Mitä hittoa Nokia? 3Q 2020

Nokia julkaisi tänä aamuna 3Q 2020 tuloksensa, jonka lukaisin heti tuoreeltaan heti kun se ilmestyi. Alku oli lupaava otsikkoja myöden kunnes sitten tuli vastaan ensin koko vuotta koskeva negari ja sitten koko ensi vuotta koskeva negari ja paha sellainen. Ja täysin puun takaa. Tai no, tavallaanhan olisi pitänyt tajuta että Verizon ceissi ei ole niin kevyt mitä Nokia antoi ymmärtää. Noiden kohtien lukemisen jälkeen suljin hetkeksi silmäni ja huokaisin ja toivoin että selvitään alle 10% laskulla. No ei selvitty, Nokian osake on tätä kirjoittaessa kuuden aikaan illalla vajaan 20% laskussa 2.75 eurossa.

Nokia on soutanut ja huovannut kuluvan vuoden ennusteensa kanssa. 6.2 4Q tuloksen yhteydessä annettiin eps-ennusteeksi 0.25 euroa +/- 0.05 euroa. Sitten 1.5. 1Q tuloksen yhteydessä reivattiin ennustetta 0.23 +/- 0.05 euroa. Heinäkuun alussa Nokian huhuttiin menettävän Verizonin jatkodiili, minkä seurauksena Nokian kurssi laski 8% 4.8. 2Q tuloksen yhteydessä Nokia antoi koko vuotta koskevan posarin ja ennustehaarukka oli 0.25 +/- 0.05 euroa. Noin kuukautta myöhemmin Verizon ja Samsung tiedottivat Samsungin isosta 5G diilistä. Ja nyt 3Q:lla annettiin koko vuotta koskeva negari ja ennustehaarukka 0.23 +/- 0.03 euroa ja liikevoittoprosentti (Ei-IFRS olisi 9.0 prosenttiyksikköä +/- 1.0 prosenttiyksikköä.

Tiesikö Nokia 2Q posaria antaessaan että Verizon diili on peruuntunut? Jos tiesi, miksi se antoi posarin? Ja miksi se ei antanut negaria ensi vuoden näkymistä jo viimeistään syyskuun alussa kun Verizon tiedotti Samsungin saaneen jatkotilauksen kun kerran Nokia antaa ymmärtää ensi vuoden taloudellisten haasteiden johtuvan osaltaan Verizon diilistä? Mitä hittoa Nokia? Minä tankkasin pariin otteeseen lisää osaketta 2Q posarin jälkeen kun ymmärsin tilanteen niin että Verizon-ceissistä huolimatta Nokian tulos kehittyy aiempaa kerrottua positiivisemmin kun kerran antoivat posarin. Olisikohan tässä syytä jonkun viranomaisen tutkia Nokian tiedottamista?

Ensi vuotta koskeva negari on paha. Aiempi pitkän tähtäimen ennuste 3-5 vuoden päähän oli 12-14% liikevoittoprosentti (Ei-IFRS) ja nyt ensi vuonna päästäisiinkin pahimmillaan vain 7%:iin. Sehän on oikeastaan ääripäästä ääripäähän puolet huonompi. Ei jumalauta. Markkinaodotus oli 10.9% ensi vuodelle. Nokia aikoo julkaista uudet pitkän aikavälin näkymät viimeistään Pääomamarkkinapäivä-tapahtumassa 18.3.2021. Ei tarvinne odottaa 12-14% liikevoittohaarukkaa 3-5 vuodelle ainakaan realistisesti. Ero Ericssoniin on juuri nyt jättimäinen, tuossa ei kuu-projektit paljon lämmitä.

CEO Lundmarkin kommentti:

Ensimmäinen vuosineljännekseni Nokian toimitusjohtajana on sisältänyt sekä mahdollisuuksia että haasteita. Nokian kolmannen vuosineljänneksen tulos oli vakaa ja osoitti edistymistä monilla liiketoiminta-alueilla. Kannattavuutemme parani edellisvuoteen verrattuna ja vapaa kassavirta on pysynyt vahvana jo viisi neljännestä peräkkäin. Lisäksi Enterprise-liiketoiminta jatkoi kaksinumeroista kasvuaan ja paransimme mobiiliradiotuotteidemme kilpailukykyä sekä kustannusrakennetta.

Tämä ei kuitenkaan vielä riitä. Vuodesta 2021 tulee meille taloudellisesti haastava ja meidän on tehtävä lisää muutoksia. Olemme menettäneet osuuttamme merkittävässä asiakkuudessa Pohjois-Amerikassa ja tällä markkinalla on myös katteisiin kohdistuvaa painetta. Lisäksi tavoittelemme 5G-markkinajohtajuutta ja tulemme investoimaan niin paljon kuin tarvitaan, jotta pääsemme tavoitteeseemme. Aiomme olla asiakkaidemme luottamuksen arvoisia.

Nokialla on edessään merkittäviä mahdollisuuksia, mutta niiden lunastaminen vaatii aikaa. Odotamme vakauttavamme taloudellisen tuloksentekokykymme ensi vuoden aikana ja tämän jälkeen parantavamme sitä asteittain kohti pitkän aikavälin tavoitettamme

Ei nyt oikein huvita käydä läpi noita 3Q tuloksia. Sanottakoon kuitenkin että suurinpiirtein odotuksiin mentiin. Positiivisella puolella oli etenkin tämä:

Vuoden 2020 kolmannella neljänneksellä nettokassa kasvoi noin 0,3 miljardilla eurolla, ja oli vuosineljänneksen lopussa noin 1,9 miljardia euroa

Kaikkihan muistavat sen, että Nokia lupaili osingonjaon jatkuvan kun nettokassa ylittää 2.0 miljardia. 4Q:lla se tapahtuu joten osinkoa pitäisi tulla ellei Nokia vedä mattoa jalkojen alta tuonkin osalta. Luottamus ei ole kynnysmattoa korkeammalla tällä hetkellä yhtiöön, sen johtoon eikä tiedottamiseen.

Nokia myös laittaa strategiaansa uusiksi. Ja yhtiö organisaatio laitetaan uusiksi. Ylimpien laatikoiden tyypit on jo valittu ja nimetty. Aiemmasta end-to-end strategista luovutaan. Kaikki tämä aiheuttaa kuluja.

Itseltäni loppui kärsivällisyys ja luotto sen verran että päätin yrittää minimoida tappioita ja laitoin vähän yli puolet Nokioista lihoiksi heti avauksessa 3.1 eurolla ja onnistuin saamaan kaupat aikaiseksi. Olisi vaan pitänyt myydä kaikki. Kurssissa ei ole nousupotentiaalia paljoakaan ensi vuoden aikana kun ennuste on huonompi mitä tälle vuodelle. Riskejä tuntuu riittävän. Salkku on tänään vajaan 3% laskussa, eilen laskua tuli salkkuun myös reilusti yli 2% USA:n vaalihermoilun ja koronan leviämisen kiihtymisen takia. Mukavat kaksi päivää siis. Positiivista on että nyt aika aika kivasti käteistä ja lisää tulee kunhan Softbank nousee 60 euroon ja saan myytyä seuraavan osake-erän.

Tags: , , ,

4 Responses to “Mitä hittoa Nokia? 3Q 2020”

 1. Robbe Says:

  Pakko sanoa että olin kyllä itse myös ihan helvetin pettynyt. Ei voinut millään tulla yllätyksenä. Selvästi alkaa löytyä syitä Surin lähtöön. Käännettä koko ajan luvattu, mutta eri suuntaan. En edes muista millon viimeksi olisi tullut oikeasti positiivisia uutisia.. Paska lappu mutta ei voi mitään..

 2. Jukka Says:

  Luuserit pysyy luusereina ja voittajat voittajina. Nokia kuuluu ensimmäiseen sakkiin eikä siitä hevillä muuksi muutu. En ymmärrä mikä pakkomielle suomalaisilla on sijoittaa aina juuri Nokiaan.

 3. Mikko Kauppinen Says:

  Tämä oli kyllä erikoinen… Mutta jos ajatellaan historiaa nii lupailtu kaikkea mitä ei pidetty. Ny linja on uuden TJ myötä toinen.

  Usko 5G vahva ja jatkossa nähdään Nokian tuloksis positiivisia ylläreitä. Ja tämähän ei mikään huono linja. Päästään taas keittelee Nokia kaffei, malttia. Niinku Lundmark sanoi ottaa aikansa mutta potentiaalia on.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: