Salkku toipumassa Nokiasta

Nokian tulospäivä ja sen jälkeinen lasku aiheutti lokakuussa 3.41% laskun salkulleni, tuo kuoppa on nyt marraskuun alussa pyyhkäisty pois ja salkku on taas samoissa tasoissa kuin syyskuun lopulla. Vuoden alusta nousua on nyt 11.8%. Nokia on pudonnut salkkuni 4. suurimmaksi osakkeeksi kun Oshkosh ohitti. Oshkosh on ollut todella hyvä sijoitus, tasaista nousevaa kvartaaliosinkoa ja reippaasti kohoavaa osakekurssia.

Tiedot Nokian ongelmien juurisyistä ovat tarkentuneet ja keskiössä on tosiaan Intelin 10nm prosessorit. Voi vaan kummastella Plan-B:n puutetta ja sopimusta, jossa sirutoimittajalla ei ole isoja sakkomaksuja. Eiköhän Nokia tästä vielä nouse, mutta kustannukset tästä ovat todella suuret kannattavuuden väliaikaisen laskun myötä ja murentuneen sijoittajaluottamuksen takia. Tuo on sellainen moka, että se voi johtaa todella hyviin teknisiin ratkaisuun tulevaisuudessa ja tälläistä samaa ongelmaa ei takuulla enää yhtiö tee. En ole ostanut vielä lisää Nokiaa, enkä aiokaan ainakaan loppuvuoden ainana.

Nokia on saanut 2.24 miljardin dollarin 5G puitesopimukset Kiinasta.

Nokia scored deals worth a combined value of 15.7 billion yuan (US$2.24 billion) from China Mobile, China Unicom and China Telecom. It signed 2020 framework deals covering network upgrades, 5G and related services. Nokia are willing to offer products and services for China’s “digital transformation,” the Finland-based company said.

Sweden-based Ericsson also signed 2020 framework agreements with the three Chinese mobile carriers, although it did not reveal their value. Ericsson announced 27 5G contracts by the end of October, Shanghai Daily learned at its CIIE booth.

China started commercial use of 5G this month, which will bring more market opportunities to vendors like Huawei, Ericsson, Nokia and ZTE, analysts said.

China is likely to invest US$184 billion in 5G by 2025 — half of Asia’s total 5G budget of US$370 billion. Some 28 percent of China’s mobile connections is expected to be on 5G networks by 2025, accounting for about a third of all 5G connections globally, according to industry association GSMA.

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: