Applelta odotettu SDK iPhonelle sekä bisnes e-mail tuki

Odotukset olivat kovat Applen tiedotustilaisuuteen. Yleisesti oli tiedossa että SDK ja tuki 3rd party ohjelmille tullaan julkistamaan tässä tilaisuudessa ja mahdollisesti jotain sähköpostiin liittyviä parannuksia, jotkut odottivat jopa 3G iPhonen julkaisua josta Jobs ei puhunut mitään.

Applen sähköpostituki parani merkittävästi ja se toimii kesästä lähtien Microsoftin Exchange serverin kanssa yhteen ja siinä on myös ActiveSynch mikä tarkoittaa push-tukea ja ilmeisesti myös VPN tukea. Hukatusta luurista voi firman IT-tuki tyhjentää mailit ja muut datat pois wipe-toiminnolla. Työkäytössä Applea ei ole tähän asti juurikaan ainakaan isoissa firmoissa käytetty koska siitä on tähän asti puuttunut tuki bisnessähköpostille ja sen vaatimille toiminnoille ja tuo synkkatuki. Kesästä alkaen tilanne muuttunee ja IT-osastot voivat hyväksyä iPhonen myös bisneskäyttöön RIMmin ja Noksun rinnalle. Mielenkiintoista on nähdä murtuuko RIMMin valta-asema USAssa bisnesluureissa.

Apple julkaisi myös SDK:n ja sen kera myös erilaisia kehitysympäristön softia. Näillä sovelluskehittäjät voivat kehittää natiiveja applikaatioita Applelle ja pääsevät myös tutustumaan API-dokumentaatioon. iPhonen omistajat voivat sitten ostaa noita applikaatioita Applen softakaupasta. Ihan hieno juttu mutta kuka haluaa tehdä tälle alustalle applikaatioita kun tässä on seuraavat rajoitteet:

  • VOIP services, for example, are basically out of luck.
  • They can access the Internet only via wifi, not the cell networks.
  • SIM unlocking is forbidden
  • Developers can only use the published APIs and only in the way Apple says they can use them
  • Applications also cannot write data anywhere except in their designated area, meaning developers can’t modify data from any other applications.
  • Users can only run one application at a time, and if they leave an application it quits
  • 3rd party applications can’t tun on the background
  • as soon as you leave the browser the connection is broken. With the iPhone, the hope was that an installed application could continue to run in the background and, most usefully, gather and send information from and to the web.

No pelifirmat haluavat ainakin julkaista tälle alustalle pelejä ja mm. Sega ja EA Sports ovat työstämässä useita pelejä jotka käyttävät sekä kosketusnäyttötoimintoja että laitteen kiihtyvyysantureita. Tuolla näytöllä ja kiihtyvyysanturituella peleistä voi tulla kyllä hyvin suosittuja. Saas nähdä millainen tuo Nokia nGage palvelu tulee olemaan.

Samaan aikaan toisaallaNokia on aloittanut N95 8GB mallinsa jenkkiversion myynnin.

Viikonloppukevennykseksi linkki tuoreeseen videoon jossa Microsoftin toimitusjohtaja esiintyy Microsoftin MIX 2008 confferenssissä Vegasissa.

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: