Roviolta mielenkiintoinen kommentti mobiillikäyttöjärjestelmistä

Maailman menestyksekkäimmän mobiilipelin Angry Birdsin (näin kai voi jo sanoa vaikka Tetristä on varmaan latailtu enemmän) tekijä, suomalainen Rovio kommentoi mobiilikäyttöjärjestelmiä sovelluskehittäjien vinkkelistä. Rovion mukaan Applella on selvä etumatka vielä pitkään ja Androidin tilanne on heikohko fragmentoitumisen kannalta ja mikään firma ei ole kuulemma onnistunut myymään maksullisia sovelluksia Android-alustalle ja siellä pitää toimia mainosrahoitteisesti.

Device fragmentation not the issue, but rather the fragmentation of the ecosystem. So many different shops, so many different models. The carriers messing with the experience again. Open but not really open, a very Google centric ecosystem. And paid content just doesn’t work on Android.

Nokian MeeGoa firma odottaa kovasti mutta Symbiania ei kommentoinut ollenkaan. Rovion kyllä pitäisi tietää että tulevaisuudessa QT:llä koodataan applikaatiot Nokian luureihin siten että ne toimii sekä Symbbarilla että MeeGossa.

WebOS:n Rovio mainitsee hyvänä alustana kehittää sovelluksia mutta volyymeiltään merkityksettömänä ja muita alustoja kuten Windows 7 Mobilea, Badaa ja RIMmin OS:aa Rovio ei juuri edes mainitse.

Tags: , , , , , , ,

4 Responses to “Roviolta mielenkiintoinen kommentti mobiillikäyttöjärjestelmistä”

  1. Tuomo-tt Says:

    Symbianin kommentoimattomuus on viisasta kohteliaisuutta ja oikeaa diplomatiaa tässä maassa. Olen ollut henk. koht. läsnä kun Sonyn peliohjelmoijien pomo antoi epäsuoraa palautetta (eli japanilaiseksi harvinaisen suoraa).

    Qt menee samoilla linjoilla, liian epävarmaa satsata tähän hevoseen, saattaa jäädä kolmijalkaiseksi issikaksi. Ekosysteemiä, jos se edes kasvaa kunnon ekosysteemin kokoiseksi, voi sanoa huoletta nokiakeskeiseksi. Pelkkä tekninen vilkaisu hello, world:iin taas antaa aiheen kysymykselle: tämäkö on hallitseva paradigma 2016?

    Qt paradigm as real world examples… Teach yourself Qt in 9 days… Siis jään odottamaan todella vertailukelpoisia testimoniaaleja, lähinnä taitavilta ja tunnustetuilta ohjelmoijilta / arkkitehdeilta, joiden EI OLE tarvinnut koskaan kärsiä epocista tai C++-variantista, josta on leikattu veks kaikki mikä tekee C++:sta inhimillistä ja edelleen esimerkillistä.

    No nythän se tuli: fluent thinking in Qt. Kuinka kauan kestää saavuttaa? Tuleeko ajattelusta yhtä fluenttia kuin Symbianilla?

    Android-sovelluksen tekee muutamassa minuutissa wysiwyg-tyylisesti. Sovellus maalataan. Tämä on epäjatkuvuutta. Qt:llä on toivoa, jos sen studiot tarjoavat samaa tasoa. Mutta androidista piti… mitä Rovio valittaa, jos se on niin helppoa? Haetaan ymmärrystä taulukkolaskennasta: 80% exceleistä ei sisällä yhtäkään kaavaa. Rovio hakee parasta alustasta, pelifirmahan kun on. Vaan jospa halutaan tehdä Alarm clock, joka edustaa enemmän “mediaaniapplikaatiota”… näiden tekemisen helppous ratkaisee selviytymisen.

    Ehkä Calculator olisi ollut parempi esimerkki, koska S60-toteutus siitä on aivan riemuidiootti… tekninen speksi täyttyy, mutta entä se käytettävyys? Ja tässä ihmisen miellyttämisen merkitys tulee esiin hyvin: verratkaa parannettuun S60:n laskimeen, tekikö redesignin Fjord vai Linja, en muista, mutta pointti olikin perussovelluksen käytön ero, kun sitä ajattelee ja etenkin kun sitä ei ajattele. (Nokia siis ratkoi kaikki tekniset esteet ja tämän jälkeen ajattelevat ihmiset voivat tehdä mobiiliteknologialla jotain oikeasti ilahduttavaa… mikä nykyään tuntuu olevan enemmän keskiössä. Näin ne organisaatioiden roolit jakautuvat maailmanhistoriassa.)

    Alaa tunteva toteaa edelleen iOS-kehityksen olevan huomattavasti vaikeampaa kuin Androidille. Eli Google näköjään osaa tehdä loistavan teknisen ratkaisun, mutta Rovion kritiikkia on varmasti asiaa tuntevaa, _rovion_kaltaiset_ toimijat eivät saa parasta irti. Symbianin ja iOS ohjelmointiliittymät ja niin muodoin paradigma on huomattavasti lähempänä toisiaan, tosin keskivertotekijät saavat pienessä ajassa ihan kivaa ja kelvollista iOS:llä. Siis helppo lähestyttävyys macciin ei jää pakkaukseen ja ulkokuoreen, vaan se on sitä myös softakonehuoneen puolella.

    Symbian ei ole läpeensä huono, se vain tyrittiin. Alla on muutama nerokas rakennelma, mutta aivan liikaa epäkäytännöllistä höhää eli perusjamppa pystyy tuhoamaan yhden projektin, vaikka mukana olisi muutama guru tai muu taitaja (samoin kuin edistyneessä C++-ohjelmoinnissakin).

    Nyt kun mobiililaitteet alkavat olla siinä määrin hyviä, että niillä ei halua enää mennä “mobiilioptimoiduille” sivuille, vaan mieluiten ottaa “täyden kokemuksen”, niin voi myös tosiaan miettiä, että kannattaako kuristaa yleispalvelimen käyttöjärjestelmä pieneen laitteeseen vai kasvattaa puhelimen käyttöjärjestelmä vastaamaan 2012 vaatimuksiin.

    Ai niin, onhan se Meego. Kiva, harjoitellaan vielä pari vuotta, sitten se lie varsin asiallinen. (vertaa Netscapen rewrite, softakehityshistorian yksi tyhmimpiä ideoista, vertaa nykyprojekteista LTE, jossa voice ja sms liikkuvat ihan lähivuosina).

    Kuten patenttikiistassakin kannattaa tehdä, niin myös tässä aika kertoo meille miten kävi. Tietysti vakaumukselliset todistelut ovat hyvää ajanvietettä ennen lopullisia tuloksia. Hyvää alkavaa vuotta 2011!

    • Laimea Silli Says:

      Kiitoksia pitkästä ja mielenkiintoisesta viestistä. Menestyksestä vuotta 2011.

      LTE:ssä tosin ei taida voice liikkua lähivuosina. Taitaa olla idea että voice kulkee 2G ja/tai 3G verkoissa ja data sitten siellä LTE:ssä, ainakin alussa. Jännä nähdä muuten että vieläkö sms ja mms pysyvät hengissä LTE:ssä vai meneekö homma SIP-pohjaiseen viestintään.

    • Jontte Says:

      Kauheasti tekstiä, mutta monesta kappaleesta jäi enemmän kysymyksiä, kuin vastauksia.

      1. Mikä on vikana Qt:n “paradigmassa” jota hello worldin perusteella parjaat?

      2. Kuka on tämä “alaa tunteva”, joka väittää iOS-kehityksen olevan huomattavasti Androidia vaikeampaa? Onko jotain perusteluitakin?

      3. Millä perusteella iOS:n ohjelmointiliittymät ovat lähempänä Symbiania kuin Androidia? Googlen Andy Rubin tuntuu olevan eri mieltä. (D-haastis)

      Alkuperäiseen juttuun liittyen: Rovio on pelikehittäjä, sitä tuskin kiinnostaa juurikaan onko Qt:ta vaiko ei, pelien ongelmat eri laitteiden ja käyttisten välillä eivät ratkea Qt:lla sen paremmin kuin taannoin Javallakaan, jolla siis mobiilipelit tehtiin ennen. Muuta softakehitäjää se kiinnostaa aivan eri tavalla.

  2. Vulcan Says:

    Rovio haluaa toki pitää kaiken nosteen yllä nyt kun Symbian ei varsinkaan amerikkalaisten mielestä ole mistään kotoisin. Kun kuitenkin merkittävä osa myynnistä tulee heillä Android- ja iOS-alustoilta, ja näiden käyttäjistä ainakin osa on fanaattisia laitteidensa puolustajia, on parempi olla hiljaa Qt:n nerokkuudesta ja hehkuttaa sitä vasta myöhemmin sopivassa paikassa. Kaikella on aikansa, ja kieli keskellä suuta joutuvat kommentoimaan jotta median suosikin leima säilyy ja ilmaista mainosta tulee jatkossakin joka tuutista. MeeGo:n myötä asenteet mediassa muuttuvat, ja sitten voi tulla hieman toisenlaistakin kommenttia.

Leave a comment