Konepajojen musta päivä

Kesän ehkä helteisimpänä päivänä so far hikoilivat konepajasijoittajat vaikka olisivat olleet sisällä ilmastoiduissa toimistokuutioissa. Metso ja Wärtsilä julkaisivat tuloksensa ja molemmat syöksyivat reilusti alas. Metso -17.6% ja Wärtsilä -13.5%. Huh, molempia löytyi ei-niin-pitkä-aika-sitten myös omasta salkusta kuten tarkkaavaisimmat lukijat tietävät, mutta myin ne pois kun pelkäsin nimenomaan globaalin taantuman tavoittavan myös nämä keventäen tilauskirjoja, ja ainakaan myös liikevaihtoa ja voittoja. Siksi myin mutta kohta tässä voisi alkaa katsella sitä ostoakin, ovathan ne laskeneet huipuistaan alas jo todella reilusti.

Wärre teki kyllä erittäin hyvän ja odotuksia paremman tuloksen (EPS nyt 0.96, viime vuonna 0.55) ja ohjeistuskin (lv 025% ja marginaali >11%) säilyi ennallaan, mutta uusien tilauksien määrä oli laskussa. Erityisen pehmeältä näytti laivamoottoripuolen tilauskirja ja myös segmentin markkinaosuus edelleen laski (ilmeisesti Wärren kapasiteetti on täyskäytössä ja kaikkiin tarjouskilpailuihin ei voida osallistua). Täytyy sanoa että näin kovaan laskuun en uskonut, pikemminkin odotin ehkä jopa lievää kurssinousua joten senpuoleen isohko yllätys. Jos tuo kurssi tuosta nyt vielä laskee, pitänee sitä kohta jo alkaa ostaa

Metson lasku nähtyjen lukujen jälkeen ei ollut yllätys mutta laskun syvyys kyllä oli. Liikevoitto jäi ennusteista ja loppuvuoden ohjeistusta viilattiin alaspäin, sensijaan liikevaihto kehittyi odotetusti. Osakekohtainen tulos oli 0,72 euroa, kun ennusteissa odotettiin sen kasvavan 0,76 euroon. Vuosi sitten eps oli 0,68 euroa. Erityisen huolestuttavaa oli Metso Paperin tilauskannan lasku(55% lasku vuodentakaisesta kvartaalista), muut segmentit kasvattivat selvästi tilauskirjojaan. Eloranta kyllä oli optimistinen että 2H:n aikana Metso Paperin aiesopimukset muuttuvat oikeiksi ja samalla myös liikevoitto paranee kustannussäästöohjelmien alkaessa vaikuttaa. Eloranta: “Oma olomme on levollinen ja myönteinen. Emme osaa olla kovin huolestuneita maailman menosta”. “Metso arvioi vuoden 2008 liikevaihdon kasvun, vertailukelpoisin valuuttakurssein, jäävän alle aikaisemmin arvioidun 10 prosentin. Uusi arvio liikevaihdon kasvusta on viidestä kymmeneen prosenttia. Metson arvio liikevoittoprosentista vuodelle 2008 on muuttumaton, noin 10 prosenttia.”

Nokialta sen sijaan tuli erittäin positiivisia uutisia. Patenttisota Qualcommin kanssa on ohi ja rauhanpiippua on polteltu. Kaikki oikeusceissit on nyt lopetettu ja 15 vuoden sopimus on kasassa koskien ei pelkästään GSM/WCDMA/CDMA tekniikoita vaan myös tärkeitä tulevaisuuden teknologioita kuten LTE (sekä WiMax ja OFDM) sekä NokiaSiemensiä. Kumpikin leiri julistautui voittajaksi mutta eiköhän se todellinen voittaja ole Nokia jonka lisenssimaksut joidenkin analyytikkojen arvion mukaan ovat 100 miljoonaa euroa alemmat kuin vanhassa sopimuksessa (lisenssimaksut siis usemman prosenttiyksikön alhaisemmat per yksikkö). Sopimuksen yksityiskohtia ei julkistettu ja niitä voi vaan arvailla. Osakemarkkinat näkevät Qualcommin hyötyvän tästä kovasti, sillä kurssi juuri nyt on 19% nousussa kun Nokia on USAssa vain n. 3% nousussa, hieman yllättävää sillä jos kaikki muutkin luurivalmistajat haluavat samat rojaltiprosentit kuin Nokia ja onnistuvat tässä, tietää se Qualcommille liikevaihdon ja – voiton laskua. Toki Qualcomm julkisti samalla tuloksena ja nosti ennusteitaan ja se lienee tuon kurssirallin takana pääosin. Tosin muiden valmistajien patenttisalkku on melko mitätön Nokian salkkuun nähden. Nokia päätti HEXissä 17.56 euroon noustuaan 3.54%. Tässä välillä käytiin jo selkeästi alle 17 euron taas jostain syystä.

Jaahans, jos painuis taas ulos ja laittais grillin kuumaksi mutta sitä ennen juoksemaan…

Tags: , , ,

One Response to “Konepajojen musta päivä”

  1. Nokia laski 10 vuoden pohjiiin « Rakas sijoituspäiväkirjani Says:

    […] Pitkään jatkunut “sota ” näidän kahden firman välillä on siis muuttunut tuon 15 vuotisen patenttisopimuksen jälkeen yhteistyöksi joka varmasti hyödyttää molempia. Qualcomm saa enemmän myyntiä ja Nokia […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: