Salkkuni 10 vuoden arvonnousu +388%

Päivittäessäni salkkuni kuukausiexceliä, huomasin että on tasan 10 vuotta siitä kun salkkuni teki pohjat heinäkuussa 2007 alkaneen tarkan kuukausittaisen seurannan aikana. Noista pohjista on nyt tasan kymmenessä vuodessa noustu 388%. Salkun arvo on siis melkein viisinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Toki osa tästä arvonnoususta tulee rahan siirtämisestä palkkatililtä osaketilille. Seuraavalle vajaalle kymmenelle vuodelle tavoitteeni on tuplata nykyinen salkkuni.

Elokuussa 2008 alkanut finanssikriisi painoi osakkeet globaalisti jyrkkään laskuun ja romautti salkkuni arvon puoleen elokuusta 2008 maaliskuulle 2009. Blogistani löytyy kaikki kirjoitukset sen ajan fiiliksistä ja sijoituspäätöksistä. Nousu maaliskuun 2009 pohjista takaisin elokuun 2008 tasoille vei vain 10 kuukautta.

Seuraava isompi taantuma tulee painamaan osakekursseja voimakkaasti ja lopussa nähdään kunnon laskupaniikki. Ajoittamalla myynnit ja ostot oikein on mahdollista tehdä satojen prosenttien voittoja.

Olen osakesäästäjä. Aloitin sijoittamisen nollasta vuonna 1997 ja melko pian asetin tavoitteekseni taloudellisen riippumattomuuden jota tavoittelen vuoteen 2026 mennessä. Tällä hetkellä säästän joka kuukausi noin 40% nettopalkkatuloistani osakkeisiin ja olen tehnyt tätä kesästä 2011 lähtien jolloin sain maksettua viimeisen asuntolainaeräni pois. Tätä ennenkin toki säästin rahaa osakkeisiin mutta pienempiä määriä eikä niin säännöllisesti.  Kaikki säästöraha salkkuuni on peräisin palkkatulojen säästöistä. Osakesijoituksilla saan korkoa korolle säästöilleni. Omasta mielestäni osakesäästämisessä tärkeintä on pitkäjänteisyyden ja analyyttisyyden lisäksi menojen hallinta. Ilman menojen hallintaa ja priorisointia ei ole mahdollista säästää 40% nettotuloista tai edes 10%:ia. Menoja pitää suunnitella ja suhteuttaa menot tulojen mukaan aina niin että rahaa jää osakesäästämiseen. Elämänlaatua se ei ole toistaiseksi huonontanut etten ole käyttänyt tuota rahaa jonkun krääsän tai hienojen autojen ostamiseen. Osakesäästäminen on elämäntapa, jota voin kyllä suositella kaikille jotka kykenevät menokuriin ja analyyttiseen ajatteluun ja jotka ovat pitkäjänteisiä.

Tags:

2 Responses to “Salkkuni 10 vuoden arvonnousu +388%”

  1. Monsteri Says:

    On ollut ilo seurata blogiasi muutama vuosi. Harvalla on näin pitkä bloggaushistoria! Olet hyvä esimerkki pitkäjänteisestä sijoittajasta ja uskon että pääset tavoitteeseesi.

    Itse olen alkutaipaleella vastaavalla matkalla. Sijoitusura alkoi 2011 ja nyt aika tarkalleen 8 vuoden jälkeen salkku on vasta 5-10% siitä mitä luulen tarvitsevani taloudelliseen riippumattomuuteen. Mutta tiedostan että viimeisinä vuosina kasvu tulee olemaan kovin. Koko tämän 8 vuoden ajan on seuraava finanssikriisi tuntunut olevan kolkuttelemassa, enkä ole uskaltanut sijoittaa ihan niin suuria summia kuin olisin voinut. Mutta eipä ole nämä 20% kurssien pudotukset, joita on varmaan nelisen kappaletta matkalle sattunut, pahemmin hetkauttaneet. Saas nähdä mitä tuntemuksia aiheuttaa >50% pudotukset, en ole vielä kokenut.

    • Laimea Silli Says:

      Kiitos ja onnea matkaan! Toivottavasti ei edes tarvitse päästä “nauttimaan” salkun puolittumisesta. Ei se herkkua ole.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: