Nokian Renkaiden 1Q 2019 pehmeä

Nokian Renkaat julkaisi 1Q 2019 tuloksensa eilen. Hivenen pehmeä se oli. Pääkohdat:

 • Liikevaihto kasvoi 2,3 % ja oli 343,7 MEUR (1−3/2018: 336,0). Vertailukelpoisilla valuutoilla liikevaihto kasvoi 3,8 %
  • Henkilöautonrenkaat 256.3 miljoonaa euroa (259.1 miljoonaa)
  • Raskaat Renkaat 48.3 miljoonaa euroa (43.1 miljoonaa)
  • Vianor 57 miljoonaa euroa (53.3 miljoonaa)
 • Liikevoitto laski 53,9 miljoonaan euroon (61,2), valuutat vaikuttivat negatiivisesti.
  • Henkilöautonrenkaat 63.2 miljoonaa (74 miljoonaa)
  • Raskaat Renkaat 9 miljoonaa euroa (8.3 miljoonaa)
  • Vianor -12 miljoonaa euroa (-14.7 miljoonaa)
 • Tilikauden voitto oli 194,6 MEUR (46,6), ja siihen vaikuttivat 149,6 MEUR positiivisesti vuosien 2007–2011 verokiistojen päätökset.
 • Osakekohtainen tulos kasvoi 1,41 euroon (0,34), ja siihen vaikuttivat 1,08 euroa positiivisesti verokiistojen päätökset.

Kuten luvuista näkyy henkilöautonrenkaissa oli pehmeää, erityisesti Keski-Euroopassa missä kilpailu oli kovaa ja kesärenkaiden varastotasot ovat korkeat. Varastotasot ovat korkeat myös Venäjällä. Tulosjulkistuksen presentaatiomateriaali kannattaa käydä läpi.

Koko vuoden ennuste on ennallaan:

Vuonna 2019 liikevaihdon vertailukelpoisilla valuutoilla odotetaan kasvavan ja liikevoiton olevan suunnilleen vuoden 2018 tasolla. Vuonna 2018 päivitetyn strategian mukaisesti Nokian Renkaat hakee lisäkasvua Venäjällä, Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Kasvuun liittyvistä investointiohjelmista johtuen liikevoitto vuonna 2019 sisältää merkittäviä ylimääräisiä liiketoiminnan kuluja vuoteen 2018 verrattuna.

Omistan Nokien Renkaiden osakkeita. Muutaman vuoden päästä kun yhtiö saa Pohjois-Amerikan tehtaansa tuotannon vauhtiin on yhtiöllä seuraava kasvuharppaus jonka hedelmiä pääsee sitten nauttimaan. Samalla yhtiön maantieteelliset riskit pienenevät kun tuotantoa on Venäjän ja Suomen lisäksi Yhdysvalloissa ja samalla yhtiö luonnollisesti kasvaa myös Pohjois-Amerikan suunnalla.

 

Tags:

4 Responses to “Nokian Renkaiden 1Q 2019 pehmeä”

 1. torttu Says:

  Euroopassa hävittiin markkinaosuuksia.
  Olen omistanut osakkeita vuodesta 2011 alkaen ja pakko sanoa, että on ollut firman kehitys todella iso pettymys. Vaikka Venäjän heikko kehitys poistettaisiin, niin siltikin ylärivi on kasvanut vain 2-3% vuodesta 2011 lähtien. Tähän kun laitetaan vielä alan syklisyys, niin hiukan epäilyttää.

  Lisäksi en usko jenkkien tehtaan vaikuttavan suuremmin. Kapasiteetti kasvaa 20-25% ehkä aikaisintaan 2022.

  Mitäs sitten kun itseajavat autot alkavat lyödä läpi jenkeissä? Autojen määrä saattaa laskea ja ajokilometrit/henkilö jopa tippua.

  En oikein vain enää näe Rinkuloiden tulevaisuutta hirveän positiviisena. Osakekurssi on samalla tasolla kuin vuonna 2007. Oikeastaan Rinkuloiden osakekurssin kehitys loppui vuonna 2004 kun kurssi rysähti monta kymmen prosenttia osarin yhteydessä. Tuolloin osakekurssi kävi joa 20 eurossa. Eli 15v aikana noustu vajaa kolmannes…

  • Laimea Silli Says:

   Kiitoksia ajatuksia herättävästä kommentista. Pitääpä tuota tarkastella itsekin vähän tarkemmin ja peilata taaksepäin. Viimeiset vuodet NR on aina ilmoittanut voittaneensa markkina-osuutta, nyt meni kiireessä tuo kokonaan ohi tiedotteessa, että mitä kommentoivat.

   USA tehtaan ja Raskaiden Renkaiden laajennuksen valmistumiseen menee tosiaan vuosia. Ja taantuma taitaa tulla niskaan ensi vuonna. Hmmm…

   • torttu Says:

    Tarkennetaan vielä, että vuodesta 2011 lv kasvu ollut pl. Venäjä ~2.5% p.a.

    Nyt jos katsotaan tulevaisuutta esim. 5v päähän, niin pohjoismaissa ehkä 2% vuotuinen kasvu realistine, Euroopassa tavoite 50% lv kasvu (todella haastava) ja jenkeissä 100% lv kasvu (mahdollinen uuden tehtaan takia). Venäjä varmaan jatkaa low-single-digit kasvuaan, koska talouspakotteet, heikko rupla ja alhainen öljyn hinta ja Putleri. En näe Venäjällä lähiaikoina suurempia muutoksia.

    Jos yllä olevat asiat summataan yhteen niin 5v päästä lv voisi olla (Pohjoismaat 700M €, Eurooppa 650M €, Amerikka 400M € ja Venäjä 340M €). Tuo tekisi 2090M € liikevaihdon, joka vastaisi ~6% p.a kasvua. Eli mahdollinen, mutta haastava.

    Sitten kun investoinnit vähenevät ja rahtikulut vähenevät Venäjältä Amerikkaan, niin marginaalit voisivat nousta hiukan. Ehkä 25% lv-marginaali voisi olla realistinen. Siihen sitten 20% verokanta. Eli 420M € tulos voisi olla 5v päästä mahdollinen. Osakkeiden määrä on kasvanut miljoonalla vuosittain, niin EPS voisi olla siis 3€. Tuohon päälle P/E 18, niin osakekurssi voisi huidella 54€ tasoilla. Eli teoriassa paljon potentiaalia, mutta toteutuuko se?

    Yksi asia, joka kaikilta tuntuu unohtuvan on, että Nokian Renkaat ei sisällytä johdon palkkioita tulosrivillään, vaan ne näkyvät rahoituskustannuksina kassavirrassa. Jos jatkuva uusien osakkeiden laskeminen korvattaisiin rahapalkkana, olisi Rinkuloiden tulos 20-40M € vuodessa pienempi.

    Yllä oleva 3€ EPS vaatii kuitenkin markkinaosuuden kasvattamista Euroopassa ja Amerikoissa, joka voi osoittautua hankalaksi. Markkinoille myös tuntuu tulvivan entistä enemmän halpavalmistajia ja vaikka premiummerkit ovat turvallisempia ajossa, niin näitä ominaisuuksia tarvitaan kuitenkin melko harvoin liikenteessä (kunhan ajaa vain rauhallisesti). Lisäksi juuri itseajavat autot voivat olla suurempi uhka Rinkuloille kuin luullaan. Se tarkoittaisi rengaiden jälkimarkkinoiden supistumista, eli heikompia marginaaleja kun joudutaan myymään suoraan tehtaille.

    • Laimea Silli Says:

     Nämä sun kommentit on kyllä parasta antia blogini kommenttirintamalla vähään aikaan. Kiitos.

     Huomaa kyllä että olet perehtynyt hyvin yhtiöön. Tarvii sanoa että minulta on mennyt osakkeiden määrän kasvuvauhti ohi.

     Olisi kiinnostavaa tietää kommenttejasi markkinaan ylipäätään ja muihin osakkeisiin. Ei sinulla omaa blogia ole?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: