Suuren kysymysmerkin äärellä

Osakkeet ja osakeindeksit ennustavat reaalitalouden tulevaisuutta noin kuusi kuukautta tai lyhyemmän aikaa eteenpäin. Osakkeiden ja osakeindeksien nousu ennustaa reaalitalouden kasvua ja vastaavasti osakkeiden ja osakeindeksien lasku ennustaa reaalitalouteen laskua.

Alla viimeisen 6kk kurssikäyriä. OMX Helsinki 25:

OMX_HKI_25

S&P500:

SP500_6kk

Nasdaq composite:

Nasdaq_6kk

Aika identtisen näköisiä käppyröitä kaikilla kolmella indeksillä. Huiput suunnillen samaan aikaan 19.2 (OMX Hex 25 noin viikkoa aiemmin) ja pohjilta on noustu selkeästi ylös kaikissa indekseissä. Se suuri kysymys on se, että onko pohjat nähty vai tullaanko tekemään vielä uudet pohjat. Aika moni tuntuu olevan sitä mieltä että tämä nousu pohjilta on vain yksi uusi sucker’s rally ja uudet pohjat löytyvät jostain noin 30% alempaa ja että tämä laskumarkkina kestää pari vuotta. 12 vuotta sitten kirjoittelin bull- ja bearmarkkinoiden tilastoista vuosien 1914- 2002 väliltä.

Keskimäärin siis näin.

  • Bull-markkinan keskimääräinen nousuprosentti laskumarkkinan pohjilta nousumarkkinan huipulle on ollut 189%
  • Bear-markkinan keskimääräinen laskuprosentti nousumarkkinan huipulta laskumarkkinan pohjille on ollut 33%

Tämä meneillään oleva koronakriisi ei ole ihan keskimääräinen, jotkut Suomessa vertaavat sitä jo 90-luvun lamaan ja osa pitää tätä vielä pahempana. USassa vertaillaan 30-luvun lamaan.

OMX Hex Cap PI on tullut alas huipultaan nyt 29% ja paljon alempana jo käytiin. Nasdaq composite on tullut huipuistaan alas 25% ja S&P500 27%. Ja näissäkin ne pohjat ovat paljon alempana. Nuo lukemat ovat keskimääräisen bear-markkinan (kesto yleensä 22 kuukautta eli vajaa kaksi vuotta) pohjien tuntumassa olevia keskimääräisiä lukuja. Mikäli nyt oltaisiin pohjilla, seuraavan bull-markkinan (kesto yleensä 5-7 vuotta) huipulle noustaisiin keskimäärin 189% näistä luvuista. Täällä mielenkiintoisia bear-markkinatilastoja.

Koronapandemian kehitys lähiviikkoina ratkaisee paljon. Ensimmäinen miljoona koronaan sairastunutta saatiin kolmessa kuukaudessa. Nyt näyttää siltä että seuraava miljoonaa saadaan jo 13 päivässä ja sitä seuraava ilmeisesti alle kymmenen päivän jos kehitys jatkuu nähdyn mukaisesti. Eri maiden viranomaisten tekemät rajoitukset sekä ihmisten sosiaalinen välttely toki tulevat auttamaan, mutta viiveellä. Suomessa uusien tapausten määrä ei ole oikeastaan kasvanut vaan niitä tulee päivittäin se suurinpiirtein sama määrä. Italiassa näyttäisi kasvuvauhti myös pysähtyneen ja kääntyneen laskuun. Pahiten korona leviää tällä hetkellä USAssa ja mahdollisesti epidemia on lähdössä käyntiin erittäin tiheästi asutetussa Tokiossa. Mikäli Suomessa uusien tapausten määrä laskee selvästi vielä näistä lukemista, voivat viranomaiset jo alkaa harkita joidenkin rajoitusten poistoa, Tanskassa tätä jo pohditaan.  USAssa pahin kasvuvauhti on vielä edessä. Mutta vie pitkään ennenkuin elämä palaa normaaliksi. Kuukausia. Mutta näitä rajoituksia on pakko höllätä kohtuullisen pian, muuten uhkaa taloudellinen täyskatastrofi. Suomessa noin 300 000 ihmistä on jo saamassa maksimissaan 90 päivän lomautuksen, jota toki voidaan jatkaa sitten. USAssa tilanne näyttää näin pahalta:

US_corona_unemployment

Täysin käsittämättömän näköinen käyrä. Tilanne tuli päälle todella todella nopeasti ja iski laajalle. On päivänselvää että kovin kauaa ei USA:n talous kestä tätä vauhtia vaan paluu jonkinlaiseen normaaliin pitäisi saada aikaan nopeasti. Tai me näemme ne uudet pohjat tässä bear-markkinassa.

Itse pidän edelleen mahdollisena sitä että tästä voitaisiin selvitä “suhteellisen” pienillä vaurioilla jos paluu normaaliin tapahtuu muutamassa kuukaudessa. Jos näin ei käy, alkavat konkurssien ja työttömyyden määrät kasvamaan kiihtyvää vauhtia ja se tuhoaa ostovoiman ja sitäkautta yritysten liikevaihdon ja voitot. Jos jengi alkaa pelkäämään koronakuoleman lisäksi työpaikkansa menetystä, ei raha liiku. Kukaan ei osta kuin ruokaa, muuten varaudutaan siihen että tulot romahtaa. Kuluneen parin viikon aikana nopean toipumisen todennäköisyys on kyllä laskenut.

Keskuspankit ja hallitukset tekevät kaikkensa että 30-luvun ja 90-luvun lama ja konkurssiaallot eivät toistuisi. Se tullaan näkemään kuluvan vuoden aikana miten hyvin tässä onnistutaan. Koska kriisi on niin poikkeuksellinen, tultaneen näkemään myös poikkeuksellisia tuki- ja elvytystoimia ja sitäkautta vähintään väliaikaisia kurssinousuja. Pitkän nousukauden ansiosta on myös paljon yhtiöitä joilla ei ole oikeastaan velkaa ja päinvastoin valtavasti rahaa, joilla tehdä vaikkapa yritysostoja tai ainakin vähintään välttää konkurssi.

Mikäli markkina laskee tästä vielä 30%, nyt toki kannattaisi myydä ja alkaa sitten ostamaan kun ollaan siellä merkittävästi alempana ja tehdä merkittävästi suuremmat voitot sitten seuraavan bull-markkinan huipulla.

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: