Softbankin 2Q 2022 ennätyshuono

Softbank teki 2Q:lla (fiscal 1Q) ennätystappiot ja Masayoshi Son kuulosti jopa hieman masentuneelta telcossa. Osakekurssi laski Japanissa 7% ja saman verran miinusta on nyt myös Saksassa. Sinällään tappio ei tule yllätyksenä. Softbankin strategia on ollut enkelisijoittaa tekno-osakkeisiin ja jos Nasdaq oli kesäkuun lopulla laskenut vuoden alusta 22% on Vision Fundin strategialla ja portofoliolla sekä Japanin jenin arvon laskulla ollut vipuvaikutus. Vision Fundin omistusten arvo oli kesäkuun loppuun mennnessä laskenut vuodenvaihteesta 31%.

Yhtiö kirjasi tappiota 24.5 miljardia dollaria kvartaalissa. Se on yhtiön uusi ennätys, mistä Masayoshi vaikutti olevan telcossa häpeissään.

I must humbly and honestly acknowledge that things are really bad

Käytännössä tappiot olivat sijoitusten alaskirjauksia osakkeiden arvonlaskun vuoksi. Yhtiö on aloittanut tai aloittamassa kulusäästötoimia sekä tekee investointipäätökset nyt entistä tarkemmin ja kurinalaisemmin. Ja uusia investointeja on tehty nyt vähän. Tuo on tietysti siinä mielessä negatiivista että nythän nimenomaan kannattaisi ostaa kun halvalla saa. Sinällään yhtiön omistamista 473 firmasta riittää että yksi tai kaksi tekee Ali Babat siihen että Softbankin osakkeen arvo nousee merkittävästi.

Toki, kun markkina aikanaan toipuu (onko toipuminen jo käynnissä?) tekno-osakkeet tuppaavat nousemaan eniten. Nähdäänkö silloin yhtiön uusi voittoennätys? Masayoshin mukaan ongelmien poistuminen voi viedä kuukausia tai vuosia viitaten siis markkinaan ja inflaatioon.

Yhtiö on edelleen kroonisesti aliarvostettu sillä sen omistus NAV (Net Asset Value) oli kesäkuun lopulla 135 miljardia dollaria (151 miljardia dollaria maaliskuun lopulla) samalla kun sen markkina-arvo on 66 miljardia dollaria. Yhtiön arvo on siis vain puolet osiensa summasta. Jos yhtiö siis pilkottaisiin tulisi arvonnousua merkittävästi.

Oli siellä raportissa jotain positiivistakin. Yhtiön nettovelan suhde omistuksen nettoarvoon laski 14.5 prosenttiin. Softbankin tavoite on pitää se alle 25%. Rdellisellä kvartaalilla lukema oli 20.4% ja sitä edellisellä 22%. Riskitaso on siis laskenut velan selvän vähentymisen myötä. Tapa millä yhtiö on käteistä kerryttänyt on mielestäni kyllä hieman arveluttava. Softbank on ilmeisesti myynyt Ali Baban myyntioptioita ja saanut niistä 22 miljardia dollaria käteistä. Mikäli se ei lunasta niitä takaisin ajoissa se käytännössä myy Ali Baban osakkeensa. Tai siis kolmasosan. Ja jos se haluaa osakkeensa pitää se tarvitsee käteistä sitten tulevaisuudessa ostaakseen ne takaisin. Laskenut nettovelka näyttää siis kikkailulta.

Armin listautuminen lähestyy. Se on positiivinen ajuri yhtiön osakekurssille. ARMin liikevaihto kasvoi vuositasolla 429 miljoonasta dollarista 719 miljoonaa dollariin. Siis yhden kvartaalin liikevaihto.

Yhtiön omien osakkeiden yhden triljoonan jenin osto-ohjelma on 70% täynnä, mutta voi olla että marraskuun 8. päivään saakka se ei tule täyteen. Mutta yhtiö päätti suurentaa ohjelmaa ja ostaa 400 miljardilla jenillä osakkeitaan ensi vuoden elokuun 8. päivään mennessä. Ohjelma siis kasvaa noin 105 miljardia jeniä. Olisiko fiksumpaa tässä tilanteessa ostaa sillä rahalla mieluummin Vision Fundiin halvemmalla laadukkaita tekno-yhtiöitä?

Omistan Softbankin osakkeita, harmittaa että olin liian ahne kun ne painanut myyntinappia yhtiön ylittäessä selvästi tavoitehintani. Piti saada vähän vielä lisää. Kurssi oli Saksassa helmikuussa 2021 yli 70 euroa ja parhaimmillaan yli 80 euroa. Osan sentään myin. Osakekurssi on nyt 38 euroa. Tässä on kyllä riskiä että lasku jatkuu, mutta pitkässä juoksussa yhtiölla on edelleen kova potentiaali tehdä hyvää tulosta ja kurssinousua. Ihan pieniriskisin osake tämä ei ole.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: