Nordea avasi 4Q 2017 tuloskauden. Pettymys se oli.

Hitti ja huti. Salkkuni kaksi suurimpiin sijoituksiin kuuluvaa yhtiötäni julkaisi tänään tuloksensa. Nordea oli se huti ja amerikkalainen Oshkosh oli se hitti.

Nordean tulos oli pettymys, ilman noussutta osinkoa ja firman lausuntoa että tänä vuonna tulos nousee olisi kurssi voinut laskea paljon enemmänkin kuin se 3.95% mitä tänään tuli. Päätöskurssilla 9.85 euroa on osinkotuotto mukavat 6.9% 0.68 euron osingolla. Osinko nousee kolme senttiä edellisvuodesta ja ulos osinkoina jaetaan 90.7% firman tuloksesta. Pääkohdat:

 • Koko vuoden osakekohtainen tulos laimennusvaikutuksen jälkeen heikkeni 0,88 eurosta 0,75 euroon (4Q:lla 0,25 eurosta 0,15 euroon)
 • Koko vuoden kulu/tuotto-suhde heikkeni 50 prosentista 54 prosenttiin (4Q:lla heikennystä 10 prosenttiyksikköä 51 prosentista)

Kannattaa lukea myös konsernijohtajan kommentit. Mm. tämä vaikutti hyvältä tulevaisuutta ajatellen:

 • Odotamme kulujen vähenevän vuosina 2017–2021 yli 300 miljoonalla eurolla. Varsinaiset toimintakulumme, kun huomioon ei oteta poistoja, pienenevät kuitenkin yli 600 miljoonalla eurolla. Kun lisäksi taseeseen aktivoitavat kulut vähenevät, kassaperusteiset kokonaiskulut supistuvat yhteensä noin miljardilla eurolla. Pelkästään tämä parantaa ydinvakavaraisuussuhdetta noin 0,75–0,80 prosenttiyksikköä vuodessa.

Omistan Nordeaa ja pääsyy omistukseen on tukeva osinko. Se on kasvanut jo kuusi vuotta peräkkäin ja vuoden 2019 keväällä maksettaneen jälleen tätä vuotta suurempi osinko. On myös mahdollista että tulevaisuudessa Nordea nähtäisiin osana jotain isompaa pankkijärjestelyä eli Nordea joko ostettaisiin tai se ostaisi jonkun muun pankin. Tälläisestä on liikkunut spekulaatioita, vuonna 2016 Nordean huhuiltiin fuusioituvan hollantilaisen ABM Amron kanssa. Pääkonttorin siirto (tässä toki muut syyt suurempia) Suomeen ja Luxemburgin private banking toimintojen myynti voisi olla samaa kuviota.

Tags:

3 Responses to “Nordea avasi 4Q 2017 tuloskauden. Pettymys se oli.”

 1. Helposti vauraaksi Says:

  Hieman ihmetyttää tuo osingon nosto. Onko tässä kyse omistajien miellyttämisestä yrityksen kustannuksella vai harkittu riski? Tosin, ei se taida liiketoimintaa edistää mitenkään jos sijoittajat pysyvät suht tyytyväisinä.

  En kumminkaan itse juurikaan hätkähdä. Osingoilla voi ostaa tänä vuonna enemmän osakkeita, toivottavasti laskee vielä vähän lisää. 🙂

  • Laimea Silli Says:

   Nordea pystyy tuon noston tekemään. On jakokelpoisia varoja ja voitot kasvaa tulevaisuudessa ja koko voittoa ei jaettu ulos nytkään. Ja jos tulevaisuudessa se on mukana jossain pankkifuusiossa maksimoidaan omistajien tuotot jakamalla osinkoina pois kaikki “ylimääräinen”

  • Laimea Silli Says:

   Niillä on varaa siihen ja mahdollisuus ja uskoa että voitot kasvaa tulevaisuudessa. Hölmöähän olisi ajaa firma vaikeuksiin maksamalla enemmän osinkoja mitä lompsa kestää ja ei tuota virhettä Nallen firmat tee.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: