) miljoonaa euroa, josta vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä oli -205 (214) miljoonaa euroa
  • Osakekohtainen tulos oli 0,02 (0,59) euroa, -97 %, josta vertailukelpoisuuteen vaikuttavia eriä ja myyntivoittoja oli -0,20 (0,25) euroa. Osakekohtainen tulos sisältäen lopetetut toiminnot oli 0,02 (0,64) euroa osakkeelta.
  • Liiketoiminnan rahavirta oli yhteensä 332 (394) miljoonaa euroa, -16 %
  • Liikevoittoon -119 miljoonan euron vaikutus alaskirjauksista ja varauksista liittyen pääosin hiilivoimalaitoksiin Suomessa sekä Oskarshamn 1- ja 2 -ydinvoimayksiköiden sulkemispäätökseen Ruotsissa.
  • osingonjakoesitys on 1.1 euroa osakkeelta mikä sekin on pettymys. Viime vuonna jaettiin 1.1 euroa + 0.2 euron lisäosinko. Tosin mikäänhän ei estä Fortumia maksamasta lisäosinkoa vielä myöhemmi tänä vuonna.

Ne positiiviset asiat? Venäjällä voitto kasvoi viime vuoden 59 miljoonasta eurosta 69 miljoonaan euroon. Lämmön ja sähkönmyynti teki myös kasvaneen tuloksen: 53 miljoonaa euroa versus 49 miljoonaa euroa.

Fortum aikoo pudottaa kiinteitä vuosikustannuksiaan 100 miljoonalla eurolla vuoden 2017 loppuun mennessä.

Fortum pudotti pitkän aikavälin tavoitettaan mitä tulee sijoitetun pääoman tuottoon. Uusi pitkän aikavälin taloudellinen tavoite on vähintään 10 prosenttia (12%). Nordnetin Oksaharju ihmettelee aiheellisesti Arvopaperissa  miksi Fortum myi siirtoverkot joilla se teki 8-9% marginaalilla voittoa jos koko konsernin pitkän aikavälin tavoite marginaaliksi on 10%. Kannattaako ottaa riski investoida uuteen liiketoimintaan ja yritysostoihin jos tavoite on noin lähellä sitä perusvarmaa ja riskitöntä sähkön siirtobisnestä?

Fortum aikoo satsata aurinko- ja tuulivoimaan. Osoituksena tästä on mm. jokunen päivä sitten julkistettu aurinkovoimalaprojekti Intiassa. Fortumin pääpainopiste on nykyisillä kotimarkkinoillaan, Euroopassa ja Aasian kasvukeskuksissa.

Omistan Fortumia. Kärsivällisyyttä koetellaan.

Advertisements

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: