Softbankilta huono 3Q 2021

Softbank julkaisi tänään odotetun huonon 3Q 2021 tuloksen ja sen jälkeen kurssi Saksassa oli parisen prosenttia laskussa kunnes nykäisi oikein kunnolla ylös.

Huonon tuloksen takana oli Kiina ja sen kiristynyt regulaatio teknofirmoille. Softbankin Ali Baba – omistuksen arvo laski ja VisionFundin kiinalaisomistusten arvo myöskin. Ei mikään yllätys markkinoille kun kurssireaktio oli niin pieni. Ali Baban arvonlaskun jälkeen se muodostaa 28% Softbankin NAV-arvosta, VisionFundin osuuden ollessa 44% ja lopulle omistuksista jää 28% (Arm, Deutshe Telekom, T-Mobile, SBKK) osuus.

Alla kuvattu NAVin kehitys vuodessa:

Kuten kuvasta näkyy on sekä Vision Fundin että Others ryhmän osuus Softbankin NAVista kasvanut ja Ali Baban osuus pienentynyt. Baban kurssi on pudonnut vuodentakaisesta 260 dollarista 160 dollariin. Jos ja kun Baban kurssi toipuu, niin se boostaa merkittävästi Softbankin kurssia luonnollisesti. Baba kasvaa kovaa ja sen PE-luku on vain 19, joten mikäli Kiinan regulaatiotilanne rauhoittuu tulee kurssikin nousemaan merkittävästi.

Tästä kuvasta näkyy hyvin Kiinan negatiivinen vaikutus NAViin. Toki muuallakin on tullut laskua hieman. Nettovelkaa on nyt 43 miljardia ja omistusten arvo on 230 miljardia dollaria. Velkaa on 19% omistusten arvosta ja Softbank pyrkii pitämään tuon alle 25%.

Osakekurssin krooninen aliarvostus jatkuu ja oli syyskuun lopulla 47%. Eli osakekurssin pitäisi oikeastaa tuplata jotta arvostus olisi neutraali. Vaikea on ymmärtää tätä liki 50% alennusta muuten kuin markkinoiden syvänä epäarvostuksena ja epäilynä yhtiön strategian pitkäaikaisen toimivuuden osalta.


Miksi osakekurssi sitten nousi Saksassa 7.38% päälle 51 euron? Softbank teki sen mitä olen odotellut ja toivonut, samantien kun se tiedotti kesken telcon että se aikoo ostaa omia osakkeitaan 9 miljardilla dollarilla, lähti kurssi pystysuoraan nousuun. Tuo määrä on vajaa oin 10% koko markkina-arvosta.

Omistan sekä Ali Babaa että Softbankkia. Osakesalkkuni arvonnousu ylitti juuri 30% vuodenvaihteesta ja olen yli kaksi vuotta edellä sijoitustavoitettani.

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: