Fortumit lähti salkusta tappiolla

Ei mennyt ihan putkeen tämä sijoitus ja pelonsekaisin tuntein odottelin huomista osingonirtoamista jo kuukausien ajan. Huomenna siis irtoaa 1.1 euron osinko mikä tarkoittaa 8.4% osinkotuottoa nykykurssilla 12.74 euroa. Koska osinko tulee lähivuosina selvästi laskemaan kuten myös tuloskin ja tämä iso osinko on osaltaan tukenut kurssia pelkään että huomenna kurssi laskee enemmän mitä osinko.

Ostaessani ajattelin että Fortumin vaikeudet ovat väliaikaisia mutta eivät ne taida olla. Parin-kolmen vuoden takaisten huippuvuosien voittoihin ei kyllä ihan vähään aikaan tulla pääsemään. Tappiot kotiin ja uutta parempaa kotia etsimään Fortumista irtoaville rahoille.

*EDIT* Fortumin kurssi laski jo eilen myyntini jälkeen kolmisen prosenttia ja tänään 8.4% osingon irtoamisen myötä vielä 12.01%. Taisi olla tosiaan hyvä idea myydä viimeistään tuossa kohtaa.

Advertisements

Tags:

11 Responses to “Fortumit lähti salkusta tappiolla”

 1. Tubolev Says:

  Ja vasta vähän aikaa sitten täällä yhdessä tuumittiin todettiin, että kyllä se kassavirta riittää osinkoihin. Ainut toivo lienee siis long hold & fingers crossed-strategy?

  • Laimea Silli Says:

   Niin ne tilanteet muuttuu. Mulla meni vähän usko ja toivoin vaan että kurssi nousisi ennen osingon irtoamista niin pääsisi eroon mahdollisimman pienin vaurioin. No näin ei käynyt

 2. Aargh! Says:

  Tämän päivän perusteella näyttäisi ihan hyvältä siirrolta.

  Oma väistöliike Nordean osakkeeseen ei mennyt myöskään ihan putkeen. Tippunut melkein yhtä paljon Panama-sotkujen myötä.

  Nordean osaketta kuitenkin holdaan tällä hetkellä kohtuullisen huolettomana ja olen ostellut laskun jatkuessa usean erän lisää. En tässä vaiheessa usko että veroparatiisikohu kovinkaan paljon tiputtaisi Nordean tulosta edes lyhyelläkään aikavälillä.

  Vakavarainen pankki P/B 1, P/E 9 ja tase joka mahdollistaa yli 7% osingon. Vaikka tulos vähän korkokatteiden myötä laskisikin, en usko että tässä tulee helposti pysyviä tappioita.

  • Laimea Silli Says:

   Kyllä! Myin Fortumit pois siis eilen aamusella ja kurssi taisi laskea jo eilen sen jälkeen kolmisen prosenttia ja tänään 8.4% osingon irtoamisen myötä kurssi tippui 12.01%

   Onhan tuo Fortum taseperusteisesti halpa. Mutta sijoittajat näkee Venäjässä tuota riskiä

  • Laimea Silli Says:

   Niin ja mitä tulee Nordeaan niin eiköhän tuo ole aika hyvä veto. Kukaan ei enää parin viikon päästä muista koko ceissiä

 3. Aargh! Says:

  Fortumin kohdalla muutin onnekkaasti mieleni ennen kuin tappioita pääsi syntymään, koska pakitin ja tein analyysini uudestaan. Taseperusteiseesa sijoituscasessa täytyy muistaa että omaisuuserien arvo ei ole irrallinen pidemmän aikavälin sähkön hinnasta. Vesivoimalan arvo ei ole riippumaton siitä maksaako sähkö jatkossa 50€ vai 15€ MWh.

  Olen vieläkin sitä mieltä että sähkön hinta on pidemmällä aikavälillä kestämättömällä tasolla. Näillä hinnoilla ja verotuksella kaikki Ruotsin ydinvoimalat kannattaisi sulkea, eli lakkauttaa 40% maan sähköntuotannosta! Tuulivoimatukiaiset ovat kuitenkin rikkoneet markkinat Suomessa ja Ruotsissa, ja “the market can stay irrational longer than you can stay solvent”.

  Odotan merkkejä sähkömarkkinan tervehtymisestä ennen kuin kosken tähän lappuun uudestaan.

  • Laimea Silli Says:

   Hyvin osasit pukea sanoiksi sen mitä minäkin ajattelin. Järjettömät tuulivoimatuet ovat pilanneet sähkömarkkinat ja ihan nopeaa korjausta tähän ei oo tulossa.

   Lisäksi Venäjän epävarmuus. Mutta pitkässä juoksussa Fortum voi olla kyllä hyvä sijoitus.

 4. Aargh! Says:

  Nordean kohdalla on mielestäni menossa klassinen arvosijoittajan tilaisuus. Iskut Nordean osakekurssille ovat tulleet ensin yleisestä sentimentistä pankkisektoria kohtaan (Deutschen hankaluudet ym.) ja nyt tästä Panama-sotkusta. Kumpikaan ei oman analyysini mukaan tule vaikuttamaan Nordean tulokseen kovinkaan paljon, eli iskut ovat enemmänkin psykologisia kuin taloudellisia.

  Arvosijoittamisen anomalia kun tulee markkinoiden taipumuksesta liioitella negatiivista ja positiivista sentimenttiä. Se että Nordean suhteen vallitsee laaja pessimismi on lähtökohtaisesti hyvä asia! Prosessin seuraava ja vaikeampi vaihe onkin sitten päätellä ovat pessimistit tällä kertaa oikeassa.

  Nordean suhteen on minusta oikeitakin aiheita olla pessimistinen. Korkokatteet tulevat varmaankin laskemaan ja on mahdollista että luottotappiot kasvavat (tosin tässä en usko tapahtuvan mitään dramaattista). Mutta silti, hinta on halpa. En usko että tulos tippuu läheskään niin paljon kuin tämän hetken kurssi indikoi. Eiköhän tällä lapulla käydä taas kauppaa 10€ kurssilla ei kovinkaan kaukaisessa tulevaisuudessa.

  Ja jos Eurooppa joskus pääsee irti made in Germany deflaatiokierteestään niin pankin kyky tehdä tulosta tulee olemaan ihan toista luokkaa. Eli luulen että tällä lapulla on sekä lyhyen että pidemmän aikavälin potentiaalia.

  Ja joo, tässä laskussa Nordea-posse pääsi ehkä kasvamaan vähän turhan suureksi… mikä selittää tämän kirjoituksen kirjoittajaa itseänsä vakuuttelevan sävyn. Eli ota aimo ripaus suolaa tämän kanssa 😉

 5. Kmasse Says:

  Uskon, että hieman pidemmällä aikavälillä tarkasteluna teit oikean siirron. Myin tänään omani pois reilulla 15 eurolla per osake. Fortumin on pakko pienentää osinkoa jos haluaa säilyttää liiketoimintansa kestävällä pohjalla ja tämä tulee väistämättä näkymään myös tulevissa osingoissa. Vaihtoehtona on, että osinko pidetään ennallaan kun valtio tarvitsee rahaa kassaansa. Palaan omistajaksi kun kurssissa nähdään reilu korjausliiike.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: