Blogista ja kirjoittajasta

Tämän blogin tarkoitus on toimia sijoituspäiväkirjanani. Ensisijaisesti tämä on suunnattu minulle itselleni eli tämä tavallaan toimii arkistonani josta löydän lyhyitä analyysejäni, kommenttejani ja viestejäni helposti vuosienkin takaa. Olen pitkäjänteisesti liikkeellä eli tulen pitämään tätä blogia vuosia, kuten olette huomanneet. Jos joku muukin tästä blogista jotain hyötyä ja iloa katsoo saavansa niin hienoa. Pieni varoituksen sana kuitenkin! Nämä viestini eivät ole sijoitusvinkkejä eikä kenenkään pidä mennä tekemään sijoituksia tämän blogin perusteella. Kukin tekee sijoituksensa omien kriteeriensä mukaan. Turha siis syyttää minua jos mahdollisesti teet tappioita sijoituksillasi.

Aloitin sijoittamisen 30.10.1997 ostamalla Meritan osakkeita Meritan Solo palvelulla 7800 markalla joista peräti 100 markkaa meni ostokuluihin. Myin nämä osakkeet pois 12.12.1997 ja tilille tuli 8500 markkaa. Eli 700 markan voitto 1.5 kuukaudessa. Sijoittaminen oli kiinnostanut jo pidemmän aikaa ja kun aloin saada säännöllistä palkkatuloa opiskelujen jälkeen ja kiireisimmät investoinnit oli tullut tehtyä ja hieman säästöjäkin ja saanut kasaan oli aika kokeilla tätä oikeasti (Maslovin tarvehierarkia). Tätä ennen olin harrastanut osakekauppaa myös virtuaalisesti kaveripiirissä järjestämissäni pörssipeleissä. Ensimmäisen oikean (voitollisen) sijoitukseni myötä kipinä oli syttynyt.

Sijoitusurani alussa minulla ei ole ollut mitään erityistä tavoitetta, halusin vain kokeilla millaista sijoittaminen on ja tehdä vähän ylimääräistä tuloa erilaisiin käyttökulutusinvestointeihin. Myöhemmin päästyäni vauhtiin tajusin millainen potentiaali on korkoa-korolle efektillä ja kuinka sijoittaminen on erittäin potentiaalinen tapa vaurastua yrittämisen ja joidenkin palkkatyöpositioiden rinnalla. Katson sijoittamisen olevan hyvin lähellä pienyritystoimintaa. Teet sijoituspäätöksesi yksin ja vastaat niistä yksin. Riippuen täysin omista toimistasi teet voittoa tai tappiota. Voit kehittää toimintaasi koko ajan ottamalla oppia virheistäsi ja muuttamalla stretegiaasi. Sijoittaminen on erittäin demokraattinen ja tasa-arvoinen tapa hakea lisätuottoja. Siihen ei tarvita mitään erityistä koulutusta tai lisenssiä / lupaa. Kuka tahansa voi sijoittaa, myös pienituloiset. Jättää vaikka lottoamisen, kahvin, tupakat ja jokaviikkoiset baari-illat pois ohjelmasta ja laittaa ne rahat säännöllisesti osakkeisiin joko suoraan tai rahastojen kautta. Näin minäkin teen. *update* Olen viime vuosina alkanut juomaan kahvia.

Tavoitteeni sijoittaja on vuosien aikana kirkastunut. Pyrin taloudelliseen riippumattomuuteen jonka katson tällä hetkellä tarkoittavan vähintään noin 600 000 euron kokoista salkkua. Tällöin 5% vuosittainen tuotto (arvonnousu ja osingot) tarkoittaisi yli 30 000 euron vuosituloja bruttona. Nettona toki vähemmän. Menorakenteellani tuo kattaisi menoni täysin. Tarkoitus on siis elää jossain vaiheessa pelkästään pääomatuloilla ja mieluiten siten että samalla salkku kasvaa vähintään inflaation verran. Jos ja kun haaveeni ja tavoitteeni päästä taloudellisesti riippumattomaksi toteutuu, voin halutessani luopua palkkatyöstä ja perustaa vaikka oman firman tai vain elää pääomatuloilla. Matti Nykäsen sanoin elämä on ihmisen parasta aikaa eikä niitä rahoja, autoja ja muuta sälää saa mukaansa kun viimeinen pörssipäivä koittaa. Ymmärsit siis varmaan, asetan vapauden ja (mahdollisesti) lisääntyvän vapaa-ajan materiaalin edelle. Toki mitä isompi salkku sitä enemmän voisi panostaa halutessaan myös materiaan ja esim. hyväntekeväisyyteen tukemalla esim. itse valitsemiaan urheiluseuroja, taiteilijoita, yhdistyksiä. Toisekseen en usko että eläkejärjestelmä pystyy oikeasti tarjoamaan tulevaisuudessa sellaiset tuotot, että pelkästään eläketulojen varassa voisi elää ja ylipäätään eläkeiät tulevat nousemaan tulevaisuudessa. Toisaalta vuoteen 2026 mennessä olen kerryttänyt eläkkeen jolla pystyn tarvittaessa aikanaan elämään.

Sijoittaminen on hienoa hommaa. Katson sen olevan aika lähellä myös erilaisia strategiapelejä. Jos pidät stretegiapeleistä pidät myös sijoittamisesta. Tässä harrastuksessa et ole koskaan “valmis”, kehittymiseen on aina sijaa, aina voi miettiä, ottaa käyttöön ja kokeilla uutta sijoitusstrategiaa. Lisäksi alan keskustelupalstoilla kuten Trooli.fi voit saada harrastukseesi myös yhteisöllisyyttä.

Sijoittamisen lisäksi minua kiinnostaa urheilu, tekniikka, luonto, valokuvaus, elokuvat, kirjallisuus ja veneily.

Minut saa kiinni sähköpostilla osoitteesta laimea.silli at yahoo.com

Blogini on valittu Suomen parhaimpien talousblogien joukkoon ainakin vuonna 2018 ja 2021.

 

15 Responses to “Blogista ja kirjoittajasta”

  1. Leonardo Says:

    Onnittelut blokista jolle tänä aamuna löysin ensimmäisen kerran. Tulen jatkossa vilkaisemaan tätä silloin tällöin. Pikkuisen käynyt mielessä vastaavan sivuston teko itsellekin. Antaas kattoo jos vaikka joskus!!!
    Menestystä salkulle ja tietysti Sinulle itsellesi ja läheisille
    Leonardo

  2. Laimea Silli Says:

    Kiitoksia Leonardo. Olen vuosien varrella AP Areenalla oppinut arvostamaan kommenttejasi. Blogin perustamiseen meni pari tuntia ja siihen aikaan sisältyi myös ekan jutun kirjoittaminen, eli aika vaivaton juttu. Suosittelen.

    Menestystä myös sinulle ja läheisillesi.
    Silli

  3. bibomedia Says:

    🙂

  4. Siirryin OVI Mail palvelun käyttäjäksi « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

    […] palveluun (https://mail.ovi.com/ ) ja kunhan ehdin niin siirrän esim. flickr kuvani myös Oveen. Täältä löytyy osoite. Palvelu vaikuttaa hyvältä ja esim. Flickrin kuvapalvelussa minua häiritsi se 200 kuvan raja […]

  5. Perässä tullaan … toivottavasti « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

    […] rakentaen itse omakotitalon. Mainio suoritus. Itse en ole lähelläkään miljoonaa enkä edes omaa minimitavoitettani, mutta tahto on kova ja kärsivällisyyttä riitää. Uskoisin olevani tavoitteessani viimeistään […]

  6. Kmasse Says:

    Tormasin blogiisi tanaan ensimmaisen kerran kun mietin Stockmannia sijoituskohteena. Hienoa, etta tallaista pidat!

    Taloudellinen riippumattomuus on myos oma tavoitteeni ja yllattyin, etta siihen voisi paasta jo 500k salkulla mutta niinhan se menee, etta ei ne suuret tulot vaan pienet menot.

    “Pyrin katkomaan tappiot nopeasti, osakkeesta ja tilanteesta riippuen siedän niitä -5% tai joskus jopa -10% asti.”

    Mista taman lasket? Sanotaan nyt vaikka, etta ostin Nokiaa 2 eurolla ja nyt se on 3 eurossa. Myisitko kyselematta jos laskisi 3 eurosta 10% vai 2 eurosta?

    Itse en ole viela edes asuntolainaa ottanut, koska asuinmaa on muuttunut tai tyotilanne ollut epavarma. Sen sijaan olen laittanut ylimaaraiset osakkeisiin. Ikaa on 34 vuotta.

    • Laimea Silli Says:

      “Mista taman lasket? Sanotaan nyt vaikka, etta ostin Nokiaa 2 eurolla ja nyt se on 3 eurossa. Myisitko kyselematta jos laskisi 3 eurosta 10% vai 2 eurosta?”

      No se vähän riippuu. Lasku 3 eurosta 10% ei tarkoita tappiota vaan voiton pienenemistä. 10% lasku sensijaan 2 eurosta tarkoittaa sitä että sijoitus on tappiolla. Kokemus on opettanut että tappiot yleensä kannattaa katkoa nopeasti. Tosin poikkeus vahvistaa säännön.

      Monet käyttävät tätä sääntöä myös kun salkussa oleva osake laskee huipuistaan 10%. Minulla ei tälläistä mekaanista sääntöä ole käytössä.

      Onnea sijoituksiin!

  7. Kmasse Says:

    Kiitos vastauksesta! Kaytan nykyaan myos itse samaa.

    Oma osakesijoittamiseni lahti Nokiasta vuonna 1998 ja kun osake sitten tippui 65 eurosta 50 euroon annoin kaverille viela ostokehoituksen. Luulen, etta tassakin olisi joku nyrkkisaanto ollut hyva.

    Mielenkiinnolla seuraan blogiasi ja onnea sijoituksiin!

  8. Sebastian Says:

    Kiitos blogista! Mitä sovellusta tai mitä kautta sijoitat USA:n pörssin osakkeisiin?

    • Laimea Silli Says:

      Nordnetin kautta teen kaikki sijoitukset. Sitäkautta pääsee myös Pohjoismaiden, Saksan, UK:n jne. pörsseihin

  9. sebastian Says:

    Kiitos tosi paljon vastauksesta. Itsekkin sijoitan 100e kuukaudessa nordnettiin, mutta tahdoin tietää onko sinun kaltaisella konkarilla parempaa vaihtoehtoa. 🙂

    • Laimea Silli Says:

      Ei tämä varmaan halvin vaihtoehto ole, mutta mä olen tykännyt. Aamuanalyysi on OK, pääsee treidaamaan päämarkkinoille ja hinnasto on kohtuullinen

  10. Kmasse Says:

    Sebastian: Aktiedirekt ilmeisesti saattaa olla edullisin. Itsellani kaytossa myos Nordnet, Ostot yleensa 500-1000 euron valilla.

    http://www.taloudellinenriippumattomuus.com/2010/04/ajankohtainen-osakevalittajien-vertailu.html

  11. Peter O. Says:

    Tere Silli

    Oikein kiva seurata blogiasi, joskin ihan äsken aloitin. Ekaksi kiinnostaisi tietää PKC Group -osakkeesta. Sehän sai aika äsken sen 80 Milj euron tilauksen. Miten se nyt alkoi laskemaan?? Sehän maksaa aika mukavasti myös osinkoa, joten kai sitä kannattaa vielä pitää??

    Tietty on ne Pohjois-Amerikan vaikeudet mutta muualla menee hyvin..
    ps. Itsellä kans on sijoitusasunto tämän pörssijutun jatkeena. 🙂

    • Laimea Silli Says:

      PKC:n 3Q tulos oli odotettua huonompi ja Trumpin valinta presidentiksi saattaa aiheuttaa hankaluuksia tulevaisuudessa tuontitullien yms. muodossa. Lisäksi halventuva dollari luonnolllisesti pienentää euromääräistä tulosta ja liikevaihtoa.

      Hyviä sijoituksia!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: