Ericssonilta huono 4Q 2022

Ericsson julkaisi tänään 4Q tuloksensa joka jäi markkinaodotuksesta. Yhtiön osakekurssi oli 7% laskussa viiden aikaan ja myös Nokian kurssi noin 4% laskussa. Pääkohdat tuloksesta:

 • Liikevaihto 86 miljardia kruunua (71.3). Kasvua 21%
  • Orgaanista kasvua valuuttakurssimuutokset huomioiden 1%. Vonage-ostos toi 4.1 miljardia kruunua liikevaihtoa
  • Networks liikevaihto 58.5 miljardia kruunua (51.1). Kasvua 15%
  • Cloud Software and Services 20.2 miljardia kruunua (18.0). Kasvua 13%
  • Enterprise (tässä Vonage mukana) 6.6 miljardia kruunua (1.8). Kasvua 265%.
 • Bruttokate 41.4% (43.2%)
  • Networks bruttokate 44.4% (46.3%)
 • EBIT 7.9 miljardia kruunua (11.9). Laskua 34%
  • Networks EBIT 12.5 miljardia kruunua (11.8). Kasvua 6%
  • Cloud EBIT 0.7 (0.6). Kasvua 14%
  • Enterprise EBIT -2.9 miljardia kruunua (0.3)
 • EBIT margin 9.1% (16.6%)
  • Networks EBIT margin 21.2% (23.1%)
 • EPS 1.82 (3.02)
 • Ericsson nostaa osinkonsa 2.7 kruunuun viime vuoden 2.5 kruunusta.
 • Nettokassa 23.3 miljardia kruunua (65.8 vuotta aiemmin) ja 3Q:lla 13.4 miljardia kruunua.

Kannattavuus oli Ericssonilla yhtiönä totuttua huonompi ja Networks-puolellakin kannattavuus hieman laski vaikka perinteisesti 4Q on aina vuoden parhain. Toki Networks EBIT oli paljon parempi kuin 3Q:lla. Vonage toi selvästi lisää liikevaihtoa, mutta huonolla kannattavuudella. Vähän vaikea se on ainakin lyhyellä aikavälillä ymmärtää tuota kauppaa, mutta Ericsson näkee sen tuovan pitkällä juoksulla lisää voittoja. Enterprise-bisneksen tappioon vaikutti IoT bisneksestä luopuminen sekä muut portofolio muutokset ja korkeammat investoinnit Enterprise Wireless – divisioonassa.

Nokia vertautuu parhaiten Ericssonin Networks-yksikköön joka siis kasvoi 15% ja jossa myös voitot kasvoivat vaikka kannattavuus oli vuotta alhaisempi. Networksin liikevaihdosta 4Q:lla 4.9 miljardia kruunua tuli IPR tuloista (kertaluontoinen iso diili toi tuosta suuren osan) kun vuotta aikaisemmin vain 1.9 miljardia kruunua. Valuuttakurssimuutokset poistaen liikevaihto oli vain 1% kasvussa.

USA:ssa suurimpien operaattorien 5G-rakennusprojektit alkaa olla siinä vaiheessa että suurimmat hommat on tehty ja liikevaihto laskee. Tämä vaikuttaa myös Nokiaan, mutta erityisesti Ericssoniin koska sen markkinaosuus on siellä Nokiaa suurempi. Jotkut operaattorit ovat ilmoittaneet laskevansa investointitasojaan makrotalousympäristön hidastumisen vuoksi. Tämäkin koskee Nokiaa. Ja koska komponenttipula on alkanut helpottaa loppuvuodesta, purkavat operaattorit omia ylisuuria verkkolaitteiden varastojaan joten alkuvuoden tilausmäärät operaattoreilta jäävät Ericssonille ja myös Nokialle hieman pienemmiksi 1H:n aikana ja siten normaali voittojen painottuminen loppuvuoteen vahvistuu. Ericsson ennustaa bruttokatteensa olevan vain 40 – 42% tasolla 1Q:lla. Ericsson oli myös lisännyt investointeja Cloud RAN:iin (se on tuossa selvästi Nokiaa perässä) ja omaan SoC kehitykseen.

Näyttää siis siltä että kuluva vuosi on hiljaisen kasvun aikaa langattomien verkkojen markkinalla. Puhutaan 1-2% kasvusta. Toki Nokialla on myös kiinteän verkon bisnes, mikä on kasvanut mukavaa vauhtia. Nokia julkaisee tuloksensa ensi viikon torstaina 26.1. Uskon että Nokian operatiivinen teho on kasvanut ja ReefShark – ongelma on poistunut ja siten kannattavuus alkaa siltä osin olla täydessä iskussa. Nokia on voittanut merkittävästi markkina-osuutta Intiasta mikä tuo paljon volyymiä ja myyntiä, mutta pienemmällä katteella kuin aiemmin. Nokian tuotekehitys tuntuu olevan Ericssonia edellä ja vauhti taitaa entisestään kiihtyä. Nokian kurssi on jo laskenut viime vuoden huipuistaan aika reippaasti tätä hidastuvaa markkinaa huomioiden. Onko tuo siis jo hinnoissa vai nähdäänkö vielä laskua? Uskon että Nokia tulee kasvattamaan osinkoaan merkittävästi ja se tietysti painaa myös vaakakupissa ja yhtiö myös ostaa ja mitätöi omia osakkeitaan. Myös dollarilla on oma merkityksensä. Se on heikentynyt viime kesästä yli 10% euroa vasten. Tuo ei ole hyvä asia Nokialle.

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: