Sijoitusvuosi 2016 takana

Vuoden 2016 sijoitukset on nyt historiaa ja edessä on toivottavasti erinomainen sijoitusvuosi 2017. Lyhyt katsaus kuluneen vuoden sijoitustoiminnastani. Tässä muuten linkki sijoitusvuoteeni 2015.

Ensin kuitenkin pikaisesti joulukuun luvut läpi. Salkun arvonnousu 3.65% ja tuotto 3.23%. Yksi ainoa kauppa. Ostin lisää kahvifutuuri JO:ta. Osinkoa ropisi salkkuun Oshkoshilta, Softbankilta, EWZ:lta ja RSX:lta. Voittaosastoa:

 • Softbank +11.5%
 • PKC +10%
 • Nordea +8%
 • Venäjä (RSX) ETF +8%
 • Brasilia (EWZ) +6%

Luuseriosastoa:

 • Sandvine -9%
 • Oshkosh -8%
 • JO -6%

Osakesalkkuni arvo kasvoi vuonna 2016 29.5% ja salkkuni tuotto oli 17.4%. Arvonnousu muodostui osakkeideni arvon noususta, osinkotuotoista, vuokratuotoista sekä rahasiirroista palkkatililtä osaketilille. Tänä vuonna tuli laitettua selvästi normaalia enemmän rahaa palkkatililtä salkkuun johtuen edellisen työnantajani kanssa solmimastani vapaaehtoisesta irtisanoutumispaketista. Koko pakettia en osakkeisiin kuitenkaan laittanut vaan jätin normaaliin elämiseen puskuriksi. Onneksi uusi työpaikka löytyi nopeasti ja olen viihtynyt.

Mitenkä pärjäsin indeksejä vastaan vuonna 2016?

 • OMX Hex Cap +8.23%
 • Nasdaq +7.5%
 • S&P500 +9.5%
 • Dow30 +13%

Oma suoritus näyttää aika hyvältä indekseihin verrattuna. Olenkin erittäin tyytyväinen kuluneeseen vuoteen sijoitusmielessä ja sain hieman kiinni tavoitettani olla taloudellisesti riippumaton vuonna 2021. Eihän tuohon ole enää kuin viisi vuotta aikaa. Tämän tavoitteeni asetin tätä blogia perustettaessa vuonna 2007 eli kymmenisen vuotta sitten ja tällä hetkellä olen noin vuoden perässä tavoitteesta eli jos seuraavat vuodet menevät “suunnitelman mukaan” olen taloudellisesti riippumaton vuonna 2022.

Osakesalkkuni osinkotuotto kasvoi 18%, mutta osinkotuottoprosentti 1.32% oli huonoin sitten vuoden 2000 jolloin osinkotuotto oli 0.26%.  Parhaimmillaan osinkotuottoprosenttini on ollut 9.19% vuonna 2007. Nykyinen verotus ei pahemmin kannusta osinkotuottoon panostamiseen. Tai oikeastaan yhtään mihinkään. Toivottavasti verotusta kautta linjan tultaisiin tulevaisuudessa laskemaan merkittävästi, niin hyvinvointiyhteiskunta voisi pelastua.

Keskimääräinen vuosittainen arvonnousu (huom! ei tuotto) osakesalkulleni on nyt 20.1% (keskiarvo, ei korkoa korolle) vuodesta 2001 lähtien. Eli salkkuni arvo on kohonnut joka vuosi 20.1% keskimäärin viimeisen 16 vuoden ajan. Mukaan mahtuu mm. vuoden 2001 51% romahdus ja vuoden 2008 41% romahdus sekä vuosien 2004 ja 2005 yli 100% nousu kumpanakin vuotena. Vuosi 2016 sujui siis keskimääräistä paremmin, edelliset kaksi vuotta taas keskiarvoa huonommin. Tuottoa en ole laskenut, eikä se minua kiinnostakaan. Ihan sama millä salkun arvo nousee, vaikka pulloja keräämällä.

Vuoden 2016 parhaimmat sijoitusideani rahallisesti olivat Softbank, Oshkosh, Cargotec, YIT, Nordea ja Nokian Renkaat. Vincit nousi myös prosentuaalisesti hienosti antihinnastaan mutta taloudellisesti sillä ei ollut juuri mitään merkitystä. PKC jatkoi sumussa taivallustaan, mutta uskon että ensi vuonna sujuu paremmin. Trumpin USA lisännee panostuksiaan infraan ja dollari vahvistunee entisestään. Se satanee PKC:n laariin.

Kokonaisuudessaan sijoitusteni arvo kasvoi 25.4% sillä sijoitusasunto-osuuteni arvo ei muuttunut mihinkään. Tai ehkä muuttui, mutta minä en sen arvoa muuttanut “kirjanpidollisesti” mitenkään. Siellä se generoi velattomana tasaista vuokratuottoa.

Vuodelle 2017 minulla on vähän kaksijakoiset fiilikset. Osakkeiden arvo alkaa olla aika korkealla, joten jos talouskasvu ei ala kiihtyä USA:ssa ja globaalisti tulee osakemarkkina alas. Sitäpaitsi osakemarkkina on ollut kasvussa jo useamman vuoden. Laskuvuosi alkaa olla tilastollisesti pian tuloillaan. Ehkä ei kuitenkaan vielä vuonna 2017. Ehkä on vielä kunnon bileiden aika ennen krapulaa? Tuon jos osaisi ajoittaa hienosti ja tyhjentää salkkunsa huippujen tuntumassa ja malttaa mielensä ostojen kanssa olisin sijoitustavoitteideni kannalta erinomaisissa asemissa.

Osakesalkkuni arvosta on nyt vuoden vaihtuessa 24% käteisenä. Pitäisi laittaa raha tuottamaan eikä makuuttaa tilillä. Ei vaan oikein tunnu löytyvän hyviä kohteita. Ehkä en yritä tarpeeksi ja tee tarpeeksi duunia sijoituskohteiden kartoituksessa. Ajankäyttö sijoittamiseen tänä vuonna on ollut kyllä ehkä vähäisintä koskaan sijoitus”urani” aikana. Ehkä ihan hyväkin niin. Mutta pitäisi sen verran puristaa lähiaikoina että löytäisin uusia sijoituskohteita itselleni.

Menetyksekästä sijoitusvuotta 2017!

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

8 Responses to “Sijoitusvuosi 2016 takana”

 1. Aargh! Says:

  Onnea hyvästä vuodesta! Aika samoihin lukemiin päätyi minunkin salkkuni, +17,7% tuottoa. Olen siihen tyytyväinen varsinkin kun alkuvuosi näytti karmealta.

  Saas nähdä minkälainen tammiralli tänä vuonna on luvassa. Toivottavasti ei samanlainen kuin viime vuonna!

  Yritin välipäivinä keventää osakepainoa mutta olin liian ahne ja kaupat eivät toteutuneet. Saas nähdä kaduttaako vai vältyinkö tuottojen väistämiseltä.

  • Laimea Silli Says:

   Kiitos samoin!! Näyttää tuo 17% olevan vallitseva kommenteista päätellen 🙂

   Todellakin toivon että nähdään erilainen tammiralli kuin viime vuonna. Minä yritän löytää ostettavaa ja sitten rahoja kiinni. Ennen seuraavaa bear-markkinaa nähdään vielä bull-markkinan huipennus. Uskoakseni.

 2. Kinski Says:

  Onnittelut hienosti sujuneesta vuodesta!

  Oma tuottoni 2016 on myös tuo 17%. Itselle tuli vasta viisi vuotta täyteen tätä harrastusta ja annualisoitu tuotto on 10.5%.

  Olen katsonut, että Bank Norwegian tarjoaa 1,75% koron.
  Norjan talletussuojan taso on asetettu 2 miljoonaan kruunuun eli noin 212 000 euroon. Minusta sitä voi pitää kohtuullisen turvallisena lyhyen koron sijoituksena, mikäli talletussuojan taso kohdallasi riittää?

  Hyvää jatkoa ja jatketaan harjoituksia.

  • Osinkokuningas Says:

   Eikä unohdeta myöskään Bank Norwegianin visaa. Ostoksista saa 1% verran lentopisteitä ja jos ostaa kortilla Norwegianin lennnon niin saa 5-20%. Tuota ei kuitenkaan kannata päästää korkoa ruksuttamaan, se onkin sitten 22% vuodessa. Ihan kätevä kortti ainakin meille kun lennämme yleensä Norwegianilla.

  • Laimea Silli Says:

   Kiitos samoin! Aika hyvä korko tässä markkinatilanteessa. Kuinka pitkäksi aikaa rahat on minimissään parkissa tuolla?

 3. Aargh! Says:

  Jaahas, omassa salkussa näyttää tammirallilta. Pitäis kai olla tyytyväinen kun ei saanut realisoitua, mutta nyt alkaa pelottaa. Salkku kirmaa kohti taivaita vaikka valuaatiot ovat valmiiksi korkeita. Uskaltaiskohan myydä, näin tammikuun alussa…

  Eikai se taalakaan voi loputtomasti vahvistua 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: