Olipas surkea pörssipäivä!

Tämä oli niitä päiviä jolloin miettii koko sijoitusharrastuksen mielekkyyttä. Salkkuni kahden firman, Kemiran ja Metson, 2Q osavuosikatsaus julkistettiin tänään ja molemmat jäivät selkeesti odotuksista ja jyrkkää laskuahan se tiesi ko. osakkeille ja koko salkulle. Onneksi salkku on kuitenkin kohtuu hyvin hajautettu ja nousijoitakin löytyi joten lasku jäi “vain” noin kahteen prosenttiin.

Kemiran tulos ja liikevaihto olivat selvästi odotuksia pienemmät johtuen kallistuneista raaka-aineista, kuljetuskustannuksista ja energiasta. Muutamia poimintoja:

  • Liikevaihto oli 548,8 milj. euroa (545,2). Kemiran liikevaihto kasvoi lähes 7 % ilman divestointien ja valuuttakurssimuutosten negatiivista vaikutusta.
  • Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä laski 8 % ja oli 37,3 milj. euroa (40,5). Liikevoittoprosentti ilman kertaluonteisia eriä laski 6,8 %:iin (7,4 %).
  • Rahoitustuotot ja -kulut -3.9 miljoonaa euroa (-9.8 miljoonaa).  Kemiran velkaantuneisuus on laskenut selvästi vuodentakaisesta 48%:sta nykyiseen 37%:iin ja siten myös korkomenot ovat nyt entistä selvästi pienemmät ja lisäksi Kemiran 39% omistaman osakkuusyhtiön tulos on kehittynyt hyvin.
  • Nettovelka on pienentynyt tammi-kesäkuusta 2010 yli 100 milj. euroa
  • Voitto ennen veroja nousi 9 % ja oli 40,7 milj. euroa (37,3). Tämä selittyy yllämainitulla.
  • Tulos per osake 0.2 euroa (0,17)
  • Koko 1H:n tulos per osake 0.44 euroa (0.35 euroa)

Tulevaisuuden näkymät näyttävät paremmilta kuin mitä 2Q antaa ymmärtää. Kemira on ajanut sisään hinnankorotuksia kesäkuun aikana ja ne vaikuttavat positiivisesti 2H:lla. Lisäksi Kemira avaa Intiassa uuden tuotantolaitoksen vuoden lopulla, joka valmistaa vedenkäsittelykemikaaleja kunnallis- ja teollisuusasiakkaille. Ensi vuonna Kiinaan avautuu myös uusi laitos. Kemiran aiemmin antamat ennusteet pysyivät ennallaan. Olikohan 9.38% kurssilasku liioiteltu? Selvästi odotuksista jäätiin se on selvä, mutta Kemiran bisnes kehittyy ihan hyvin tulevaisuudessakin ja hinnankorotukset alkavat purra. Uusien tuotantolaitosten myötä firma kaappaa itselleen lisää bisnestä. Kannattaa vilkaista läpi myös Kemiran 2Q tulosesitys. Kemira järjestää analyytikoille CMD:n 15.9 Helsingissä, tuolloin lienee mielenkiintoisia uutisia ja kurssinousua luvassa?

Metson tulos ja liikevaihto jäivät odotuksista mutta uusia tilauksia se kahmi ennätysmäärän. Muutamia poimintoja:

  • Liikevaihto kasvoi 14 prosenttia vertailukaudesta ja oli 1 567 miljoonaa euroa (1 370 milj. e).
  • Palveluliiketoiminnan liikevaihto oli 691 miljoonaa euroa eli 46 prosenttia konsernin liikevaihdosta (612 milj. e ja 45 %).
  • EBITA (tulos ennen rahoituseriä, veroja ja aineettomien hyödykkeiden poistoja) ennen kertaluonteisia eriä kasvoi 12 prosenttia ja oli 139,8 miljoonaa euroa eli 8,9 prosenttia liikevaihdosta (125,0 milj. e ja 9,1 %).
  • Osakekohtainen tulos oli 0,45 euroa (0,56 e)
  • Koko 1H:n osakekohtainen tulos oli 0.94 euroa (0.76 euroa)
  • Vapaa kassavirta oli 49 miljoonaa euroa (164 milj. e)
  • Uusia tilauksia saatiin huhti-kesäkuussa 2 883 miljoonan euron arvosta, mikä oli 73 prosenttia enemmän kuin vertailukautena (1 671 milj. e). Palveluliiketoiminnan saadut tilaukset kasvoivat ja olivat 866 miljoonaa euroa eli 31 prosenttia kaikista tilauksista (680 milj. e ja 41 %). Kaikkien aikojen parhain kvartaali uusien tilauksien suhteen! Kehittyvien markkinoiden osuus uusista tilauksista oli 60%
  • Tilauskanta 5.593 miljardia euroa (vuotta aiemmin 4.176 miljardia)

Metson ongelmat? Metson kannattavuus oli odotettua huonompi johtuen hinnoitteluongelmista ja kovasta kasvusta minkä johdosta se on joutunut palkkaamaan 700 uuttaa työntekijää vuoden alusta ja se luonnollisesti on kasvattanut kustannuksia. Lisäksi isompi osa Metson bienesksestä tulee kehittyvistä talouksista jossa katteet ovat hieman alhaisemmat. Metso arvelee että maailmantaloudessa epävarmuus on hieman lisääntymässä mutta ainakin loppuvuoden aikana Metson asiakkailla jatkuu hyvä meininki erityisesti kehittyvillä markkinoilla ja kaivosalalla. Metso aikoo edelleen kasvattaa tänä vuonna liikevaihtoaan 15% ja kannattavuuden paranevan viime vuodesta. Loppuvuoden osalta firma toteaa seuraavaa: “Vakaan asemamme myötä keskitymme yhä tiiviimmin hoitamaan toimituksemme menestyksellisesti ja kustannustehokkaasti, samalla jatkaen kannattavien tilausten hankkimista

Metson kurssi putosi 8.06% päivän aikana. Osake ei ole halpa ja tulospettymykset aiheuttavat tänään nähdyn laskun ja lasku voi jatkua myös lähipäivien ajan. Metso voisi tehdä noin kahden euron osakekohtaisen tuloksen tänä vuonna mikä tarkoittaisi nykyisellä osakekurssilla 34.58 euroa noin 17 PE-lukua, ei ihan halpa osake. Mutta kasvuvaraa on firmassa vielä olemassa ja kannattavuuskin on hilattavissa ylemmäs joten lähivuosina kurssinousuakin nähdään mikäli maailmantalous kehittyy suotuisasti.

USA:ssa ei vielä tänäänkään päästy sopuun velkakaton korotuksesta ja siihen liittyen budjettileikkauksista jne. Joten hermoilu asian tiimoilla jatkuu mutta aika on käymässä vähiin. Viimeistään viikonloppuna sopu kuitenkin syntyy.

Tags: ,

Leave a comment