Pörssin vaiheet
Boldattuna se vaihe jossa mielestäni juuri nyt olemme.
1. Varhainen nousu
Osakekurssien lasku on jatkunut pitkään ja talousennusteet ovat vielä pääosin negatiivisia. Osakekurssit ovat kääntyneet varovaiseen nousuun, mutta sijoittajat pelkäävät laskun vielä jatkuvan.
2. Bull market – osakekurssit ovat nousu-uralla
Talouden ennusteet näyttävät varovaisen positiivisilta. Pörssiyhtiöt kertovat tulosparannuksista, ja työllisyystilanne paranee. Kasvualoilla huolestutaan sopivan työvoiman saatavuudesta. Sijoittaja ajattelee tilaisuuden menneen ohi – olisi pitänyt ostaa laskun pohjalla.
3. Osakekauppaa käydään historiaan nähden korkealla hintatasolla
Keskuspankki on huolissaan osakekurssien korkeasta tasosta ja inflaation kiihtymisestä. Työttömyys on alhaalla. Keskuspankki korottaa ohjauskorkoja. Joku kokenut sijoittaja kertoo haastattelussa osakkeiden olevan nyt melko kalliita.
Osakesijoituksista on saatu ennätystuottoja. Media kertoo tavallisista ihmisistä, jotka tekevät tuottoisia osakesijoituksia. Nyt olisi varmaankin oikea aika ostaa osakkeita?
4. Kurssinousu lähestyy loppuaan
Pörssissä on kasvava määrä uusien yhtiöiden listautumisanteja. Sijoituksia markkinoidaan aggressiivisesti ja uusia sijoitustuotteita esitellään kiihtyvässä tahdissa. Sijoittajan mielestä nyt on oikea aika ostaa – osakkeet voivat vain nousta!
Talousennusteet muuttuvat varovaisemmiksi. Tilanne näyttää liian hyvältä jatkuakseen.
5. Huippu
Media on täynnä nuoria menestyjiä muodikkailta aloilta. Talouskeskustelua leimaa puhe uudesta ajasta: Vanhat menetelmät eivät enää pidä paikkaansa, nyt on uusi aika. Yksityisten ihmisten osakeomistukset ovat kasvaneet tuntuvasti. Osa sijoitusammattilaisista vähentää osakesijoitusten painoa salkussa.
6. Huippu on ylitetty
Talousennusteet ovat vielä positiivisia. Riskipitoisimpien yhtiöiden osakkeet laskevat jyrkästi. Yritykset pistävät nopeasti investointeja jäihin.
Osakekauppaa käydään suurella volyymilla, laskevin hinnoin. Sijoittajan mielestä on liian varhaista myydä – osakkeet ovat pitkän aikavälin sijoituksia.
7. Bear market – kurssit ovat matkalla alas
Osakekurssit näyttävät voivan mennä vain alaspäin. Yritykset antavat tulosvaroituksia. Talousnäkymät näyttävät synkiltä ja ennusteiden mukaan tilanne voi entisestään huonontua. Yritykset lomauttavat ja irtisanovat. Keskuspankki pudottaa ohjauskorkoa. Sijoittajan suku ja ystäväpiiri on täynnä jälkiviisaita. Media esittelee pettyneitä piensijoittajia.
Mahdollinen paluu kohtaan yksi.
8. Kurssilaskun huipennus
Osakekurssit sukeltavat paljon hyvin lyhyessä ajassa, suurella volyymilla. Yleisö myy osakkeita välittämättä saamastaan hinnasta. Osakkeista on päästävä eroon, kun niillä on edes jotakin arvoa. Keskuspankki pelkää finanssisektorin kriisiä vakuuksien menettäessä arvoaan. Valvontaa kiristetään.
9. Lasku loppuu
Mediassa ei puhuta enää osakesijoittamisen puolesta. Kaupankäyntivolyymi on kutistunut. Osakemarkkinoilla ei tunnu tapahtuvan mitään mielenkiintoista. Joku kokenut sijoittaja mainitsee osakkeiden olevan nyt edullisia. Paluu alkuun.
Muutokset:
- 30.7.2010 Vaihe 1 –> 2. Perustelu: Talous kääntynyt kasvuun. Työttömyys alkanut laskea. Suomessa vienti on elpymässä kovaa vauhtia ja pörssiyhtiöiden tulokset kovassa kasvussa. Korot nousussa.
- 4.8.2011. Vaihe 2 –> Vaihe 7:n ja 8:n välillä. Markkinoiden volatiliteetti on kovassa kasvussa ja kurssit kovassa laskussa. Markkinoiden velkaongelmia pelätään ja luottamus markkinoihin on todella alhaalla. USA:ssa yksityisen kulutuksen pelätään laskevan. Elvytystä on annettu mutta ei se ole oikein tehonnut. Onko elvytysvaraa jäljellä?
- 13.9.2013 Vaihe 7/8 –> Vaihe 1. Tämä päivitys olisi pitänyt tehdä jo aiemmin tänä vuonna. Osakekurssit ovat kääntyneet nousuun ja osin varovaisuuskin on jäänyt taakse. Makrotalouspuolella on vielä pilviä taivaalla mutta ennusteet alkavat näyttää varovaisen positiivisilta. Iso velkaongelma ja rakenteelliset ongelmat Euroopassa ja USAssa varjostavat. Mutta yhtäkaikki aletaan olla mielestäni jo aika lähellä vaihetta 2.
- 31.10.2014 Vaihe 1 –> Vaihe 2. USA:ssa elvytys lopetettiin, talous ollut kasvussa jo jonkin aikaa ja työttömyys laskenut jo aika alhaisiin lukemiin. Toisaalta Eurooppa laahaa perässä, Kiinan kasvu on hidastunut, Venäjää painaa Ukraina-kriisi ja pakotteet.
- 4.4.2017 Vaihe 2 –> Vaihe 3. USA ja Eurooppa kulkevat eri jalkaa. USA:ssa keskuspankit jo nostavat korkoja, Euroopassa ei ole vielä aloitettu. PE-luvut alkavat olla sitä luokkaa että bensa tästä noususta alkaa olla loppu. Mutta se loppuhuipennus vielä varmasti nähdään. Oikeastaan ehkä tässä kohtaa oltaisiin jo vaiheessa 4?
- 29.8.2018 Vaihe 3 -> Vaihe 4. Osakeanteja on nähty tänä vuonna todella monta Suomessa. USA:ssa koronnostot ovat jatkuneet ja jatkuvat, Euroopassa aloitetaan koronnostot ehkä ensi vuoden loppupuolella. Osakkeiden PE-luvut ovat korkeilla tasoilla.
- 19.3.2020. Vaihe 4 ->8. romahdutti kurssit ennätysajassa bear-markkinaan. Ei hyvältä näytä.
- 4.7.2020. Vaihe 8 -> 1. Näin nämä nykyään heilahtelee.
- 6.3.2021 Vaihe 1 -> Vaihe 3. Olisi pitänyt päivittää vaihe 2:een jo paljon aikaisemmin. Nyt ollaan pikemminkin vaiheessa kolme kuin kaksi vaikkakaan ohjauskorkoja ei ehkä vielä hetkeen tulla nostamaan. Toki tässä on myös elementtejä vaiheesta 4 ja osin myös vaiheesta 5.
Friday 31.07.2009 at 12:46 |
Erittäin pätevä esitys osakemarkkinoiden sentimentistä on Justin Mamisin (author of The Nature of Risk, Stock Market Survival and The Meaning of life) senttimenttisyksli.
Ohessa linki josta löytyy ja soviettuna nykyaikaan:
http://www.futurestechs.co.uk/blog/2008/10/17/the-sentiment-cycle-an-interesting-perspective-from-bradley-jordan/
Friday 31.07.2009 at 13:46 |
Kiitos Ketkunperä
Tuesday 1.12.2009 at 21:23 |
[…] Marraskuun aikana tuli jälleen valoisia merkkejä reaalitaloudesta. Suomen satamissa on alkanut meno vilkastua, Suomen tärkeimmissä vientimaissa talous alkaa elpyä ja FED ennustaa USA:n kasvavan ensi vuonna jo reilua 2% vauhtia. Suomi tulee kuitenkin perässä. Olemme niin viennistä riippuvaisia ja vieläpä investointitavaroiden viennistä joten kestää vielä jonkun aikaa ennenkuin investointitavaroiden nousu lähtee liikkeelle. Siksi täällä tullaan näkemään vielä heikkenevää työllisyyskehitystä kun muualla tilanne alkaa parantua. Vielä on kuitenkin pitkä matka bull-marketin alkuun. […]
Friday 1.01.2010 at 15:49 |
[…] kasvamassa ja saatiinpa itärajalle taas rekkajonojakin. Vielä ei ole kuitenkaan aika päivittää porssin vaihetta Bull-market asentoon. Siihen tarvitaan vielä se että työttömyys alkaa pienentyä ja että […]
Thursday 25.03.2010 at 19:02 |
[…] on vasta käynnistymässä. Kunhan työllisyyskehitys alkaa parentua olemme siirtyneet pörssin kakkosvaiheeseen ykkösestä. Firmat ovat jo alkaneet kertoa parantuvista näkymistä ja jotkut sijoittajat harmittelevat […]
Friday 2.04.2010 at 12:07 |
[…] että olemme nousukaudella: työttömyyden pitää alkaa pienentyä. Kun näin tapahtuu päivitän Pörssin Vaiheet – sivulle että olemme siirtyneet vaiheeseen kaksi. Tuo saattaa tapahtua jo muutaman […]
Sunday 1.08.2010 at 23:42 |
[…] pörssit nousuun myös elokuussa. Uskoisin että olemme myös siirtyneet pörssin vaiheissa vaiheeseen kaksi: Bull-market. Työmarkkinat alkavat osoittaa parantumisen merkkejä, yhtiö julkistavat parantuvia tuloksia, […]
Sunday 3.10.2010 at 14:45 |
Onkos sulla tallessa tietoja siitä et kuinka hyvin olet onnistunut näissä pörssin vaiheet “ennustuksissa”?Esim nyt finanssikriisin aikana
Sunday 3.10.2010 at 20:57 |
Makrotalous on jotenkin vaikeaa mulle. Vuonna 2007 ymmärsin että iso kuoppa on edessä mutta epäonnistuin siinä että aloin ostamaan liian aikaisin eli uskoin liian optimistisesti että käänne tapahtuu aiemmin kuin se tapahtuukaan.
En ole vielä pitkään päivitellyt näitä vaihetietoja tänne. Aika näyttää miten hyvin onnistun mutta ei näihin kannata luottaa sen kummemmin. Tämä on yhden yksittäisen piensijoittajan näkemys.
Thursday 29.01.2015 at 8:33 |
Erittäin mielenkiintoinen tilanne!
Nyt kun EKP:n turboelvytys alkoi, ja öljyn hinnanlasku alkaa toden teolla piristää taloutta, on Eurooppakin lähdössä nousuun mukaan. Kakkosvaiheen perustelut vain vahvistuvat.
Samaan aikaan geopoliittinen tilanne tuo kuitenkin mukaan riskejä, jotka voivat katkaista luonnollisen syklikulun.
Ari Aaltonen ennustaa tämän päivän Kauppalehdessä, että näistä syistä johtuen katko on tulossa:
“Osakekursseihin rakentuu nyt samankaltainen kupla kuin vuosituhannen vaihteessa 1999 – 2000 tai ennen finanssikriisiä 2006 – 2007”, Aaltonen kuvaa.
“Emme tietenkään osaa sanoa päivämäärää tai vuosineljännestä, kun tähän asiaan havahdutaan. Haluamme pitää asiakkaat tietoisina, että tässä ollaan jatkoajalla”.
Kirjoitus on suorasukainen, mutta perusteiltaan uskottava:
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/putinin-hallinto-kaatuu-sekasortoon/ynAumgQM
Saturday 29.09.2018 at 17:30 |
[…] Nousumarkkinan loppuminen on jälleen kuukautta lähempänä, mutta eiköhän nousu vielä hetken jatku. Päivitin Pörssin Vaiheet vaiheeseen neljä. […]
Friday 4.02.2022 at 7:55 |
Sanoisin että nuo kaksi viimistä vaihetta pitää vetää viiaimella yli ja nyt voitaisiin mennä jo 5-6 vaihetta jatkaen aimpaa. Vaikka kuinka hyviä ATH tuloksia julkistetaan kasvulla,a niin ei enää riitä markkinoille. Hyvätkin tulokset päätynee pikemminkin kurssilaskuihin. Seuraavina vuosina nähdää ne heikentyneet(ainakin vertailukausiin) tulokset.
Friday 4.02.2022 at 9:08 |
Itse uskon että huippu on vielä näkemättä, mutta on sitä joskus ennenkin tullut oltua väärässä. Talous kasvaa kovaa. Mikäli inflaatio alkaa kohta rauhoittumaan, tässä on vielä vuosi-pari nousuaikaa. Toki ei sillä nousukulmalla mitä viime vuonna nähtiin.