Jollan ensimmäiset kokemukset

Jolla on ollut näpeissä nyt vuorokauden ja alkaa olla jo täysin hallussa. Alkuvaikutelma on positiivinen mutta on tuossa heikkouksiakin, merkittäviäkin sellaisia. Pahin heikkous on natiiviapplikaatioiden puute Jollan omassa kaupassa. Android appseja toki voi myös asentaa Yandex ja Amazon applikaatiokaupoista ja olen siirrellyt Android-tabletistani Google Playsta myös suoraan APK-asennustiedostoja Jollaan. Kaikki tuntuvat asentuvan mutta kaikki eivät pelaa ihan kuten pitää. Mm. YLE Areena ei pelaa ihan kunnolla, etenkään suorien lähetysten seurannassa. Osa toimii täydellisesti kuten Netflix ja karttasovellus Locus jolla saa maastokartat ja toistakymmentä muuta karttapohjaa näkyviin. YLEN nettiradiot tuntuvat pelaavan myös hyvin. Suomalaisen Fingersoftin Hill Climb Race pelaa sekin hyvin kuten Googlen Youtube sovellus, Shazam jne.

Kaikki sovellukset jotka käyttävät Google Mapsia eivät pelaa. En ole vielä keksinyt miten saisin Google Mapsin asennettua.

Itse laite on hieno ja Sailfish OS on juuri niin hieno kuin ajattelinkin. UI pelaa N9 taustalta katsoen täydellisesti kuten moniajo. Puutteitakin on, Standby näytössä saisi olla kellonaika jne. kuten N9:ssäkin, MMS tuki puuttuu ja puutelistalla on myös FM-radio ja LTE ainakin toistaiseksi. Here-karttasovelluksessa ei ole navigaatiota.

En suosittele laitetta peruskäyttäjille jotka haluavat helpon ja varman systeemin. Meille pioneereille, virittäjille ja nörteille tämä on upea laite ja on hienoa olla tukemassa kotimaista start-uppia. Nyt luuri toimii huonoimmin, kuukausittaiset päivitykset, laajeneva appsivalikoima ja paraneva Android-tuki tulevat parantamaan ja helpottamaan käyttökokemusta oleellisesti tulevaisuudessa.

Kannattaa lukaista erinomainen Mobiili.fi Jolla-arvostelu.

Tags: , , , , , , , ,

2 Responses to “Jollan ensimmäiset kokemukset”

  1. Piotr Balwierz Says:

    Could you comment (in English if possible) about how well Locus runs on Jolla? Did you try track recording, map downloads, geocashing, etc?

    • Laimea Silli Says:

      So far I have not bumbed into any major problems with Locus, but maybe I have not tried all the features of it. Map downloads seems to work pretty well like also geocaching with geocaching4locus add on. I think that the track recording is not working or at least I could not enable it anyway I tried.

Leave a comment