Nokian verkkopuolen markkina-arvo on negatiivinen

Tänään Nokian kurssi vajaan viiden prosentin laskussa alle 3.29 eurossa. Sikäli mielenkiintoista että vuositasolla yli 20 miljardin euron liikevaihtoa tuottava bisnes, joka vuositasolla tuottaa tänä vuonna noin miljardin euron Ei-IFRS voiton, katsotaan arvoltaan negatiivikseksi. Inderesin Rautanen oli arvioinut että Nokia Technologies + Software bisnesten arvo olisi 3.7 euroa osakkeelta. Laskussa alkaa olla ylilyönnin makua.

Toki raportoidut luvut Networksin osalta ovat huonommat. 1Q – 3Q tänä vuonna liikevoittoa -7 miljoonaa euroa ja Ei-IFRS oikaisuja (alaskirjauksia ja Alcatelin vanhojen verkkolaitteiden vaihdoista aiheutuvia kuluja) on 1.2 miljardia euroa päälle, joista kassavirtavaikutteisia on tuosta ulkomuistista noin puolet. Nokian nykyiset kulusäästöohjelmat eivät enää tuota EI-IFRS oikaisuja eli alaskirjauksia vuoden 2020 jälkeen, ensi vuonna alaskirjauksia tulee enää 400 miljoonaa euroa ja yhteensä tämän vuoden 4Q mukaanlukien 460 miljoonaa euroa. Kassavirtavaikusta tulee vielä 1.2 miljardia euroa, mistä ensi vuonna 450 miljoonaa euroa ja 2020 jälkeen vielä 550 miljoonaa euroa. Mutta tuloksessa näkyvät Ei-IFRS oikaisut loppuvat siis ensi vuonna. Niin, ellei toki Nokia aloita uutta kustannussäästöohjelmaa 🙂 Yhtäkaikki 2020 jälkeen raportoitun lukujen pitäisi olla lähellä EI-IFRS lukuja. Ja Nokian antaman arvauksen mukaan vuonna 2021 Ei-IFRS pitäisi olla selkeästi parempi kuin 2020 jolloin Ei-IFRS epsiä pitäisi tulla 0.2 -0.3 euroa.

Hivenen ihmettelen Nokian valuaatiota markkinoilla tuohon 3.7 euron Tech + Software arvoon suhteutettuna. Markkina liioittelee niin nousuissa kuin laskuissa.  Minä taidan kääntyä pikemminkin ostopuolelle, kuin myyntipuolelle. Mutta ei vielä. Kun Nokian uskottavuus on pohjassa, ei kurssikaan käänny ennenkuin usko Nokiaan palautuu ja siihen vaaditaan huippu 4Q tulos. Se mitä oikeastaan nyt 3Q tuloksen yhteydessä kerrottiin.

Verrataan vielä noin samankokoista liikevaihtoa tekeviä Nokiaa ja Ericssonia. Nokian markkina-arvo on nyt 19.5 miljardia euroa ja Ericssonin noin 27 miljardia euroa.

Voisiko Nokia olla valtauskohde? Nokian omistus on niin hajautunut että ainoa mahdolisuus yhtiön valtaamiseen olisi tehdä julkinen ostotarjous mehevällä preemiolla. Kilpailuviranomaiset eivät myöntäisi Ericssonille eikä Huaweille ostoon lupaan, eikä siinä oikein järkeä olisikaan, mutta 200 miljardin dollarin arvoiselle Ciscolle se olisi suupala. Isohko sellainen, toki. Samsung on pitkään myös halunnut kunnolla mukaan verkkobisnekseen. Nokian osto tekisi siitä kerralla jätin siellä, patenttibisneksen osto pienentäisi Samsungin omia patenttikuluja huomattavasti samalla kun se takoisi Nokian patenteilla rahaa.

 

Tags:

7 Responses to “Nokian verkkopuolen markkina-arvo on negatiivinen”

 1. Kealos Says:

  Teknisesti myyntiä voi vielä jatkua, koska tulos yllätti kaikki ns housut nilkoissa. Uskon että pieni korjausliike tulee 4päivän sisällä, mutta osake tulee olemaan paineessa ainakin kuukauden verran. Kunnon support löytyy vasta 2.9 euron tietämiltä, mikä pitänee. Sen rikkomiseen tarvitaan erityisen huono q4 tulos ja edelleen laskevat odotukset, seuraava support 2.3 eurossa. Fundamentaalisesti osakkeeseen hinnoitellaan nyt häviäminen 5G kamppailussa Ericssonille (pos. Q3 yllätys) ja Huaweille (Saksa myötäilee). Lisäksi trade wars deal toiveet antavat Huaweille taas voimaa (vaikka en siihen itse uskokaan). Ostan Nokiaa seuraavaksi 2.9€ tasolla ekan satsin ja 2.3 € tasolla seuraavan. Kiitos hyvästä kirjoituksesta taas niitä on mukava lukea!

 2. Jaakko Says:

  Ei kannata liikaa tuijottaa noihin ei-ifrs unelmiin. Tässä jo vanhahko juttu, mutta vuoden 2008 jälkeen Nokian delta ei-ifrs vs ifrs on 22 mrd, nyt jo varmaan isompi. Siis firma tekee tappiota, vaikka leikisti tekeekin ei-ifrs voittoa. Siksi kassakin sulaa. Voittoa tosiaan tulee patenteista, toistaiseksi, mutta ei kai nekään ikuisia ole?

  Taisi epäonnistua pahasti niin Siemens kuin Alcatelkaupat. Niinhän niissä usein käy.

  https://www.talouselama.fi/uutiset/analyysi-jo-22-miljardin-outo-heitto-tuloksessa-mita-ihmetta-nokia/e837a158-44d6-4f5e-acdb-99b4b872625b

  • Laimea Silli Says:

   Kyllä tuo oli tiedossa. Sinällään nuo kaupat oli pakko tehdä aikanaan ja erityisesti Siemens kauppa oli loistava ja ilman sitä Nokiaa tuskin olisi enää olemassa kun luuripuoli sössittiin totaalisesti.

   Konsolidaatio alalla oli selviö. Jos Nokia ei itse ilidi ollut aktiivinen osapuoli, joku muu olisi ollut. Alan tuotekehityshankkeet ovat jättimäisiä ja ilman kokoa ja skaalaetuja ei noita hankkeita voi viedä läpi eli kehittää myytävää 4G / 5G yms. verkkolaitteita.

   Suuri osa alaskirjauksista on ollut muita kuin kassavirtavaikutteisia eli vaikutukset lähinnä kirjanpitoon ja taseeseen.

   Ericssonilla on ollut aikalailla samanlainen polku. Ja kuten kirjoitin, Ei-IFRS säädöt loppuu vuoteen 2020 joitain kassavirtaan vaikuttavia maksuja lukuunottamatta.

   Tuo Talouselämän juttu oli lähinnä seiskalehden tasoa mielestäni.

 3. Foo Says:

  Netistä löytyy vuodelta 2018 karmiva artikkeli, joka saattaa viitata Nokiaan: https://www.semiaccurate.com/2018/07/02/intel-custom-foundrys-10nm-meltdown-is-crushing-a-20b-market-cap-tech-giant/

  • Laimea Silli Says:

   Jaa-a. Täällä puhutaan että kyseessä olisi Ericssonin ongelma. https://news.ycombinator.com/item?id=17963091

   Intel julkaisi loistavan tuloksen juuri. Jos joku tälläinen ongelma olisi, niin voisi nyt kuvitella että Nokia / Ericsson mainitsisivat asiasta tulosraportissaan ja että asia näkyisi Intelin tuloksessa isoina sakkomaksuina.

   Nokian tärkein 5G chipset lienee Reefshark
   https://www.nokia.com/networks/technologies/reefshark/ joka ei kait perustu Intelin 10nm siruille.

   Suri kommentoi näin telcossaan näitä haasteita. Ei sanaakaan mistään siruongelmista eikä mitään Intelistä.

   So, first of all, it’s not in mobile radio, all of it is just in 5G – I mean, only in 5G is what I mean, not in 4G, not in Single RAN, not in 3G. So, it’s in 5G. It is primarily product cost issue as we’ve just discussed. But tied to that, SoC shipment or ReefShark family of chipset shipping, AirScale base station are also some features that that would be brought forward. So, but we have the feature for launch. Even if some features might be delayed because of SoC, the reality is that there are workaround solutions all the time that we work with our customers on. We launched 15 networks, we’re winning 48 customers, we’re converting 100% of our 4G customer base to 5G. So, it is the 5G product cost issue, that’s the primary thing.

   Sanoisin että väite ei mene jatkoon

  • Laimea Silli Says:

   https://www.fierceelectronics.com/electronics/intel-posts-record-revenues-for-3q-raises-outlook

 4. Laimea Silli Says:

  Hmmm… https://www.lightreading.com/mobile/5g/nokias-5g-chip-choice-leaves-it-exposed/d/d-id/755184

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: