Nordean 2Q. Käänteen merkkejä?

Nordea julkaisi tänään 2Q tuloksensa, joka oli pettymys markkinoille aiheuttaen reippaan kurssilaskin. Tätä kirjoittaessa kurssi on 6.29 euroa 5.04% laskussa. Ostin jo puoli yhdeltätoista hieman lisää aikalailla näillä hinnoilla. Miksi ostin vaikka tulos jäi hieman odotuksista? Ostin koska 2Q luvut olivat järjestään parempia kuin 1Q:lla minkä tulkitsen tarkoittavan tuloskäänteen tapahtuneen. 1Q:lla eps oli 0.1 euroa ja nyt 0.17 euroa.

Ydinvakavaraisuussuhde nousi 14.6%:sta 14,8 prosenttiin. Tämä on tärkeä luku, joka määrittää Nordean osingonmaksukyvykkyyden. Tällä tulosvauhdilla ydinvajavaraisuussuhde on 15.4% (+0.2% lisää kvartaalissa ja +0.2 osan Luminor myynti ). Loppuvuodesta EKP asettaa Nordealle Tier1 vaatimuksen, joka tulee olemaan oletettavasti 13%. Nordea on käyttänyt omissa laskelmissaan 13.6% vaatimustasoa. Jos EKP:n pääomavaatimus tulee olemaan 13% niin pankki on silloin yli 2.4% tämän vaatimuksen ja noin 1.2% yli oman haarukkansa ylärajan. 1.2% tarkoittaa rahassa 2mrd€ eli 50snt/osake. Nordea voisi jakaa keskimäärin 10 senttiä/osake yli vuosituloksensa seuraavat kuusi vuotta niin päästäisiin pääomatavoitteen ylärajaan eli 1.2% yli vaaditun. Nordea pystyy siis maksamaan vuosia reilusti yli vuosituloksensa suuruisia osinkoja mikäli EKP:n asettama raja on tuo 13%. Nordea kertoi tuloksessaan näin:

Pankkiin sovellettavat pääomavaatimukset pankkiunionissa selkenevät pian. Tämän vuoksi tulemme käymään läpi Nordean taloudelliset tavoitteet sekä pääomaa ja osingonjakoa koskevat periaatteet. Odotamme voivamme esitellä ne vuoden kolmannen neljänneksen tuloksen julkistamisen jälkeen.

Markkina tulkitsi tämän ilmeisesti niin että osinko ei kasvaisikaan jatkossa, ehkä jo ensi keväänä. 0.7 euron osinko on ollut odotuksissa ja Nordean osakekohtainen tulos saattaa pyöriä niillä nurkilla tai hieman alle. Itse uskon että osinko ensi keväänä on varmaankin tuo, mutta mahdollisesti osingonjakoon lisätään klausuuli että se on joku tietty prosentti tuloksesta. Lähivuosina ehkä hyvinkin se 100% tuloksesta. Nollakorkojen aikana toki tuloksenteko on pankille vaikeampaa. Ehkä ne korotkin jossain kohtaa lähtee nousemaan.

Nordean tiedotteessa lukee näin:

Nordean tavoitteena on kasvattaa osakekohtaista osinkoa vuosittain ja samalla pitää pääomarakenne vahvana konsernin pääomatavoitteiden mukaisesti

Omistan Nordean osakkeita. Ostin tänään lisää. Osinko pitkässä juoksussa on se juttu miksi olen ostanut. Mikäli 0.7 euron osinko toteutuu on osinkotuotto reilusti yli 10% nykykurssilla.

Tags:

5 Responses to “Nordean 2Q. Käänteen merkkejä?”

 1. Reaper Says:

  Nordean olen minäkin iskenyt kiinni, on niin varma homma kuin olla ja voi. Täysin ylimyyty monista erinäisistä syistä, mutta osinkohan tässä on se juttu. Mahtaa syksyllä osake kirmata kun kerrotaan osingon olevan 0,70 ja qvartaali osinkoihin siirtymisestä. Vaikka kurssi nouseekin, luulen että nämä jää salkkuuni jauhamaan osinkoja kun näin halvalla näitä kunnolla saanut ostaa.

  • Laimea Silli Says:

   Kurssi vaan valuu ja valuu. Aika mielenkiintoinen tilanne.

   • Reaper Says:

    Hyvin erikoista. Ymmärrän kyllä että myyjiä on paljon. Ruotsalaisia erinäisistä syistä, piensijoittajia suomesta jotka ostivat yleisessä huumassa ja myyvät lööpinmakuisten ahdistavien uutisten johdosta, kansainvälisiä jotka vetäytyvät periferian pörsseistä jne. Mutta voluumi aika pientä ja ostajia jotka korjaisivat alihinnoittelua ei juurikaan ole, se on outoa. Yhtiö voisi kyllä vähän itsekin panostaa yleiseen ja hälventää epäluuloja nopeutetusti vaikka tuon osingonjaon suhteen.

    • Laimea Silli Says:

     Kyllä, outoa on. Luulen että olet oikeassa myyjien suhteen.

     Mitä tulee osingonjaon huolien hälventämiseen, yhtiö pikemminkin heitti bensaa rovioon ilmoittamalla että tutkii osinkopolitiikkansa ja ilmoittaa myöhemmin syksyllä siitä. Siis jos ei aio osinkoaan pudottaa olisi voinut paremmin kommunikoida.

     • Reaper Says:

      Todella hämmentävän osingonjaon muutos kommenteista tekee niiden kytkeminen ylimääräiseen jakovaraa. Haitaria levennettiin siis molempiin suuntiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: