Näin vuodenvaihteessa on hyvä vähän kertailla päättynyttä sijoitusvuotta, päivittää tilastot, miettiä mikä meni hyvin ja missä voisi parantaa. Otetaan tärkein luku ensin. Osakesalkkuni arvo nousi 28.1% tuoton ollessa 23.7%. Tuotto on siis pääoman lisäyksestä eli rahan siirroista palkkatililtä osaketilille putsattu salkun arvonnousu. Vuonna 2021 OMX HEX CAP nousi 21.4%, S&P500 nousi 26.9% ja Nasdaq nousi 21.4%. Nordnetin Indeksirahasto Suomi nousi 25.7%. S-Pankin Varainhoito 100A rahasto nousi 25.9% Eli ihan hyvin meni verrokkeihinkin nähden. Sijoitustavoitteeni edistyi hienosti ja olen tavoitettani kaksi vuotta edellä. Tavoitteestani voi lukea täältä. Sijoitusteni vuosiseurantasivu on täällä.
Erityisen hyvin meni seuraavien sijoitusten osalta arvonnousun osalta:
- Kahvifutuuri +83.5%
- Kahvi-ETF +80.2%
- Nokia +76.9% vuodessa
- Nordea +61.7% vuodessa ja isot osingot päälle
- Gofore +39.9%
- Oshkosh +31.5%
Huonosti meni näiden sijoitusteni kanssa:
- Ali Baba. Laskua vuodessa 50.1%
- Softbank. Laskua vuodessa 34.6%. Vuonna 2020 se nousi 66%
- EWZ (Brasilia) ETF. Laskua vuodessa 24.5%
- Amundi UCITS ETF (Brasilia). Laskua vuodessa 19.2%
- YIT. Laskua vuodessa 12.5%
Brasilia ja Kiina olivat siis syynä miksi salkkuni tuotto ja arvonnousu eivät olleet yli 30%. Softbankin kanssa tuli tehtyä virhe. Olin liian ahne. Kurssin ollessa alle 70 euroa, päätin että kun se korkkaa 70 euroa niin myyn. En myynyt, mutta sensijaan päätin että kun kurssi korkkaa 80 euroa niin myyn. No en myynyt. Mutta 82 eurossa päätin että kurssi kun ylittää 85 euroa niin sitten myyn. Ja tällä kertaa olisin todellakin myynyt. Kurssi ei vaan ylittänyt sitä 85 euroa vaan huippuhinnaksi jäi 82.67 euroa ja siitä on sitten laskiteltu nykyiseen 41.38 euroon. On tuo jännä osake. Hinta on ollut kroonisesti aliarvostettu koko ajan mitä olen sitä omistanut. Tuossa 80 euron nurkilla ali-arvostus alkoi olla jo aika pientä. Kiinan toimet ovat pääsyy omien osakkeiden osto-ohjelman loppumisen myötä tuossa laskussa samoin kuin Ali Baban laskun takana. Softbankin suurin omistus on Ali Baba ja Softbankin sijoitusmassasta ja strategiasta iso osa on ollut Kiinalaisten teknofirmojen varassa. Hälytyskellot soi päässä kun nuo Kiinan toimet alkoivat. Se että en reagoinut siihen myymällä pois BABAt ja Softbankit oli virhe. Ali Babasta olisin päässyt eroon voitolla ja Softbankista olisi ollut tarjolla huikeat voitot, edelleen toki olen voitolla siinä. Brasilian laskun takana on oikeastaan yksi pääsyy. Bolsonaro. Brasilian Trump. Toivottavasti siellä asiat parantuu kun maa saa uuden hallinnon aikanaan. Seuraavat presidentinvaalit ovat lokakuussa 2022. Siitä voisi käänne tulla Brasilian osalta ja osakemarkkina ennakoi tuota toki jo aikaisemminkin.
Osinkojen osalta sijoitusvuosi 2021 oli toiseksi parhain mitä tulee ihan absoluuttiseen rahaan. Kauas ei jääty ennätysvuodesta 2007. Vaikka Nordean maksamat osingot vuonna 2022 eivät kasvakaan vuodesta 2011, on ihan kohtuulliset mahdollisuudet yltää parempaan osinkovuoteen 2022 muiden osakkeiden vetämänä. Nokia alkaa myös maksaa osinkoja pienen paussin jälkeen, tosin alkuun todella maltillisesti. Vielä ei pelkkä osinkovirta riitä kattamaan menoja. Tarvisi olla ainakin tuplasti enemmän. Toki osinkotuottoprosentti koko salkulle oli maltilliset 2.6%. Laittamalla kaikki rahat kiinni Nordeaan olisi alkaisi osinkovirta jo riittää kaikkien menojen kattamiseen. Riskiä siinä toki olisi aivan liikaa. Mutta allokoimalla sijoituksia salkussa hyviä ja kasvavia osinkoja maksaviin firmoihin se olisi mahdollista muutaman vuoden sisään.
Listautumismarkkina oli kuuma vuonna 2021. Osallistuin itsekin useampaan listautumisantiin.
Olen eriyttänyt käyttötilin ja osaketilin rahat toisistaan ja vaikka käyttötililtä on osakkeisiin kertynyt kolmeen eri rahastoon rahaa yli 30k niin en ota tätä rahaa millään tavalla huomioon osaketilin tilastoissa. Mulla on sellainen strategia että kun aikanaan jään elämään sijoitustuottojen varaan, niin tuo käyttötili ja sieltä rahastoihin siirretyt varat toimivat puskurina. Eli maksan laskut sieltä ja siirrän kerran vuodessa osaketililtä sinne rahaa ja tarvittaessa voin jättää siirrot tekemättä parin vuoden ajan jos tilanne on huono. Vähintään parin vuoden ajan. Näyttää siltä että sinne kertyy rahaa sitä tahtia että puskuri voi olla neljäkin vuotta. Korona-aikana on rahaa kulunut vähemmän. Ei ole ollut ulkomaanreissuja, ei lounasruokailua ulkona, ei baareja eikä ulkona syömistä viikonloppuisin. Vuosi 2022 jatkuu samanlaisena. Olen tehnyt pelkkää etätyötä viimeiset pari vuotta ja tulen jatkamaan etätyötä myös koronan jälkeen. En aio palata toimistolle. Parasta tässä on silti ollut ajansäästö. Ei tarvitse istua bussissa 1.5h joka päivä ja herätä aikaisin, mikä ei minulle ilta-ihmisenä sovi.
Sijoitusasuntosijoitukseni suhteen en tehnyt mitään. Siellä se kerryttää tasaista vuokratuottoa. Tämän sijoituksen osuus on pieni verrattuna osakesalkkuuni. Aloitin myös pienimuotoisen taidesijoittamisen ostamalla Hannu Palosuon taidegrafiikkaa.
Viisi vuotta. Neuvostoliitossa tehtiin ymmärtääkseni viiden vuoden suunnitelmia ja tavoitteita. Kunnon toverihenkeen oma viisivuotissuunnitelmani on olla taloudellisesti riippumaton vuonna 2026. Ja olen tosiaan nyt kaksi vuotta edellä tavoitettani. On hyvät mahdollisuudet että siihen pääsen, sillä siihen riittää vajaan 8% arvonnousu. Ja koko ajan osakesäästän eli tarvittava tuotto on pienempi kuin 8%. Jos suunnitelma menee pieleen, syytän amerikkalaisia. Käyttämäni laskennallinen vuosittainen arvonnousuprosenttini on ollut jo pitkään 11.4%. Viimeisen seitsemän vuoden aikana toteutunut vuosittainen arvonnousu on ollut keskimäärin 14.2% ja viimeisen 21 vuoden aikana 18%. Tilastollisesti näyttää siis melko todennäköiseltä että pääsen tavoitteeseeni. Jos ja kun sinne pääsen aion vähentää työn osuutta elämässäni tavalla tai toisella. Luulen että tuonne päästessäni en aio enää tehdä viisivuotissuunnitelmia vaan pikemminkin vuosisuunnitelmia.
Vuoden 2022 osalta uskon että EKP ei vielä nosta korkoja mutta FED aloittaa koronnostot. Nousevat korot ovat pitkässä juoksussa uhka osakkeille tai ainakin joillekin osakkaille, mutta itse ens usko niiden olevan uhka ainakaan vuoden 2022 aikana. Jim Cramer on samaa mieltä.
If you look at the whole period from the middle of 2015, when we started hearing rate-hike chatter like now from then Fed-chief Janet Yellen, through September of 2018, when the newly appointed Jay Powell practically declared war on the entire economy, the stock market had an incredible run,” Cramer said. “The S&P gained 41%, Dow gained 50%, and Nasdaq gained 61%.”
To be sure, Cramer said central bank policy can wreck the stock market, such as toward the end of 2018. But the damage typically occurs in the late stages of a tightening cycle, “not near the beginning where we are,” he said.
“If you sold stocks in 2015 because you were worried about a looming series of rate hikes and many did, you missed out on some tremendous gains over the following three years,” he said.
Nordea kuten muut pankkiosakkeet hyötyvät nousevista koroista joten uskon että Nordea pärjää hyvin myös vuonna 2022 samalla kun yhtiön omien osakkeiden ohjelmat pienentävät osakemäärää ja lisäävät jäljelle jäävien osakkeiden osaketuottoa. Nokialla on myös hyvä momentum ja se palaa osingonmaksajaksi. Sinällään melkoinen kontrasti tähän, jolloin usko hetkeksi loppui ja päädyin myymään puolet Nokioista pois (virhe). Uskon myös kahvin nousevan hintakehityksen jatkuvan, siitä pitää huolen jo inflaatio ja energian hinnan kohoaminen. Kaikenkaikkiaan odotan positiivista sijoitusvuotta. Uhkia ja riskejä toki on kuten inflaatio, energian hinta, Venäjän uhittelu, osakemarkkinan korkea arvostustaso jne.
Vuonna 2022 minulle tulee täyteen 25 vuotta osakesijoittamista. Tyhjästä aloitin itsekseni ja ilman mitään osaamista. Näin pitkälle on päästy. Jos vielä mietit sijoittamisen aloittamista, niin aloita vaan äläkä mieti. Opit kyllä. Toki mitä enemmän tietoa hankit ennen aloitusta, sitä paremmin vältyt suurilta virheiltä. Mutta niitä tulee, joka vuosi. Tärkeintä on se että hyviä päätöksiä ja sijoituksia on enemmän kuin niitä huonoja.
Hyvää sijoitusvuotta 2022.
Tags: Ali Baba, Bolsonaro, Brasilia, Hannu Palosuo, Jim Cramer, Nadaq, Neuvostoliitto, Nokia, Nordea, OMX Hex CAP, S&P500, Softbank, YIT
Sunday 2.01.2022 at 17:58 |
Onnittelut hyvästä tuloksesta. Kai se osaaminenkin ajan mittaan useimmilla meistä hiljakseen karttuu.
Sunday 2.01.2022 at 18:18 |
Kiitoksia. Tämä on elämänmittainen opintoretki.
Monday 3.01.2022 at 11:29 |
Kiitos mielenkiintoisesta blogista! Toivottavasti jaksat jatkaa tätä. Tämän blogin innoittamana ostin myös kahvia aikoinaan, vaikka se ei sijoitussuositus olisi ollutkaan. Se sijoitus on tällä hetkellä 61% plussalla.
Monday 3.01.2022 at 11:49 |
Kiitos. Tämä lienee Suomen vanhin yksityissijoittajan aktiivinen blogi (vai onko jossain vanhempi?) joten eihän tätä nyt voi lopettaa ainakaan ennenkuin 2026 kun ollaan tavoitteessa. Tuskin lopetan silloinkaan, vaan pitää keksiä uudet tavoitteet.