Pankkikriisi heiluttaa pankkiosakkeita

USA:sta Silicon Valley Bankin kaatumisesta alkanut pankkikriisi on heiluttanut osakkeita ja etenkin pankkiosakkeita. globaalisti. Euroopassa kriisi johti siihen että USB osti Credit Suissen sen ajauduttua yhä pahempaan tilanteeseen. Perjantaina Deutsche Bank laski voimakkaasti.

Nordean osake on laskenut muiden pankkien mukana vaikka on selvästi pankkien parhaimmistoa Euroopassa. Nordean päätöskurssi oli 12.95 euroa 27.2 ja perjantain päätöskurssi oli 9.347 euroa. Laskua 27.8%. Toki perjantaina irtosi myös 0.8 euron osinko. Jos se jätetään huomiotta on laskua tullut 21.6%. Melko roimasti. Ostin laskukurimuksessa jo hieman lisää Nordeaa ennen osingon irtoamista.

Nordean yhtiökokous päätti uudesta ja isosta omien osakkeiden osto-ohjelmasta.

Jotta yhtiön pääomarakenne voidaan sopeuttaa joustavasti ja tehokkaasti pääomavaatimuksiin, hallitus valtuutettiin päättämään yhdessä tai useammassa erässä yhtiön osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien (vaihtokelpoiset sijoitusinstrumentit) liikkeeseen laskemisesta. Tämän valtuutuksen perusteella liikkeeseen laskettavien osakkeiden enimmäismäärä voi olla 350 000 000 osaketta, mikä vastaa noin 9,6 %:a yhtiön kaikista osakkeista yhtiökokouskutsun julkaisupäivänä. Valtuutus on voimassa seuraavista ajankohdista aiempaan: yhtiön seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen saakka tai 18 kuukautta vuoden 2023 varsinaisen yhtiökokouksen päätöksestä.

Eli käytännössä pelkästään omien osakkeiden osto ja mitätöinti tulee tarkoittamaan 9.6% osingon nousua mikäli osakekohtainen tulos pysyisi ennallaan. Tulos sinällään nousee ellei pankkikriisi muuta asioita. Pankkikriisi voi lisätä pankkien ottolainauksen hintaa tai vaikeuttaa sitä ja toki mikään pankki ei kestä bank runia jos sellainen lähtee liikkeelle. MIkä tulos pysyy ennallaan omien osakkeiden mitätöinnillä 0.8 euron osinko kasvaisi 0.86 euron osinkoon ensi vuoden keväällä. OP:n ennuste taisi olla että Nordea maksaisi ensi keväänä 0.9 euroa osakkeelta. Nykyisellä osakekurssilla 9.347 ja OP:n ennusteella on osinkotuotto 9.6%. Korkoja ei ehkä lasketa vielä tämän vuoden aikana vaan vasta ensi vuoden alussa ja silloinkin niin että ne jäävät selvästi nollan yläpuolelle ja lasku ei tapahdu nopeasti. Nordean pitäisi siis tulla tekemään todella hyvää tulosta lähivuodet ellei pankkikriisi tee yllätyksiä. Toki myös luottotappiot voivat hieman kasvaa. Mikäli yllätyksiä ei nähdä, tulee Nordean kurssi kohoamaan selvästi nykyisestä. DB:n tavoitehinta on 14.0 euroa, OP:lla taisi olla 13.5 euroa.

Mieli tekisi ostaa lisää Nordeaa, mutta sen osuus salkusta on jo nyt liian suuri. Voi silti olla että ostan. Ensi viikolla irtoaa Goforen ja Nesteen osinko. Nordean, Goforen ja Nesteen osingot ovat tilillä huhtikuun eka viikolla ja lähipäivinä tulee Lockheed Martinin kvartaaliosinko tilille. Käteistäkin on edelleen tilillä helmikuun ja maaliskuun alun ostojen jälkeenkin.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: