Nokia-päivän antia

Nokialla oli tänään mielenkiintoinen päivä. Se julkaisi vihdoin viimein ja odotetusti ekan (ja viimeisen) MeeGo-luurinsa. Se julkaisi myös kolme uutta S40 luuria joissa on uusi selain ja kunnon navigointi. Nokia myös kertoi vähän uutta tietoa uuden strategiansa etenemisestä.

Aloitetaan Symbianista. Anna-päivitys on viivästynyt ja nyt tuo olisi ladattavissa jo myytyihin S^3 luureihin vasta elokuussa. Heinäkuussa myytävät S^3 luurit kuitenkin toimitettaisiin siten että niissä on Annan jo tehdasasennettuna. Tässä varmaan nuo Nokian YT-kierrokset ja epävarmuus näkyvät ja kun työntekijöillä on ollut ja on huolta omasta työpaikasta ja sen pysyvyydestä niin työteho on varmasti kärsinyt. Nokian mukaan uusia Symbian luurimalleja esitellään seuraavan 12 kuukauden aikana kymmenen erilaista. Toivottavasti niille riittää kysyntää, Nokian muutama viikko sitten antaman varoituksen mukaan ei Symbianit oikein mene kaupaksi. Ihmekös tuo sitten on kun Nokian viestintä on ollut tuollaista?

S40 alusta vahvistuu kolmella uudella luureilla joista on sekä dual sim että single sim-versiot.  Noissa luureissa on parannettu selain ja Nokia Maps. Vaikuttavat hyviltä luureilta luokassaan ja tulevat myyntiin jo 3Q:lla. *UPDATE* Nokia ilmoitti myös että Qt alusta laajenee S40:een, vihdoinkin. Itse arvelin jo vuonna 2008 että näin tapahtuisi. Tämä on aika iso uutinen ja appseja tulee saamaan sitten S40:lle aika kivasti.

Windows Phoneja alkaa tullaa volyymeissä Nokialta vasta vuonna 2012 mutta Nokia tavoittelee edelleen ekaa / ekoja malleja markkinoille 4Q:lla.

Sitten päivän pääuutinen eli N9. Vihdoinkin se eka MeeGo tosiaan tuli. Mutta en itse tunne kovin suurta iloa tästä luurista koska se on lajinsa viimeinen. Joku voisi jopa todeta että dead on arrival ilkeästi. Millaista tukea ja markkinointia operaattorit sille antavat kun näitä MeeGo-luureja Nokialta ei enää tule? Millaisia applikaatioita sille tulee jos devaajat eivät tätä alustaa halua tukea yhden luurin takia? Onneksi Qt:n kautta luurilla pitäisi toimia samat softat kuin S^3:llakin joten sitäkautta applikaatioita tulee ja vanhat Maemo 5 softat N900:lla varmaankin portataan tekijöittensä toimesta myös N9:lle. Kiinnostaako kuluttajia tuote joka on lajinsa viimeinen vai katsovatko muita vaihtoehtoja? En ymmärrä Nokian strategiaa. Miksi tappaa MeeGon kaltainen huippualusta? N9 on mahtava tuote josta tuntuvat tykkäävät jopa Jenkkiblogit ja Engadget. Käyttöliittymä on just niin hyvä kuin odotinkin, paras mitä markkinoilla on kellään tarjota. Luuri näyttää ja tuntuu todella hyvältä. Muistia riittää, prosessoritehoa tuntuu olevan riittävästi. Kamera on 8Mpx kennolla ja hyvällä laajakulmalinssillä varustettu ja kuvaa HD videota, Nokia Maps toimii täydessä laajuudessaan, luurissa pitäisi ilmeisesti olla myös HDMI vaikka sitä ei spekseissä olekaan mainittuna. Selain vaikuttaa hyvältä, mutta flash tuki ilmeisesti puuttuu mikä on minulle iso miinus. Luurista löytyy DLNA serveri joka pystyy striimaamaan langattomasti HD-videota eli tuolla pystyisi striimaamaan videota, kuviaa ja musaa luurista suoraan Playstationille tai DLNA-kykyiselle telkkarille. Laite on hienosti muotoiltu ja siinä on 3.9 “AMOLED-näyttö samalla resolla kuin N900:ssa jossa on 3.5” näyttö. Akku on isompi joten akunkeston pitäisi olla parempi. Luurissa on myös NFC tuki ja sille on näköjään keksitty ihan käyttökelpoisia ideoitakin.

