Fortumin kurssi jatkaa laskuaan. Venäjän voimalaitosten myynnistä ei mitään uutta

Reutersilla oli kesäkuun 14. päivä tietoa tai huhua liikkeellä että Fortum myisi voimalaitoksensa Venäjällä. Se oli yksi syy miksi hyppäsin kyytiin juuri ennenkuin Juniper kriisi laukesi silmille. Pieni pätkä:

The utility is accepting binding offers for its two assets until June 21, according to the Russian daily, and each asset could be worth $1.5-2.0 billion.

Ilmeisesti tässä nuo asset1 on siis Fortumin itsensä omistama ja asset2 Uniperin omistama.

Alkaa olemaan kohta heinäkuu lopuillaan eikä ole kuulunut tuosta mitään. Toki yhtiön keskittyminen on ollut viime viikot Uniperissa. Tänään osakekurssi laski perjantain runsaan 8% laskun päälle vielä 10.35%. Perjantain huippukurssi oli 13.455 euroa juuri Fortumin tiedotteen jälkeen ja nyt ollaan 10.18 eurossa. Laskua tuosta huipusta 24.3%. Siinä on sulanut valtiolta ja eläkeyhtiöiltä ja yksityissijoittajilta liki kolme miljardia euroa laskennallista varallisuutta. Nyt markkina-arvoa on 9.2 miljardia euroa. Uniperin arvo Fortumin hinnassa on negatiivinen ja Venäjän voimaloilla niilläkään ei ole mitään arvoa. Pelkkä Fortumin kotimaisten voimaloiden arvo on kymmenen miljardia kun liikevoittoa on saatu vuosittain miljardi kotimaan toiminnoista PE-luvulla 10 laskettuna. Ensi talvena sähkön myyntihinnat lienevät korkeat joten Fortum voi tienata selvästi normaalia enemmän kotimaassa.

Mikäli yhtiö tosiaan onnistuu myymään Venäjän toimintonsa ja saa niistä rahaa yllä olevan mukaisesti, olisi vaikea uskoa että merkittävääkin kurssinousua ei tulisi. Toki tuo Uniperin omistusmassan myyminen menisi sinne “pohjattomaan” tappiokaivoon joten vain tuo Fortumin suoraan omistama assetti tuottaisi Fortumin kassaan tavaraa sen 1.5 – 2.0 miljardia dollaria.

Ihan näillä luvuilla katsottuna Fortum alkaa olla kyllä pohjassa. Toki markkina monesti liioittelee sekä laskussa että nousussa eli laskua voi tulla lisää etenkin jos asioita menee pieleen vielä lisää. Riskiä sietävälle sijoittajalle voisi nyt olla erinomainen paikka ottaa Fortum positio tai kasvattaa sitä. Toki osinko varmaan vähintään puolittuu kevään 1.14 eurosta. 0.57 euroa olisi sekin varsin mukava osinko ja osinkotuotto 5.6% päivän päätöskurssille. Sinällään voi olla että ensi keväänä jää osinko kokonaan maksamatta ja sitten lähdetään rakentamaan tuolta jostain 0.57 euron nurkilta ylöspäin.

Ei varmaan tarvita ennustajaa että ensi kevään eduskuntavaaleissa Fortum tulee olemaan yksi keskustelun teemoista omistusohjauksen kanssa.

Omistan Fortumia sekä valtion kautta veronmaksajana että suoraan pienen määrän. Lukujen perusteella tekisi mieli jopa ostaa lisää. Vanha sijoitusviisauskin sanoo että “osta kun tuntuu pahalta”. Nyt kyllä kieltämättä tuntuu Fortumin osalta aika pahalta.

Tags:

One Response to “Fortumin kurssi jatkaa laskuaan. Venäjän voimalaitosten myynnistä ei mitään uutta”

  1. Laimea Silli Says:

    Ilmeisesti Venäjän viranomaiset keskeyttivät Venäjän voimalaitosten kaupankäynnin tehdäkseen kiusaa. Fortum ei siis taida saada niitä myytyä. Toivottavasti niitä ei Venäjä kuitenkaan sosialisoi itselleen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: