Nokian Renkaiden 2Q 2022

Nokian Renkaat julkaisi 2Q tuloksensa 2.8. Tässä pääkohdat:

  • Liikevaihto oli 482,1 milj. euroa (huhti−kesäkuu 2021: 416,2) ja kasvoi 15,8 %. Vertailukelpoisilla valuutoilla liikevaihto kasvoi 7,4 %.
  • Liikevoitto oli 86,3 milj. euroa (89,6). Valuutoilla oli noin 17 milj. euron positiivinen vaikutus.
  • Liikevoitto oli -202,8 milj. euroa (81,8) ei-IFRS-rajausten ollessa -289,1 milj. euroa (-7,8). Kesäkuussa hallitus päätti aloittaa yhtiön hallitun vetäytymisen Venäjältä. Osana vetäytymisprosessia yhtiö teki toisella vuosineljänneksellä 300,7 milj. euroa arvonalennuksia ja alaskirjauksia.
  • Osakekohtainen tulos oli 0,55 euroa (0,51).
  • Venäjän alaskirjaukset huomoiden osakekohtainen tulos oli -1,67 euroa (0,47).
  • Liiketoiminnasta kertyneet nettorahavarat olivat -109,4 milj. euroa (9,3)
  • 1H liiketoiminnasta kertyneet nettorahavarat olivat -223,7 milj. euroa (-15,1)

Kuluvan vuoden ohjeistus

Ukrainan sota ja siitä johtuvat pakotteet aiheuttavat merkittävää epävarmuutta Nokian Renkaiden toimintaympäristöön. Vuonna 2022 Nokian Renkaiden liikevaihdon odotetaan laskevan tai olevan vuoden 2021 tasolla ja segmentit yhteensä liikevoiton odotetaan laskevan merkittävästi vuoteen 2021 verrattuna

Huhtikuun alussa kirjoitin näin: “EU kieltää renkaiden tuonnin Venäjältä, NR osake 10 euroon?“. Näin tosiaan kävi sillä yhtiön osake kävi heinäkuussa 9.82 eurossa, mistä se on nyt kivunnut 11 euroon. Yhtiön lähitulevaisuutta määrittää enemmän riskit, epävarmuudet ja ongelmat. Ja nousupotentiaalia rajoittaa oleellisesti Venäjän tuotantolaitoksen poistumisen myötä suuri tuotantokapeikko. Yhtiön myynti tulee olemaan sen takia oleellisesti pienempi seuraavat 3-5 vuotta ennenkuin uusi tehdas jossainpäin Eurooppaa alkaa tuotannon. Toki NR voi korvata tätä kapeikkoa alihankinnalla, mutta sen kate ja ehkä laatukin on omaa heikompi. Uuden tehtaan rakentaminen vaatii todella isot investoinnit mikä syö yhtiön osinkoa vielä lisää. Toki yhtiö saa rahaa Venäjän tehtaan myynnistä, mutta kuinka paljon? Lehtitietojen mukaan tuotantolinjastoja ei kuitenkaan saada palautettua Suomeen. Toivottavasti yhtiön liikesalaisuudet, muotit ja reseptiikka ovat kuitenkin tallessa tai tuhottu niin ettei siellä kiinalaiset ala painaa NR:n tehtaalla jotain Nogian Haggapeliitoja Venäjän markkinoiden lisäksi muuallekin. En siksi näe järkeväksi tässä kohtaa sijoittaa yhtiön osakkeisiin. Pitkällä tähtäimellä operoivat voivat silti saada näiltä tasoilta ostettuna tehdä mukavat voitot aikanaan.

Tags:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: