Gofore aallonpohjassa 1Q 2024

Gofore julkaisi tänään 1Q 2024 tuloksensa. Tässä pääkohdat:

  • Alan ylikapasiteetti ja hintakilpailu näkyi Goforellakin, mutta kannattavuus saatiin pidettyä hyvänä. Oikaistu EBITA 6,8 (8,3) miljoonaa euroa, 13,8 %.
  • Liikevaihto ei kasvanut, 0 %, liikevaihto oli 49,2 (49,1) miljoonaa euroa. Orgaaninen kasvu -2 %.
  • Vuodenvaihteeseen osui päättyviä hankkeita ja säästötoimenpiteitä, rasittaen laskutusastetta.
  • Piristyvä kysyntä ja myynnin onnistuminen johtivat laskutusasteen maltilliseen parantumiseen kvartaalin loppua kohti.
  • Työpäiviä oli yksi vähemmän kuin vertailujaksossa, vaikutus kannattavuuteen arviolta 0,7 miljoonaa euroa.
  • Asiakashinnat nousivat +0,9 %, keskimääräinen palkka +2,2 %.
  • Henkilöstömäärä kasvoi yhteensä 1 456 (1 354) henkilöön.
  • eps 0.27 euroa (0.34)

Yhtiön kommentit:

Vuoden ensimmäisen neljänneksen liikevaihto oli 49,2 miljoonaa. Vuoden takaiseen, paremmassa markkinatilanteessa tehtyyn vahvaan neljännekseen nähden ei syntynyt kasvua. Tuloksen tekemisessä onnistuimme sen sijaan olosuhteisiin nähden hyvin ja oikaistu EBITA oli 13,8 %. 

Vuosineljänneksen kuluessa aloitettiin runsaasti uusia projekteja asiakkaiden kanssa. Tämän ansiosta vapaana oleva kapasiteetti pieneni ja laskutusaste parani vuosineljänneksen edetessä, tukien kannattavuutta. Lähtötilanne vuoden alussa oli kuitenkin heikko, joten tarkastelujakson lopussakin jäi vielä parantamisen varaa. Tärkeää on, että suunta on ollut oikea.  

Alan ylikapasiteetin ajama kireä kilpailutilanne jatkui alkuvuoden aikana. Hintakilpailu on ollut hyvin näkyvää julkisen sektorin kilpailutuksissa jo pidemmän aikaa. Alkuvuonna myös useampi yksityisen puolen asiakas on pyrkinyt tarkistuttamaan hintatasoaan ja konsolidoimaan toimittajajoukkoaan. Tämä kehitys näkyi aikaisempaa heikompana asiakashintojen kehityksenä. Gofore on kuitenkin onnistunut pitämään kiinni pitkäaikaisista asiakassuhteistaan asiakkaiden kokonaisvaltaisiin tarpeisiin vastaavan tarjooman ja osaamisen ansiosta. Samalla konsolidointikehitykseen liittyy myös uusia mahdollisuuksia syventää asiakassuhteita ja synnyttää uusia strategisia kumppanuuksia asiakkaiden kanssa.

Meidän silmissämme ensimmäinen vuosineljännes vaikuttaa heikomman markkinatilanteen aallonpohjalta. Varsinkin vuodenvaihteeseen osui päättyviä hankkeita ja säästötoimenpiteitä, mutta myös uusia hankkeita käynnistyi. Tämä nähtiin sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Nettona positiivinen kehitys on ollut toistaiseksi verrattain hidasta ja varsinkin yksityisen sektorin investointeihin toivomme luonnollisesti vielä lisää panostuksia.  

Goforella on kaikki edellytykset tarttua virkistyvään asiakaskysyntään, kun sen aika tulee. Olemme pitäneet kiinni omasta osaavasta henkilöstöstämme, turvataksemme yhdessä goforelaisten kanssa tehtävän pitkän aikavälin menestyksen. 

Omistan yhtiön osakkeita ja uskon että tämän aallonpohjan jälkeen näemmä taas aallonharjan. Markkinoille tämä aallopohja ei tullut yllätyksenä vaan osake on plussalla. Goforen osakkeen edellinen aallonharja oli kesäkuussa 2023 27.2 euroa. Nyt kurssi on 22.35 euroa. Aallonpohja kurssissa nähtiin jo lokakuussa 2023 jolloin kurssi oli 19.3 euroa. Uskon että käänne parempaan on bisneksessä jo käynnissä ja osakekurssikin ennustelee samaa.

Tags:

Leave a comment