Cityconin 4Q 2017

Citycon julkaisi 4Q 2017 tuloksensa torstaina 8.2. Pääkohdat:

 • Nettovuokratuotot laskivat hieman 53,9 miljoonaan euroon (Q4/2016: 55,9) johtuen lähinnä divestoinneista, jotka laskivat nettovuokratuottoja 4,4 miljoonalla eurolla. Kehityshankkeilla oli 2,3 miljoonan euron positiivinen vaikutus nettovuokratuottoihin, kun taas vertailukelpoiset nettovuokratuotot laskivat 0,5 miljoonalla eurolla.
 • Operatiivinen tulos (EPRA Earnings) laski 4,1 miljoonalla eurolla eli 10,8 % 33,8 miljoonaan euroon (37,9) johtuen pääasiassa nettovuokratuottojen laskusta divestointien seurauksena ja korkeammista hallinnon kuluista, jotka sisälsivät kertaluonteisia eriä. Operatiivinen tulos/osake (EPRA EPS, basic) laski 0,038 euroon (0,043).
 • Nettovuoratuotto jakaantui näin koko vuonna 2017:
  • Suomessa 84.7% miljoonaa (87.8). Divestointeja 5.9 miljoonaa euroa. Nettotuotto 4.7%
  • Norjassa 79.6 miljoonaa euroa (74). Nettotuotto 5.4%
  • Ruotsi&Tanska 41.3 miljoonaa euroa (40.1). Nettotuotto 5.1%
  • Viro 22.2 miljoonaa euroa (22.6). Nettotuotto 7.5%
 • Koko vuoden IFRS-standardien mukainen tulos/osake laski 0,03 euroon (0,04) johtuen pääasiassa arvostuseristä ja myyntien nettotappioista
 • Koko vuoden operatiivinen tulos (EPRA Earnings) nousi 1,2 miljoonalla eurolla eli 0,8 % 152,3 miljoonaan euroon (151,1) johtuen nettovuokratuottojen kasvusta.
 • Koko vuoden operatiivinen tulos/osake (EPRA EPS, basic) nousi 0,171 euroon (0,170)
 • Koko vuoden IFRS-standardien mukainen tulos/osake laski 0,10 euroon (0,18) johtuen pääasiassa arvostuseristä, kuten käyvän arvon tappioista kauden aikana
 • Yhtiö aikoo maksaa osinkoa kvartaaliosinkoina yhteensä 0.1 euroa osinkona ja 0.12 euroa pääoman palautuksena eli yhteensä 0.13 euroa. “Osinko”tuotto on nykykurssilla 1.903 euroa 6.8%
 • Omavaraisuusaste on 47.4%. Korollista velkaa on 2.1 miljardia euroa.
 • Kiinteistöjen käypä arvo on 4.2 miljardia euroa
 • Vuokrausaste 96%
 • Uusia vuokrasopimuksia on tehty 22.9 euroa / neliö kun päättyneissä hinta oli 23.1 euroa / neliö.
 • vuokrasopimusten vuokramuutos -4% (-2.5%)

PE-luku on operatiivisella voitolla laskettuna 11.

Yhtiöllä meni hyvin Ruotsissa ja Norjassa. Yhtiö divestoi vuoden aikana 13 kiinteistöä ja siirsi painopistettä enemmän kasvukeskuksiin. Yhtiölle tärkeän Ison Omenan laajennus avattiin huhtikuussa joten se ei ehtinyt tuottaa koko vuotta. Yhtiö myös laajensi Kööpenhaminassa. Divestoinnit jatkuvat ja yhtiö aikoo myydä 5-10% kiinteistökannasta seuraavan 3-5 vuoden aikana ja raha käytetään kasvukeskuksien kiinteistöbisneksen kehittämiseen ja taseen vahvistamiseen.

Yhtiö antoi seuraavanlaiset arviot kuluvalle vuodelle: “Citycon odottaa vuoden 2018 osakekohtaisen operatiivisen tuloksensa (EPRA EPS, basic) olevan 0,155–0,175 euroa. Lisäksi yhtiö odottaa operatiivisen liikevoittonsa (Direct operating profit) muuttuvan -15 – +1 miljoonalla eurolla ja operatiivisen tuloksensa (EPRA Earnings) muuttuvan -14 – +4 miljoonalla eurolla edellisvuodesta“. Tuolla ennustehaarukalla voi kuluvan vuoden voitto laskea tai hieman nousta.

Yhtiö on maltillisesti hinnoiteltu (kuten kiinteistöyhtiöt yleensäkin) ja osinkotuotto on hyvä. Mutta huonoa on toki se että osakekohtainen tulos saattaa heiketä tänä vuonna ennusteen mukaan tai ei ainakaan juuri nouse ja tämä on kuitenkin nousukautta. Mitä tapahtuu kun nousukausi päättyy? Yhtiön osakekurssi on ollut näin halpa viimeksi vuonna 2009 ja sinä vuonna osake käväisi runsaan euron tuntumassa halvimmillaan.

En omista Cityconia mutta otan yhtiön seurantaan ja jos kurssi tästä laskee, pitänee osaketta sipaista salkkuun. Tasaista osinkotuotto on tullut vuosittain.

Tags:

One Response to “Cityconin 4Q 2017”

 1. omavaraisuushaaste Says:

  Moi!

  Erään blogini kommentin perusteella sain idean rakentaa kattavan vertailun siitä, miten suomalaisten talousbloggareiden nettovarallisuus ja matka kohti taloudellista riippumattomuutta on vuosien varrella mennyt. Todistetusti tällainen vertailu kiinnostaa erittäin monia lukijoita.

  Jos siis jaksat kuluttaa hetken ja laittaa oman blogisi nimen ja nettovarallisuutesi kasvun vuosien varsilta tähän Excel-taulukkoon:
  https://docs.google.com/spreadsheets/d/1v8tcl0A3TV84whxQixabddcay-VXTM2EMXyubFyiNrM/edit?usp=sharing
  olisi se hienoa. Linkistä saa oikeudet muokata tiedostoa. Lähetin suurimmalle osalle talousbloggareista tämän sähköpostilla, mutta en löytänyt blogistasi yhteystietoja, joten laitoin tämän kommentiksi. Kaikki tiedoston tiedot ovat luonnollisesti yhteisesti kaikkien bloggaajien vapaassa käytössä.

  Ja huom, mikäli tarkkoja lukuja ei menneisyydestä löydy, voi laittaa ihan hyvin myös suunnilleen arvioita. Omatkin lukuni saattavat heittää tonnin sieltä täältä siltä ajalta kun en blogia vielä pitänyt. Tärkeintä, että hidas, mutta varma kasvu voidaan kuvata entistä paremmin tämän vertailun myötä lukijoille.

  Kiitos ja toivottavasti saadaan tästä iso ja kattava katsaus!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: