Nokian Renkaiden 1Q 2024

Nokian Renkaat raportoi eilen 1Q 2024 tuloksensa. Pääkohdat:

  • Liikevaihto oli 236,6 milj. euroa (tammi–maaliskuu 2023: 236,4). Vertailukelpoisilla valuutoilla liikevaihto nousi 1,4 %.
  • Segmentit yhteensä liikevoitto oli -15,1 milj. euroa (-14,1). Liikevoitto oli -26,2 milj. euroa (-18,8). Ei-IFRS-rajaukset olivat -11,1 milj. euroa (-4,7).
  • Punaisenmeren kriisi ja Suomen poliittiset lakot aiheuttivat vuosineljänneksen aikana negatiivisia vaikutuksia, jotka johtivat tuotannon menetyksiin, toimitusten viivästymisiin sekä logistiikkakustannusten nousuun. 
  • Osakekohtainen tulos oli -0,18 euroa (-2,59).
  • Liiketoiminnasta kertyneet nettorahavarat olivat -87,3 milj. euroa (-57,6).
  • Maaliskuussa Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio ilmoitti Nokian Renkaiden hallitukselle aikomuksestaan siirtyä yhtiöstä eläkkeelle vuoden 2024 aikana. Hallitus on aloittanut hänen seuraajansa etsinnän.

Ohjeistus pysyi ennallaan:

Vuonna 2024 Nokian Renkaiden liikevaihdon vertailukelpoisilla valuutoilla sekä segmentit yhteensä liikevoiton odotetaan kasvavan merkittävästi edeltävään vuoteen verrattuna.

Yhtiön kommentit:

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä liikevaihto ja segmentit yhteensä liikevoitto olivat viime vuoden tasolla. Auto- ja rengasmarkkina on edelleen haastava taloudellisen epävarmuuden ja alhaisen kuluttajaluottamuksen takia. Punaisenmeren kriisi ja Suomen poliittiset lakot aiheuttivat lisähaittaa ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Lakkojen takia helmi–huhtikuussa menetimme yhteensä noin kolmen viikon tuotannon Henkilöautonrenkaissa ja yhden viikon tuotannon Raskaissa Renkaissa. Poliittisten lakkojen ja Punaisenmeren kriisin negatiivinen taloudellinen vaikutus käyttökatteeseen on noin 20 miljoonaa euroa, josta yli puolet kohdistuu ensimmäiselle neljännekselle.

Näistä haasteista huolimatta jatkamme uuden Nokian Renkaiden rakentamista suunnitelmiemme mukaisesti. Yhtiöllämme on vuonna 2024 edessä tärkeitä ja mielenkiintoisia merkkipaaluja, esimerkiksi Nokian Renkaiden luoma innovaatio, talvirengas, juhlii 90-vuotista taivaltaan. Uusi ja maailman ensimmäinen hiilidioksidipäästötön rengastehdas Romaniassa aloittaa tuotannon, Yhdysvaltain-tehtaan investointivaihe päättyy, ja tuomme markkinoille uusia innovatiivisia tuotteita.

Osakekurssi laski eilen hieman päälle 5% tulosjulkistuksen myötä. Omistan yhtiön osakkeita ja tänään ostan osakkeita lisää kun vuoden ensimmäinen osinko irtoaa ja siten kurssi halpenee. Uskon että yhtiö kykenee kasvattamaan merkittävästi voittojaan Romanian tehtaansa myötä. Toki paljon investointeja tarvitaan vielä seuraavien vuosien ajan että tehdas saadaan tuotantoon ja kapasiteettia kasvatettua.

Autoilun sähköistyessä autojen paino kasvaa ja siten myös renkaiden kulutus ja renkaiden koko mikä tarkoittaa kalliimpia renkaita ja suurempaa kulutusta.

Tags:

Leave a comment