N900 on saanut arvoisensa seuraajan, mutta minua henkilökohtaisesti häiritsee hw näppäimistön puuttuminen ja minulle se saattaa tarkoittaa sitä että en luuria osta mutta päivänmittaan on alkanut kuitenkin herätä ostohaluja. FM-transmitter puuttuu ilmeisesti myös. Itse haluaisin “äänestää” MeeGoa Windows Phonen sijaan ostamalla tuon N9:n. Pitää testata luuri tarkasti kun sitä jossain paremmin pääsee testaamaan ja miettiä sitten että voisiko se korvata nykyisen N900 luurini. Pitää selvittää pystyykö se hoitamaan samat asiat kuin N900 ja jopa paremmin. Jos ei niin N9 jää ostamatta valitettavasti. Paljon pitäisi kuitenkin tapahtua että joku Windows Phone korvaisi N900 luurini mikäli N9 ei se korvaaja ole.

Yhtä asiaa ihmettelen. 112 strategiatilaisuudessa Elop kertoi että Nokia tulee julkistamaan vastedes kaikki tuotteensa vain vähän ennenkuin ne ovat markkinoilla. Miksi N9 julkistettiin nyt kun sille ei annettu mitään päivämäärää koska se tulee myyntiin. Outoa. *UPDATE* Tänään keskiviikkona N9:n kehittäjät saivat palkintonsa sillä Nokian YT-kierros päättyi ja 1400 laitetaan pihalle. Aika isosti tämä kohdistunee juuri MeeGo-kehittäjiin. Väen vähennykset toteutuvat asteittain vuoden 2012 loppuun mennessä.

Luuri on upea ja UI:sta saa hyvän käsityksen tästä videosta:

Nokian kurssi nousi tänään 3.85%.

Tags: , , , , , , , , , ,

7 Responses to “Nokia-päivän antia”

  1. Fyrkkapoika Says:

    Hienohan tuo on, ei siitä mihinkään pääse. Lannistaa kuitenkin tuo mainitsemasi “pikkuasia”, DOD. Ei paljon motivoi ostaa laitetetta jos koko systeemi käytännössä on jo tuomittu kuolleeksi. Vaikka eihän tuo sinänsä itse N9:n hyvyyttä tai huonoutta mihinkään muuta.

    Mutta kuten sanoit, vastaanotto on ollut aika hyvä jopa Jobsin kätyröimässä Engadgetissa 🙂 Tuskimpa vain riittää kääntämään Nokian kompassia MeeGoon.

    Fyysisisen näppäimistön puuttuminen muuten pelotti itseänikin kun hankin nykyisen Android luurini. Ruudun taputteluun tottuu kuitenkin nopeasti, eikä tuota osaa edes kaivata enää. Nämä ovat olleet toteamukset myös lähes kaikilta tutuilta jotka ovat saman dilemman edessä joskus olleet.

  2. Jari Laru Says:

    Hei! Unohdit yhden erittäin olennaisen asian (joka on muutoinkin jäänyt vähälle huomiolel mediassa), nimittäin Nokia on päättänyt ottaa Qt:n käyttöön S40-puhelimissa. Aika huikea juttu vai mitä? Tuo varmasti applikaatioita myös Maemo-Meego-luureille.

    Jos tämä S40-strategia ja N9 olisivat olleet olemassa vuosis sitten..

    Qt-strategiaa hiottiin vain liian pitkään ja Nokian hallituksella meni pupu pöksyyn, ja nyt ollaan tässä tilanteessa.

  3. moose Says:

    Sun pitää nyt lupautua kehittään MeeGolle jotain niin pääset tähän käsiks:

    🙂

    • Laimea Silli Says:

      ehdin jo eilen rekisteröityä tuonne mutta en ole ehtinyt opettelemaan Qt:ta enkä viitsinyt mitään pseudu-projektia alkaa kehittämään ja sillä tuskin olisi tuota devaaja-vehjettä saanut.

      En ymmärrä miksei Nokia tuo aivan muuten identtistä N9:iä kauppoihin, mutta toisessa versiossa olisi näppis. No aika vähän ymmärrän muutenkaan tuon firman asioita nykyään.

  4. took Says:

    Pääsin testaamaan tuota N9:ä ja se on hyvä todella hyvä!

Leave a comment